Hirdetés

Gyakran hazatelefonál a Firefox



|

Egyre bővül a Mozillának elküldött felhasználói adatok köre, ám aggodalomra semmi ok.

Hirdetés

A két hete megrendezett Google I/O konferencia eseményeit követők egy részében feltehetően a rengeteg kiváló fejlesztés ellenére rossz szájízt hagyott azon nyilvánvaló tény, miszerint a keresőcég újabb magasságba kívánja emelni a felhasználóinak profilozását, hogy aztán minél hatékonyabban legyen képes reklámokat megjeleníteni, termékeket értékesíteni – ezt olvasva a Google+ mellett feltehetően többeknek a megújult Maps, továbbá a Chrome hangkeresése is bevillant.


Ettől függetlenül nem csak a Google kíván a termékfejlesztéshez minél többet megtudni a felhasználóiról, többek közt a Mozilla is egyre inkább erőlteti a statisztikák küldését. A böngésző ősidők óta rendelkezik összeomlás-jelentővel, majd 2011 szeptemberének végén bekerült a szoftverbe az opcionálisan bekapcsolható telemetrika is, amely a program teljesítményével, válaszidejével, a futtató számítógép hardveres és szoftveres konfigurációjával kapcsolatos adatokat küld a Mozilla számára.


Emellett a két hete elérhetővé vált Firefox 21-be bekerült még az állapotjelentés (Health Report) is, amely jelentősen kibővíti a meglévő telemetrika „hatósugarát”. Az eredeti megoldástól eltérően az új funkcionalitás kissé személyesebb jellegűnek titulálható adatokat is gyűjt: a böngésző teljesítményén felül elküldi a Mozillának a telepített bővítmények típusát, a könyvjelzőink mennyiségét, továbbá számon tartja a keresőmező használatának gyakoriságát is.


A Mozilla által gyűjtött információk ettől függetlenül továbbra is rendkívül technikai természetűek: az alapítvány az adattovábbításhoz nyilván feltétlenül szükséges IP-címen túl semmilyen igazán személyesnek, vagy éppen nem anonimnak nevezhető adatot nem gyűjt be: nem naplózza a látogatott weboldalakat és keresési előzményeket, nem próbálja követni és azonosítani a felhasználókat. Személyes adatokra az alapítványnak szimplán nincs szüksége, a Google-től eltérően nem is tudna velük mit kezdeni, ráadásul ellentétes lenne a felhasználók magánszférájának védelmével kapcsolatos álláspontjával.


Az adatszolgáltatási lehetőségek kizárólag a böngésző funkcionális használatának megismerése, továbbá a teljesítménybeli problémáinak diagnosztizálása céljából lettek beépítve a teljesen nyílt forráskódú, részben a közösség által fejlesztett böngészőbe, így az információk Mozillának történő átadásával minden felhasználó hozzájárulhat a róka útjának egyengetéséhez.


Ettől függetlenül könnyedén lehetőség nyílik az adatgyűjtés komplett kikapcsolására: ehhez elő kell hívni a Beállítások ablakot, majd a Speciális menüben az Adatválasztások fülre kattintva ki kell szedni a pipákat a nem preferált lehetőségek elől. Megemlítendő, hogy a begyűjtött adatok az „about:telemetry” és „about:healthreport” oldalakon szigorúan ellenőrizhetőek, a parancsokat idézőjelek nélkül a böngésző URL-sávjába kell beírni.


Összegzésként elmondható, hogy a Mozilla adatgyűjtése egyáltalán nem jelent veszélyt a felhasználók magánszférájára, így javasolt bekapcsolva hagyni a lehetőségeket, ugyanis ezen adatok alapján a Mozilla munkatársai nehezen fülön csíphető problémákat azonosíthatnak be, ezzel gyorsabbá és stabilabbá téve a Firefoxot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.