Hirdetés

Ingyenes Total Commander alternatíva|

Szerencsére a FreeCommander tökéletes mása a népszerű fájlkezelőnek.

Hirdetés

A kétpaneles fájlkezelők kissé olyanok, mint a merevlemezek: szinte mindenki használja őket, ám az utóbbi évtizedekben nem sokat változtak. Talán ez a magyarázata annak, hogy meglepően kevés érhető el belőlük, Windows-on jelenleg a Norton Commander stílusú, avagy „ortodox” kínálatot a Total Commander, FreeCommander, az Unreal Commander, és a FAR Manager jelentik.

(Nagyobb méret)


Természetesen a felsoroltak közül a Christian Ghisler által fejlesztett Total Commander a piacvezető, nem reprezentatív felmérésünk szerint nem csak a magyar, hanem a külföldi számítógépek többségén is megtalálható a szoftver tipikusan regisztrálatlan változata. Mindezzel annyi a probléma, hogy az alkalmazás nem ingyenes (hazánkban konkrétan 8900 forint + ÁFA az ára), csupán nem számolja, hogy lejárt-e már az egy hónapos próbaidőszak.


Szerencsére a fentebb felsorolt alternatívák mindegyike ingyenes és többségében jól használható, ám számos szempontot figyelembe véve – a kezelőfelület kinézete és kezelhetősége, funkcionalitás, sebesség – összességében a FreeCommandert ajánlanánk, bár természetesen ez egy meglehetősen szubjektív a téma, érdemes kipróbálni az összeset.


A Kárpáti Péter és Sólya Zoltán párosnak köszönhetően magyarul is beszélő alkalmazás utolsó stabil verziója ugyan 2010 végén jelent meg, ám ez ne tévesszen meg senkit, hiszen a FreeCommander még Windows 8 Release Preview alatt is tökéletesen működik, a szoftver készítője - Marek Jasinski – pedig már régóta dolgozik a nulláról újraírt változatán (a félkész verziót innen tölthetik le az érdeklődők).


A FreeCommander első indítása után három első pillantásra észrevehető különbség fedezhető fel a Total Commanderhez képest: egyrészt nincs bekapcsolva az ablak alján megszokott parancssáv, másrészt hiányzik ugyaninnen az F2-F8 funkciógombok listája (ennek mutatása szintén visszakapcsolható), harmadrészt pedig ugyan a telepítőjében ki lehetett választani a magyar nyelvet, ám ennek a programon belüli használatát külön kell beállítani a menüben (Extras/Settings, majd a megjelenő ablak egyetlen legördülő listájában a hungarian.lng fájlt kell kiválasztani).


A rengeteg testre szabási lehetőséggel rendelkező FreeCommander szerencsére nem csak látszólag hasonlít erősen a Total Commanderre, hanem különféle apróságoktól eltekintve ugyanúgy is működik: a panelek közt a tabulátorral lehet váltogatni, az iránygombok a fájlok és mappák közti manőverezésre használhatóak, ZIP és RAR fájlok kibontás nélkül böngészhetőek, a modernebb szemléletűek pedig még füleket is használhatnak.

 

A szoftver számos rendkívül hasznos beépített eszközzel rendelkezik: van benne fájlok végleges törlésére kitalált opció, egy komolyabb tömeges fájlátnevező, tömörítőmodul (ZIP és CAB fájlokat lehet létrehozni vele), fájldaraboló, MD5 hash létrehozó és ellenőrző, mappaszinkronizáló, FTP kliens, míg egy panelen meglepő módon még a fájlok időbélyegeit is meg lehet változtatni.


Ezek többségénél a mindennapok során talán fontosabb lehet a kiváló keresőfunkció: a remekül testre szabható „minialkalmazással” a feltételek közt nem csak helyet, nevet, vagy az állomány által tartalmazott karaktersorozatokat lehet megadni, hanem időbélyegekkel, attribútumokkal, és fájlméretekkel is szűkíteni lehet a találatokat – a szoftver mellesleg ZIP, RAR, és CAB archívumokban is képes kutatni.


A beépített képlopóval is rendelkező alkalmazás esetében nem csak kedvenc mappákat lehet beállítani a gyors hozzáférés érdekében, de a legtöbb rendszermappa mellett a Vezérlőpult, a Start menü, továbbá az Asztal tartalma is elérhető egyetlen gombnyomással, így lényegében a FreeCommander egy nagyon kényelmes „gépkezelési” központnak is mondható.


A FreeCommander egyetlen komolyabb hátrányának talán az nevezhető, hogy a Total Commandertől eltérően a funkcionalitása nem bővíthető harmadik féltől származó beépülőkkel, ám ha ez nem jelent problémát, akkor mindenképp érdemes adni egy esélyt adni a remek fájlkezelőnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.