Hirdetés

Biztonsági tippek vírusirtó mellé #2: A WiFi veszélyei



|

Hirdetés

Míg a vezetékes változatnál csak az képes internetelérésünkre csatlakozni, aki fizikailag is jelen van és rácsatlakozik, úgy a WiFi esetében nem tudhatjuk, hogy 10-50 méteres közelünkben kik és milyen szándékkal teszik ezt. A legkevésbé veszélyes lehet az, ha „csak" illegálisan megcsapolják a sávszélességünket, ekkor indokolatlan lassulást tapasztalhatunk.


Rosszabb esetben teljes adatforgalmunk monitorozása, adataink, jelszavaink manipulálása, meghamisítása, ellopása is bekövetkezhet. Vásárlás után első dolgunk legyen a gyári alapjelszó helyett egy legalább 20 karakter hosszú, bonyolult, betűket, számokat is tartalmazó felhasználói jelszó választása. Ha az internet megosztását választjuk, a klónozandó Mac címnek válasszunk valamilyen kitalált számsort, semmiképpen ne a valódit, mert a router ezt a sugárzott címet közzéteszi. Ez azért fontos, mert a Mac cím szerinti szűrésnél - ami persze szintén erősen javasolt - a támadók képesek ezzel a Mac címmel belépni a rendszerbe, és átvenni az irányítást.

A lehetséges titkosítási módok közül pedig mindenképpen a WPA/WPA2-t válasszuk, a régebbi korszerűtlen WEP titkosítás ugyanis percek alatt feltörhető, azzal csak hamis illúzióba ringatjuk magunkat. Úgy vélem, minden WiFi felhasználónak tisztában kell lennie a veszélyekkel, és a lehetséges biztonsági lépésekkel. Ahogy mindenki nem érthet az autószereléshez, de keres egyet, ha szüksége van rá, ugyanúgy fontos, hogy megfelelő szakértelemmel legyen üzembehelyezve, konfigurálva, használva a vezeték nélküli eszköz is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.