Hirdetés

Jócskán megpakolva jön a LibreOffice 4.0



|

Gyökeres API újdonságok és az Ubuntu, Firefox, Visio, Microsoft Publisher és Android felhasználók kényeztetése jön. Kellemes extrák indokolják a főverziószám váltást.

Hirdetés

Ki ne ismerné a Microsoft Office jelenleg legnépszerűbb ingyenes alternatíváját? Az OpenOffice-től különváló LibreOffice az eredeti örökséget viszi tovább, ráadásul hagyományosabb szemléletű kezelőfelülete sok, a Microsoft Office 2003 még nem szalagos kezelőfelülete után sóvárgó régi motorosnak bejön. Azért újításokból is lesz a február elején megjelenő 4.0-ás verzióban, így a sok kis lépés helyett most egy nagyobbra kerül sor.

 

Fejlesztőknek való vidék

Persze kezdetektől folyamatos cél az egyre jobb minőségű kód előállítása, amire az OpenOffice leágazás óta külön hangsúlyt helyez a fejlesztőközösség. Másik párhuzamos célkitűzés, hogy minél erőteljesebb API-t (alkalmazásfejlesztőknek készült szoftver interfész) készíthessenek, ami most sikerült is, így fejlesztői szempontból is indokolható a főverziószám váltás. Charles-H. Schulz szerint, aki a nyílt formátumok, szabványok területének ügyvivője teljesen más állatfaj lett a LibreOffice, ami megkönnyíti a fejlesztők dolgát és ezzel a felhasználók kapnak végül többet. A kiterjesztések fejlesztése új lendületet vehet, ugyanakkor minden közreműködőnek figyelembe kell vennie, hogy markánsan megváltozik az API, más eljárásokat igényel a LibreOffice-ra történő fejlesztés, mint az OpenOffice-os munka. Ezzel együtt erősödik az eltávolodás az OpenOffice eredeti kódbázisától is és most már a Visual Studio 2010 C++ fordítójával dolgoznak, így nem csomagolják majd a Visual Studio 2008 futásidejű könyvtárait a programhoz. Jelentős jogi járulék, hogy a kódbázis változásával az eredeti LGPL helyett szabadabb, MPL és GPL v3+ licencstruktúra alatt lát majd napvilágot a LibreOffice 4.0. Ezzel teljességgel szabadon felhasználható lesz a csomag és annak kódja.


A felhasználók ebből annyit vehetnek majd észre, hogy belátható időn belül több és nagyobb tudású kiegészítő jelenhet majd meg a csomaghoz.

 

Teljesen új felhasználói felület alapok

Teljesen átalakították a program kezelőfelületét, új, widget-barát alapokra helyezve az egészet. Egyrészt jobban fog kinézni a program, másrészt több hasznos úszóalkalmazásunk lesz és szabadabban állíthatjuk be a kezelőfelületet. Az eddig használt grafikai réteget egy sokkal rugalmasabb váltja fel és az új API mellett ez is rengeteg új fejlesztés számára nyit majd kaput, LibreOffice úszóalkalmazások özöne várható ebben az évben. Eddig használtuk, mert ugye dolgoztunk, de most az előzetes képeket elnézve örömmel is fogunk ránézni – ebben szerepe van annak is, hogy bevethetjük a Firefox-ban használatos Personas bőrök itt is bevethetők lesznek, tetoválhatjuk a LibreOffice-t.

libreoffice 4.0 personas
libreoffice 4.0 personas

Ubuntu alatt mindeddig hibásan működött a HUD a LibreOffice-ban, így nem tudtuk kihasználni a gyorskeresés lehetőségét. A 4.0-val teljes integrációt ígérnek a fejlesztők, egyúttal a nem Windows alapokon futó kiadásokban alapértelmezetten elérhető lesz a ThunderBird levelezőprogram címtára a LibreOffice-ban.

Működik az Ubuntu HUD LibreOffice támogatás
Működik az Ubuntu HUD LibreOffice támogatás

 

Örülhetnek az Android okostelefon tulajdonosok is, készüléküket mint nézőképes távvezérlőt használhatják majd az Impress prezentációkészítőben.

LibreOffice 4.0 android távvezérlő
LibreOffice 4.0 android távvezérlő

 

Persze eddig is nagyon jó Microsoft Office kompatibilitást kaptunk, de minél több állományformátummal dolgozhatunk annál jobb. Ezen túl a Microsoft Publisher dokumentumok is beolvashatók és kiteljesítették a Visio formátumtámogatást is, egészen a Visio 2013-ig. Megjelenik a CMIS protokoll, amivel a dokumentumkezelő rendszerekben (Alfresco, Nuxeo, SharePoint) tárolt fájlok is könnyen elérhetők.

Nem sokan ütköztünk bele, de az ODF dokumentumok mérete nem haladhatta meg eddig a 2 GB-ot, ami most 4 GB-ra módosul. Egyúttal javítottak a képek, multimédiás beágyazott anyagok megjelenítésének gyorsaságán és minőségén, simábban dolgozhatunk majd.

Új LibreOffice 4.0 ingyenes fontok
Új LibreOffice 4.0 ingyenes fontok

Kapunk majd egy pár új fontot (Open Sans (Ascender), PT Serif (ParaType), Source Code Pro és Source Sans Pro (Adobe)), jegyzeteket fűzhetünk szövegdokumentumokhoz is és ezentúl kimásolhatók a szövegek a dialógusdobozokból is. Megújult a Calc számolómotorja is, javult a véletlenszám generátor (RAND) és megjelentek új függvények is (AVERAGEIF, SUMIFS, AVERAGEIFS and COUNTIFS). A Pivot table már többszörös kijelölés mellett is használható is. Újratömöríthetjük a beágyazott grafikákat a, egyelőre a Calc, Draw és Impress modulokban, a Write-ban egyelőre nem.

LibreOffice 4.0 recompress újratömörítő
LibreOffice 4.0 recompress újratömörítő

Ezek csak a legfőbb újdonságok, sok egyéb apróság van még, ami miatt érdemes lesz alaposabban ránéznünk a február elején megjelenő LibreOffice 4.0 csomagra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.