Hirdetés

Kényszerű géplassítók - melyik vírusirtóra szavazol?|

Tiszta sor, hogy a biztonságról van szó, mégis fájó szívvel áldozunk fel minden egyes százalékot gépünk teljesítményéből. Hogyan tarthatjuk meg a legtöbb erőforrást és a biztonságot egyszerre?

Hirdetés

A kérdés nagyjából azóta foglalkoztatja a felhasználókat, mióta megjelentek a vírusirtók – ezek a programok erőforrásért cserébe védik a gépünket éjjel-nappal. A védelemre mindenkinek szüksége van, de ez igaz a teljesítményre is – a drágán vásárolt CPU és RAM erőforrásainkat nem szívesen áldozzuk fel egy pazarló vírusvédelemért. Ha nem törődünk bele, hogy a választott, beszerzett, megvásárolt védelmünket használjuk, az egyik megoldás, ha a régi módszert választjuk, a másik, hogy megvizsgáljuk, melyik az a program, amely a legkevesebb erőforrás mellett még éppen annyi védelmet biztosít, ami számunkra már elegendő.

Hirdetés


A klasszikus módszer

Régen minden egyszerűbb volt. Akkor is volt vírus, amit a szomszéd Pistike hozott át kisflopin, de mi résen voltunk, és erre az időre aktiváltuk a védelmet, ami riasztott és formázta a lemezt. Később sem volt nehéz dolgunk – a balta egyszerűségű vírusok és online kártevők korában amikor neteztünk, betárcsáztunk, böngésztünk és letöltöttünk aktív védelem mellett, majd lekapcsolódtunk és nyugodtan ki is kapcsolhattuk a védelmet – miénk volt gépünk erőforrásának 100 százaléka.


Manapság már nem igazán találunk olyan gépet, mobilt, okoseszközt stb, amely ne lenne éjjel-nappal online, ahogy szinte mindent online is intézünk. Ennek ellenére még mindig vannak olyan felhasználók, akik csak akkor aktiválják az online kapcsolatot, amikor neteznek – ilyenkor a védelmi csomag is aktív és lassítja a gépet. Amikor azonban videót vágnak, képet szerkesztenek, vagy éppen játszanak, kihúzzák a LAN-kábelt vagy letiltják a vezérlőt. Kényelmetlen és macerás megoldás, ráadásul ma már nem is biztos, hogy tökéletes biztonságot ad (például a korábban letöltött kártevő később, offline állapotban, letiltott védelem mellett aktiválódik).


A keresés

A PC gyönyörűsége, hogy nincsen két egyforma, és ezt még meg kell szoroznunk a rengeteg vírusvédelmi megoldással is. Azt akarjuk ezzel mondani, hogy nem biztos, hogy mindegyik védelmi csomag lesz ugyanolyan hatással gépünkre, érdemes hát kísérletezni. Persze a kísérlet azon részét, amikor a kártevőket ráeresztjük munkagépünkre, azt nem ajánljuk, helyette a különböző laboratóriumok összehasonlításait vehetjük alapul.


A független AV-Comparatives listáját érdemes átnézni, akik 64 bites Windows 8.1 alatt, Core i5 CPU-val szerelt gépen teszteltek az elérhető vírusirtók közül 20-féle terméket. A valós használatot szimuláló tesztek eredményeit egy AV-C pontszámba sűrítették, lefuttatták a PCMark8-at is, így kapták meg a végeredményt. A tesztelők úgy találták, hogy a leggyorsabb egy PC még mindig úgy lehet, ha semmilyen védelmi csomag nem fut a háttérben, de persze ezt nem javasolják. Aki azt hitte, a beépített Windows Defender nem fogyaszt sokat, meg fog lepődni, mert 18-as pontszámával a mezőny közepe-vége felé helyezkedik el, ami nem túl jó eredmény. A legkevesebbet az Avast fogyasztja az értékes erőforrásból, de dobogós az Emsisoft és az Avira is. A sort a hazánkban is közkedvelt Kaspersky, AVG, Bitdefender és ESET folytatja, a sor végét pedig a kevésbé ismert megoldások zárják.


Nagyon fontos – és a teszt is kitér erre -, hogy a sorrend tisztán a PC lassítását mutatja, a védelmi szintet, megbízhatóságot, a védelem szintjét nem. Érdemes átfutni a jelentést, mert sok hasznos információt megtudhatunk belőle.


Te melyik védelmi csomagra esküszöl?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.