Hirdetés

Így alakítsd a fotó szövegét valódi betűkké ingyen|

Több ingyenes megoldás is létezik, ha karakterfelismerésről van szó.

Hirdetés

Az optikai karakterfelismeréssel (OCR) foglalkozó szoftverek régóta léteznek, de általánosságban nem a legkönnyebben elérhetőek közé tartoznak, és sokszor drágák is. Amennyiben valakinek csak alkalmanként, néha-néha van rá szüksége, hogy egy-egy kép szöveges elemeit valódi betűkké, szerkeszthető szöveggé alakítsa át, akkor egyszerűen nincs értelme beruházni effajta programokra. Szerencsére van több olyan megoldás is, amely egyszerű és ingyenes, így megkímél minket a fáradozásoktól. 

Mi a különbség a képen szereplő szöveg és a valódi szöveg között? Amennyiben ezeket a sorokat megpróbáljuk kijelölni, majd másolni, akkor könnyedén beilleszthetőek egy szövegszerkesztőbe, majd át is alakíthatóak. Azonban ha ugyanezt képeken szereplő mondatokkal tennének meg, akkor nem járunk sikerrel, semmit nem kapunk vissza eredményül, csak magát a képet. 

Hirdetés

 

OneNote

Sokan úgy rendelkeznek optikai karakterfelismerésre alkalmas programmal, hogy nem is tudnak róla. A Microsoft Office például már a 2007-es verzió óta tartalmazza ezt a funkciót, és jelenleg is benne van a szolgáltatás a OneNote nevű jegyzetelőben. Aki esetleg nem rendelkezik Office programcsomaggal, annak sem kell aggódnia, ugyanis a OneNote teljesen ingyenesen letölthető és használható, hála a redmondiaknak. Mindössze egy Microsoft-fiókra van szükség hozzá, ez viszont a Windowshoz általában már úgyis van. 

 

A OneNote is képes rá

 

A funkció használata nagyon egyszerű, mindössze be kell illeszteni egy másolt képet, vagy beszúrni azt valahová a programban. Ezután jobb egérgombot kell rajta nyomni, majd a Szöveg másolása képből feliratra kattintani. A OneNote kikeresi a fotón lévő szöveges elemeket, majd másolja és a vágólapra helyezi azokat. 

 

Ingyenes, webes alternatíva

Amennyiben valaki nem szeretné a OneNote-ot használni, akkor a weben is lehet találni ingyenes alternatívát. Ilyen például a Free OCR. Ennél a szolgáltatásnál elegendő ellátogatni az oldalra, feltölteni a használni kívánt fájlt, a szövegrész pedig meg is jelenik az oldalon egy dobozban - ehhez még e-mail címet sem kell megadni. 

Az oldal üzemeltetői azt ígérik, hogy nem tekintenek bele a feltöltött anyagokba, és azokat a feldolgozás után egyből törlik is. Mivel azonban az átvitel nem biztonságos kapcsolaton keresztül történik, ezért hangsúlyoznánk, hogy bizalmas anyagokat talán jobb más megoldással feldolgozni. 

 

Ingyen karakterfelismerés a neten

 

Általánosságban mindkét szolgáltatás jól működőnek számít, azonban érdemes saját teszteket is végezni velük. Az eredményt nagyban befolyásolja, hogy mennyire komplex a használt szöveg, és mennyi grafikus elem tarkítja azt. Számít a betűtípus és a felbontás is, hiszen ha túl kicsi vagy nagyon ritka, szokatlan a betűtípus, akkor még a legjobb programok is kudarcot vallanak. 

Nektek volt már szükségetek erre a funkcióra? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.