Hirdetés

Képek az Internet Explorer 9-ről! A Chrome-t másolja a Microsoft?



|

Ha hinni lehet az orosz Microsoft képernyőfotójának, akkor az IE9 jobban fog hasonlítani a Chrome-ra, mint elődeire.

Hirdetés

A Microsoft eddig négy technológiai előzetest adott ki az Internet Explorer 9-ből, amelyek mind a böngésző megújult motorját igyekeztek demonstrálni. Ennek köszönhetően már meglehetősen sokat lehet tudni a redmondi szoftvercég új üdvöskéjéről, ám ettől függetlenül az alkalmazás szeptember 15-én megjelenő bétája egy nagy titkot még tartogat. Az Internet Explorer mérnökei ugyanis eddig egy árva szót sem szóltak arról, hogy miként fog kinézni a böngésző felhasználói felülete, valamint arról sem, hogy milyen új eszközök kapnak majd helyet benne. Ezen információkat eddig hétpecsétes titokként őrizte ugyanis a redmondi szoftvercég.

 

 



A jelek szerint azonban ismét nem zárt jól a Microsoft kommunikációs gépezete, a szoftveróriás oroszországi leánycége ugyanis a minap egy bejegyzést tett közzé, amelyben több részletet is elárultak az IE9 bétájáról, s egy képernyőfotót is közzé tettek, ami már teljes valójában mutatja be a megújult alkalmazást. Habár az említett weblap csak egy rövid ideig volt elérhető (később eltávolították a Microsoft orosz képviselői), éppen elég volt ahhoz, hogy a világhálón elterjedjen az Internet Explorer 9-ről készült képernyőfotó.

Ha azt valódinak fogadjuk el, akkor az IE9 kezelőfelülete letisztult lesz és az IE8-hoz képest kevesebb eszköztárral fog dolgozni, hogy a weblapok megjelenítéséhez több hely álljon rendelkezésre. Ebben egyébként a Chrome által már kitaposott ösvényen járnak tovább. A főablakban csupán pár vezérlő kap majd helyet: a vissza és előre gomb, a kombinált kereső és URL mező, és három ikon, amely minden bizonnyal a fontosabb menüket fogja nyitni. A könyvjelzők eszköztárát például nem lehet fellelni.

Meglepő módon a publikált képernyőfotó alapján a Microsoft mérnökei meglépték azt, amit az Internet Explorer első kiadása óta nem tettek meg: lecserélték a frissítés gombot. Az új objektum ugyanis már a Chrome és a Firefox böngészőkben meglévő egyelten körbe ívelő nyílként jelenik meg, míg korábban két egymás mellett lévő nyilat találhattak meg itt az IE felhasználói.

Letéphető fülek

Az orosz oldalon publikált információk alapján emellett az Internet Explorer 9 erősen támaszkodhat a Windows 7-ben debütált ugrólistára. Hogy pontosan miként, az egyelőre homályos az orosz fordítás miatt. Ám elmondásuk szerint szinten bizonyos, hogy lesznek "ismert" és "védett" oldalak, amelyeket a felhasználók az ugrólistából érhetnek majd el a böngésző megnyitása nélkül. Emellett elképzelhető, hogy a könyvjelzőzött weblapok is a Windows 7 e menüjében kaphatnak majd helyet, így a felhasználók egyszerűen elérhetik a gyakran látogatott oldalakat. Az oroszok ezen felül a "letéphető füleket" is megemlítik, amely a Windows 7 Aero Snap képességére építhet. Segítségével a felhasználók a Microsoft új operációs rendszerében már megismert módon könnyen a képernyő bal, illetve jobb oldalára rendezhetik majd az megnyitott füleket letépve azokat a böngésző menüjéből. Hogy pontosan miként, s hogy mindez egyáltalán igaz-e, azt szeptember 15-én tudhatjuk meg, amikor a Microsoft hivatalosan bejelenti az Internet Explorer 9 bétáját.

 

 

 

 


Mikori kép?

A publikált képernyőfotó keletkezésének az idejét legkönnyebben a Bing háttérképe alapján állapíthatjuk meg, a Microsoft keresőjében ugyanis naponként változtatják ezen elemet. Ez alapján a fotó korát nehéz megállapítani, ugyanis a kínai Bing oldalán januárban, az amerikai keresőben pedig múlt augusztusban volt látható. S mivel a Bing felületét májusban megváltoztatták, ezért a kép idén május előtt készülhetett. Ennek azonban ellentmondanak a népszerű keresések, ahol a Kinectet már említik. Márpedig utóbbinak a neve idén nyáron vált hivatalossá. Ezek alapján a képet vagy manipulálták a redmondi szoftvercég mérnökei, vagy talán az egész kép hamisítvány. Kérdés viszont, hogy ha utóbbit fogadjuk el valónak, akkor az hogyan jelenhetett meg az orosz Microsoft oldalán?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.