Hirdetés

Adobe Photoshop CS3



|

A Photoshop az Adobe vezető terméke. Az új verzió igazi áttörést nem hozott, ám sok hasznos újdonság került bele.

Hirdetés

A szaksajtó sokáig az új Photoshop körüli hírektől volt hangos, az Adobe Flash CS3, Dreamweaver CS3 és a többiek már-már méltánytalanul kevesebb figyelmet kaptak. Pedig az egész Adobe Creative Suite csomag megújult. Az egykori Macromedia termékek, a Flash, a Dreamweaver, a Fireworks és a Contribute is a kollekció része lett, immár új név alatt.

 

PCS3_WebAndDevice.jpg

A webes optimalizálás kiegészül a mobil eszközökkel

 

Akárhogy is nézzük, szép nagy pakk lett az Adobe Creative Suite – a teljes csomaggal egy későbbi cikkünkben foglalkozunk majd –, de a benne lévő tizenöt szoftver közül csak kettő olyan, amely az elmúlt években kiemelt figyelmet vívott ki magának. Az egyik a Flash, a másik a Photoshop.

 

Az új Photoshopban nincsenek igazán átütő újdonságok. A hasznos dolgok jó része ismerős a Photoshop Lightroomból, a Photoshop Elementsből vagy más termékekből, beépülőmodulokból. Ami a reklám- és sajtóanyagokat illeti, nagyon biztatóak, de ha kihúzzuk belőlük a hangzatos jelzőket, valamint a már korábban is létező „újdonságokat”, jóval kevesebb izgalmas dolog marad. Ám az ügyes marketingesek szidása helyett inkább lássuk a medvét!

 

A korábbi, CS2 változathoz képest szépen megnőtt a szoftver erőforrásigénye. A Windows XP/SP2, illetve Windows Vista alatt futó változat Intel Pentium 4, Intel Centrino vagy Intel Xeon processzort igényel. Támogatja a kétmagos processzorokat, de a 64 bites technológiát még nem. Jó hír, hogy a Photoshop CS3 Macintosh-változata Intel processzoron PowerPC-emulátor nélkül, natív módban képes futni. Persze PowerPC G4 vagy G5 processzoros gépeken is működik. Mind a két platformon minimum 512 megabájt memóriát ír elő a dokumentáció, de állítólag a valóságban ennél kevesebbel, 320 megabájttal is beéri. Ez csak az önálló Photoshop CS3-ra igaz, a Creative Suite CS3 csomaghoz telepítője 1 gigabájt RAM-ot követel. Ha ennél kevesebbet talál, egyik komponenst sem hajlandó telepíteni. Persze ha az ember rendes méretű képállományokkal akar dolgozni, akkor számítson arra, hogy 1-2 gigabájt RAM-ra szüksége lesz, függetlenül attól, hogy mi az előírás.

 

PCS3_HDRConversion.jpg

A HDRI-fájlokat a szokott módon alakíthatjuk 8 vagy 16 bitesre, de közvetlenül is szerkeszthetjük őket


Megújult külső és belső

Az Adobe–Macromedia fúzió – vagy inkább bekebelezés – nemcsak a régi Macromedia alkalmazások leszármazottaira nyomta rá a bélyegét, hanem az Adobe termékeire is. A Photoshop CS3 felhasználói felületét alaposan átszabták. Az új panelgyűjtők főbb vonásaikban kísértetiesen emlékeztetnek a Macromedia megoldásaira. A dokkolható ablakokkal könnyebb dolgozni, mint a korábbiakkal, de a panelgyűjtők sötétszürke keretei túl hangsúlyosak, és feleslegesen szélesek. Nagyon jó ötlet, hogy az ablakok ikonokká zsugoríthatók, amitől a gyűjtő olyasmi formájú lesz, mint az eszközár. Így rengeteg helyet lehet nyerni az asztalon.

 

PCS3_SmartObjects.jpg

A Smart Filterek nagyon jók, csak egy kicsit körülményes a használatuk


A Photoshop CS3 legjelentősebb újdonságai a roncsolásmentes Smart Filterek. A szokásos szűrőknél legfeljebb egy teljes műveletsor vonható vissza, de mondjuk egy eltúlzott világosítást önmagában korrigálni nem lehet. Ha viszont ilyenkor egy ellenkező hatású szűrővel igyekszünk kompenzálni, akkor a hibák akkumulálódása a képminőség romlásához vezet. Ezzel szemben roncsolásmentes szűrőknél minden hatás utólag módosítható, és a szűrők sorrendje is megváltoztatható, akárcsak a korrekciós rétegek esetében. A szoftver csak egy előnézeti képet számít ki, amit a monitoron megmutat, és nem nyúl az eredeti pixelekhez. Kár, hogy a Photoshop CS3 kevésbé használja ki a nondestruktív szerkesztés előnyeit, mint a Nikon Capture NX vagy a Lightroom. A Smart Filterek ugyanazokkal a menüpontokkal érhetők el, mint a közönséges szűrők, de ha nem egy rétegre, hanem a Smart Objectekre használjuk őket, akkor Smart Filterként működnek. Ha visszaalakítjuk ezeket az objektumokat normálrétegekké, akkor a Smart Filterek hatása véglegessé válik.

 

PCS3_QuickSelect.jpg
Kijelölés könnyen, gyorsan

 

Kisebb újítás a Quick Selection Tool (gyorskijelölő eszköz), amely hasonlóan kényelmes és hatékony kijelölést tesz lehetővé, mint régebben a Knock Out nevű bővítmény. Csak rá kell kattintani a kívánt részre a képen, és a program szépen, automatikusan kijelöli azt. Legyinthetnénk, hogy ezt a varázsvessző is tudja – csakhogy az új szerszámmal festeni is lehet, mint egy ecsettel. A Photoshop megkeresi a lefestett rész széleit, majd hozzájuk igazítja a kijelölést. Egészen bonyolult, változó színű alakzatokat is pillanatok alatt precízen kijelölhetünk vele úgy, hogy nagyjából körberajzoljuk őket. Ha valahol nem passzol a kijelölés, további festegetéssel hozzáadhatunk, vagy elvehetünk belőle részeket. A kijelölés finomítására szolgál a Refine Edge menüpont. Itt egy párbeszédpanelre került a korábbi Smooth, a Feather és a Contract/Expand funkció, és ezek mellett egy Radius, valamint egy Contrast csúszkát is felfedezhetünk. A Radius növelésével javul a kijelölés a lágy peremeknél és a finom részleteknél, míg a Contrast élesebbé teszi az elmosódott részek kijelölését.

 

PCS3_BW.jpg

Fekete-fehér képeket profin lehet készíteni

 

A másik újdonság, a Black and White parancs lényegében olyan, mint a Lightroomban lévő. Nemcsak a vörös, zöld és kék alapszínek arányát, hanem a sárga, cián és bíbor világosságát is tudjuk állítani. Így nagyon finoman lehet hangolni a tónusok alakulását, amikor egy RGB-képet fekete-fehérré alakítunk. Ezt eddig csak korrekciós rétegek körülményes használatával lehetett elérni. Lemezmellékletünkön megtalálható néhány nevezetes fekete-fehér film színvisszaadását utánzó beállítás. A Black and White funkció bekerült a Camera RAW 4 plug-in szolgáltatásai közé is, amelyekkel HSL-színtérben korrigálhatjuk a képet, vagy közvetlenül a konvertálásnál fekete-fehéré alakíthatjuk a RAW-felvételt. A Camera RAW 4 elődeihez képest néhány finomsággal bővült. A Fill Light funkcióval digitális derítést végezhetünk az árnyékokban, a Recovery a csúcsfények visszanyerését szolgálja, a Vibrance a színeket erősíti. Az egész hasonlít ahhoz, amit a Shadow and Highlight segítségével művelhettünk, csak most bekerült a Camera RAW plug-inbe, ugyanúgy, mint a Lightroomban. A Parametric Tone Curve ugyancsak olyan, a munkát könnyítő újdonság, amely máshonnét már ismerős lehet.

 

PCS3_Photomerge.jpg

A Photomerge-dzsel egészen jól összeilleszthetők a panorámák


Javítottak a Photomerge funkción is. Választani lehet például lineáris, hengeres vagy perspektivikus projekciót is, úgyhogy ez az eszköz lassan kezd hasonlítani egy valódi panorámaillesztőre. A képkockákat külön rétegeken rendezi el. Állvány nélkül, kézből készült panorámafelvételek esetében is meglepően jól működik, teljesen automatikusan. Az illesztési művelet egyes elemei külön is használhatók. Az Edit menü Auto Align Layers funkciója az összeillesztést és a torzításkorrekciót végzi el. Az Auto-Blend Layers a színeket egyezteti, és maszkokat generál a varratmentes illesztéshez.

 

Az apró finomságokhoz tartozik, hogy a Vanishing Point szűrőnél már nemcsak merőleges, hanem tetszőleges szögű síkokkal is dolgozhatunk. A Clone Stamp és a Healing Brush működése kiegészült a Clone Source paletta opcióival. Eddig az ‹Alt gombot lenyomva egyetlen mintavételi helyet adhattunk meg az eszközöknek, most öt különböző mintaforrással dolgozhatunk. A forrást méretezni és forgatni is lehet, ezért a másolat nem feltétlenül lesz ugyanakkora és ugyanolyan helyzetű, mint az eredeti.

 

PCS3_Print.jpg

Sikerült leegyszerűsíteni a nyomtatási beállításokat


Ágyúval verébre?

Elődeitől eltérően az új Photoshopnak két változata létezik: a Photoshop CS3 és a Photoshop CS3 Extended. Az eddig leírtak a standard változatra vonatkoznak. Az Extended verzió nem jobb nála, fotószerkesztésben semmivel sem tud többet. Egyszerűen más felhasználói körnek készült. Alighanem az otthoni felhasználónak semmi szüksége rá, de még a profi grafikusnak se. Többletszolgáltatásait leginkább a filmiparban vagy állítólag az orvosi és tudományos célú képfeldolgozásban lehet kiaknázni. Nem egészen világos, hogy az Adobe mit is akar vele, hiszen ezeknek a területeknek megvannak a maguk jól bevált szoftverei. A mérnökök és természettudósok körében jól ismert és kedvelt általános célú matematikai szoftver a MATLAB. A Photoshop CS3 Extended változatának egyik többletszolgáltatása be tudja olvasni, és el tudja menteni az ilyen képállományokat. Ennek a „MATLAB kapcsolatként” emlegetett funkciónak valójában nincs sok értelme, mert a MATLAB Image Processing Toolbox magától ismer számtalan képformátumot, a JPEG-től a TIFF-en át az olyan egzotikumokig, mint a LANDSAT-képek. Hasonló vívmány a DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) formátum támogatása, amelyet orvosi berendezések, például CT, MR, PET stb. használnak a felvételek tárolására és továbbítására. Igaz, jól hangzik a „Photoshop a gyógyításban” szlogen, de egy pár plusz import/export szűrőért aránytalanul sokat kér az Adobe.

 

PCS3_3DMeassure.jpg

Méricskélés 3D-ben


Az sem nagy újítás, hogy a képeken lehet távolságot, területet méricskélni, pontokat számlálni és a méretarányt jelző csíkot rakni rá, mert erre vannak ingyenes beépülőmodulok a régebbi verziókhoz. Az viszont már ötletes, hogy lehet térben is méricskélni. A Vanishing Point szűrő párbeszédpaneljére került egy vonalzó, amellyel a szűrőben megadott hálók mentén mérhetünk távolságot. Az Extended változat Vanishing Point szűrője annyival többet tud a standardénál, hogy a képet 3D-s programok számára valódi térbeli modellként lehet exportálni. A Photoshop CS3 Extended importálni is tud modelleket az új 3D-s rétegekre, amelyek aztán térben elforgathatók, méretezhetők, torzíthatók is. A Camera Tool segítségével körbejárhatjuk a tárgyat, változtathatjuk a távolságot, a perspektívát, mászkálhatunk a térben. Az Object Toollal magát a modellt forgathatjuk el. Ha textúra is van rajta, akkor a Photoshop azt is megjeleníti. Alighanem ez az Extended változat legjelentősebb többletszolgáltatása. Elvben kitűnő lenne a 3D-s modellezéshez használt textúrákat a Photoshop 2D-s eszközeivel manipulálni úgy, hogy az eredményt rögtön meg lehet figyelni modellen, anélkül hogy át kellene lépni egy másik, térben modellező programba. A gyakorlatban azonban a Photoshop 3D-s eszközeivel kényelmetlen dolgozni, a renderelés pedig lassú.

 

PCS3_3D.jpg

Az Extended változatba 3D-s modelleket is importálhatunk


Az alap HDR-funkció az előző verzióhoz képest semmit nem változott, de az Extended változatban a 32 bites képek is szerkeszthetők, és a szűrők egy része is használható rajtuk. Szintén újdonság az Animation (Timeline) paletta. Videót lehet szerkeszteni vele, leginkább az Adobe Premiere idővonalára emlékeztet. Sokkal jobb, mint az Image Readyből ismerős képkockánkénti szerkesztés, de ettől még nem lesz a Photoshopból nemlineáris szerkesztő. Bármelyik olcsó videoeditor felülmúlja.

 

Verdikt

Bátran kijelenthetjük, hogy aki elégedett volt valamelyik korábbi verzióval eddig, annak nem sok oka van áttérni a Photoshop CS3-ra. Más helyzetben van az, aki nem frissíteni szeretne, hanem első Photoshopját akarja megvenni. Valószínű, hogy az árak figyelembevételével a CS3 mellett fog dönteni, mert az új, standard változat lényegében ugyanannyiba kerül, mint a CS2.

 

PCS3_CameraRAW4.jpg

A RAW-konverter is megújult


A Photoshop Extended változat néhány többletszolgáltatásáért áfa nélkül is bő 100 ezer forinttal többet kell fizetni, ami nagyon rossz ár/teljesítmény arány. Akárhogyan nézzük, a Photoshop CS3 Extended nem műszaki-tudományos célú szoftver. Képfeldolgozáshoz alig nyújt többet, mint mondjuk a Photoshop 5.0 vagy a GIMP 2. A konferenciaposzterek, prezentációk képeihez a standard változat vagy bármelyik régebbi verzió elegendő. Az Extended extrái végül is hasznos dolgok, de véleményünk szerint önmagukban nem képesek kiváltani a funkciójukhoz tartozó – tudományos/orvosi képfeldolgozó, térbeli modellező, filmvágó stb. –, fontosabb alkalmazásokat, ezért jobb lett volna, ha extra költség nélkül a Photoshop alapverziójába kerülnek bele.

 

Mindent egybevetve a Photoshop CS3-mal kellemes dolgozni, jó szerszámnak tűnik. Sok érdekes és hasznos újdonsága van, mint például a mobil tartalomfejlesztésre szolgáló Adobe Device Central, amellyel most nem foglalkoztunk. A Photoshop Elementsből ismerős Adobe Photo Downloader is része lett a rendszernek. Ezzel minden adott, ami a képekkel való munkánál fontos. Csak az ára ne lenne annyira borsos!

 

PCS3_DeviceCentral.jpg

Rengeteg mobil eszközt ismer az Adobe Device Central


 

Adatok

  • Professzionális képszerkesztő szoftver
  • A digitális fotófeldolgozás munkafolyamatának teljes körű támogatása
  • Fejlett RAW-feldolgozás
  • Roncsolásmentes technológia
  • Fotóretusálás és montázskészítés
  • Grafikai, festési és rajzolási funkciók
  • Szűrők és effektusok gazdag választéka
  • 3D-s képességek és animációkészítés
  • Gazdag beépülőmodul-kínálat, korlátlan bővíthetőség
  • Támogatás weboldalak és mobil eszközök interfészeinek fejlesztéséhez
  • Ár: Photoshop CS3: 249 800 Ft, Photoshop Extended CS3: 385 000 Ft

 

Értékelés

Előny: ergonomikus, jól használható, nagy tudású szoftver

Hátrány: meglehetősen drága, újdonságokkal csak mérsékelten szolgál

Teljesítmény: 85

Szolgáltatás: 95

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.