Hirdetés

Feketelistára került a toplistás vírusirtó|

Három vezető labor egyszerre vonta vissza a Qihoo 360 összes eddigi teszteredményét. A gyártót egyúttal kizárták a tesztjeikből.

Hirdetés

A vírusirtó szoftverek tesztelésével foglalkozó legnagyobb európai laboratóriumok: az AV-Comparatives, az AV-TEST és a Virus Bulletin közös közleményben zárta ki a Qihoo-t a további tesztekből, és vonta vissza a kínai antivíruscég összes korábbi minősítését. A döntés oka, hogy a Qihoo olyan szoftvert adott le tesztelésre a laboratóriumoknak, mely másképpen (hatékonyabban) működött, mint amilyen alapbeállításokkal a szoftvert a végfelhasználóknak eladták.

 A Qihoo egyébként az elmúlt években rendkívül jó eredményeket ért el a laboratóriumok tesztjein. Ezt többek között annak is köszönhette, hogy két független keresőmotor van a termékeibe integrálva: a független Bitdefender rendkívül jó szignatúramotorját egészíti ki a Qihoo saját fejlesztésű motorja. A cég a Qihoo 360 vírusirtót mindig úgy adta le tesztelésre, hogy abban a román motor be volt kapcsolva. A végfelhasználóknak azonban úgy értékesítették a szoftvert, hogy abban csak a saját fejlesztésű motor volt bekapcsolva, a Bitdefender motorját választható módon aktiválhatta a felhasználó.  Azaz a tesztekben mutatott rendkívül jó védelmi teljesítmény a valóságban rendkívül gyengére eshetett vissza. Erre a kínai cég szerint amiatt volt szükség, mert a legtöbb kínai felhasználó számítógépe lassú, és így kívántak erőforrásokat megtakarítani számukra.

 

Hirdetés


A G Data szakértői szerint azonban nem ez a tényleges ok, hanem valójában a Qihoo tudatosan akarja megtéveszteni az amerikai és az európai fogyasztókat, hogy utána a kínai motor határozhassa meg, melyik vírust engedik át és melyiket nem. A legérdekesebb azonban, hogy az AV-Comparatives a Qihoo manipulációja miatt partnereivel átfogó vizsgálatba kezdett, és úgy találta, hogy egy másik, kínai vírusirtócég, a Tencent is manipulálta a tesztekben elért eredményeit azzal, hogy másképpen működő verziót adott le a laboratóriumoknak, mint amit a végfelhasználóknak árult. Habár utóbbi esetben minimális előnyre tettek szert, a három víruslabor a jövőben szigorítani fog a szabályozásán, hogy hasonló visszaélések ne történhessenek meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.