Hirdetés

Enyhült a Raiffeisen-veszély



|

A veszély nem egészen múlt el. Leírjuk, hogy mivel védekezhetnek az ilyen támadások ellen.

Hirdetés

A bejelentések alapján végre frissült a FireFox 2 fekete listája és hibaüzenetet kapunk, ha felkeressük a csalók oldalát. A tegnap indult támadás során hamis e-mailekben arra kérték a címzetteket, hogy a látogassanak el a Raiffeisen bank magyar oldalára és azonosítsák magukat. Természetesen a megadott link nem a banki oldalra, hanem egy arra megtévesztésik hasonlító weblapra irányította a hiszékenyebb felhasználókat és ott kicsalta tőlük azonosítójukat, jelszavukat, sőt, telefonos direkt azonosítójukat is. Hogy hogyan ismerhető fel a hamis oldal, arról tegnapi hírünkben olvashatnak részletesen (Ön is veszélyben van! Netes támadás a Raiffeisen ellen.).

 

raiffeisenphishing_.jpg

 

 

Tegnapi tesztjeink szerint szerint a kezdeti időszakban a Mozilla maga még nem figyelmeztetett a veszélyre, mikor ellátogattunk az adathalász weblapra. Az éppen tesztelt Norton Confidential viszont üzembiztosan ráérzett a rosszindulatra és megakadályozta, hogy a csalóknak beírjuk azonosítónkat és jelszavunkat. A gyökerénél fogta meg a bajt az MPP Desktop levélszemét-szűrő, mely kukázta az oldalra csalogató ál-raiffeisenes leveleket, így aki ezt használja, ahhoz el sem jutott a rosszindulatú felhívás. Megjegyezzük, hogy az MPP Desktop ingyenesen, pusztán internetes regisztráció fejében elérhető a PC World olvasói számára.

 

Elmondható tehát, hogy lehet és érdemes valamilyen módon védekeznünk a phishing jellegű jelszó kicsalós levelek és oldalak ellen. Esetünkben az ingyenes Mozilla 2 (bekapcsolt adathalász védelemmel) egy napos késéssel, de reagált a helyzetre. Az Internet Explorer 7 még ma sem ismerte fel, de nem is hozta be az oldalt.

 

Úgy tűnik, hogy megéri az új Mozillát használni és valóban nagyobb biztonságot várhatunk a fizetős anti-phishing megoldásoktól. Mindenesetre legnagyobb veszélynek akkor tesszük ki magunkat, ha nem használunk sem fizetős levélszemét szűrőt, sem internet-biztonsági alkalmazásokat és valamelyik régi böngészővel kóborlunk az internet aknamezőin.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.