Hirdetés

ACDSee 5 teljes verzió



|

Hirdetés

Hab a tortán
Az ACD Foto Canvas Lite egyszerűbb képmanipuláló szoftver, amelyet később kicsit részletesebben is bemutatunk. Az Archive Plug-ins ág alatt különféle tömörített formátumok kezelését tudjuk bekapcsolni, a Camera Plug-ins pedig néhány digitális fényképezőgép-típus natív támogatását kínálja. A Command Extension Plug-ins kategóriában pár beépülőmodul telepíthető a program alá, ilyen például az egyforma képek keresésének vagy a HTML- albumok készítésének lehetősége. Az Image Plug-ins alatt néhány - ritkán használt - képformátum kezeléséhez szükséges modult telepíthetünk. Értelemszerűen csak azokat rakjuk fel gépünkre, amelyeket később használni szeretnénk. Az utolsó lehetőséget, az Internet Photo Printing Servicest nyugodtan kikapcsolhatjuk, ez a Magyarországon nem elérhető internetes képnyomtatási lehetőséget telepíti.

A következő lépésben kell megadnunk, hogy mely képállományok megnyitását bízzuk az ACDSee-re. Az All válasz az összes, az Unused pedig a más programok által nem használt típusokat rendeli hozzá a programhoz. Ha válogatni akarunk a formátumok között, válasszuk a Custom pontot.


Első indításkor be kell állítanunk a program kezelőfelületét. A Light opció áttekinthetőbb kinézetet eredményez, cserébe azonban számos funkció nem érhető el az eszköztárról, csak a menük mélyében turkálva. Ha egyik lehetőség sem tetszene, akkor kattintsunk az alul található Customize gombra. Ennek hatására egy olyan menübe jutunk, ahol tökéletesen testre szabhatjuk a program kinézetét. A különféle beállításokat az ablak alján lévő Save As gombbal menthetjük el, és egy legördülő menü segítségével később bármikor elő tudjuk majd hívni.

A program kezelőfelülete amúgy teljesen egyértelmű: az ablak tetején találhatók a különféle eszköztárak, a bal oldal nagy részét a mappák közötti böngészésre szolgáló fastruktúra foglalja el, alatta az aktuálisan kijelölt fotó előnézeti képe látható. Jobb oldalon jelennek meg az épp kiválasztott mappában levő képek, miniatűr nézetben. Duplán kattintva egy ilyenre, bekerülünk a képnézegető módba, ahol az aktuális mappa által tartalmazott felvételeket tekinthetjük meg nagy méretben.

Ám a képeket nemcsak nézegetni tudjuk, hanem egyéb műveleteket is végezhetünk velük. Ezek egy része a Tools, másik része pedig az Activities menüben található. Az előbbiben a felvételek manipulálására szolgáló funkciókat találunk, például elforgatást, átméretezést vagy az ACD Foto Canvas fotószerkesztő program elindítását. Ezzel az alkalmazással igen egyszerű szerkesztőműveletek végezhetők el: megváltoztathatjuk felvételeink színmélységét, darabokat vághatunk ki belőlük, és automatikus vagy manuális színkorrekciót is alkalmazhatunk.

Az Activities pontban rengeteg hasznos dolgot művelhetünk képeinkkel, például HTML-alapú albumokat készíthetünk, e-mailen elküldhetjük fotóinkat, vagy archiválhatjuk gyűjteményünket.

Reméljük, sikerült kedvet csinálunk az ACDSee kipróbálásához. A nagy népszerűségnek örvendő és elismerten jó szolgáltatásokat nyújtó program a fentieken kívül is rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik.

A cikk a 2005. szeptemberi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.