Hirdetés

Levették az NFT kollekciót, amely ismert IT szakértők portréit tartalmazta



|

A Cipher Punks nevű NFT kollekció az IT-biztonság világának ismertebb arcai közül válogatott, de a képeken szereplő személyek nem érezték megtisztelőnek a lehetőséget.

Hirdetés

A non-fungible token, vagyis NFT az utóbbi idők legellentmondásosabb jelensége, ugyanis míg az NFT-k piaca fénysebességgel növekszik, rengeteg vita van az ilyen rendszerek haszna és létjogosultsága körül: egyesek úgy gondolják, hogy ez a művészet és virtuális javak támogatásának jövője, mások pedig úgy, hogy kriptovalutákhoz hasonlóan ez is csak pénzmosásra és energiapazarlásra jó.

Akik inkább a gazdasági irányból közelítik a dolgot, azok főleg abban látják a problémát, hogy az NFT piac annyira új és ismeretlen, hogy szinte semmilyen konkrét szabályozás nem vonatkozik rá és valahogy így történhetett meg az is, hogy az OpenSea egyik legújabb kollekciója komoly problémákba ütközött.

Hirdetés

Karácsony napján jelent meg az a "Cipher Punks" névre keresztelt kollekció, amelyben 46 porté található, köztük olyan személyekről is, akik az IT biztonság világában ismerős arcoknak számítanak, mint pl. Jillian York, az Electronic Frontier Foundation aktivistája vagy pedig Jon Callas, az OpenPGP megalkotója.

A csomag megjelenését követően hamar kiderült, hogy bizonyos darabokat szerzői jog véd, a kollekciót árusító ItsBlockchain csoport pedig nem rendelkezik olyan licenccel, ami feljogosítaná őket erre, ennek következtében pedig gyorsan megtalálták a kritikusok a csapatot, többek között maga York is, aki szerepel az egyik képen:

"Erre nem adtam engedélyt és szeretném, hogyha eltávolítanák."

A gyűjtemény nem csak a jogok miatt lett vita tárgya, hanem azért is, mert többek között olyan emberek portéit is tartalmazta, akiket korábbi viselkedésük miatt a szakma már nem lát szívesen, mint pl. Jacob Appelbaum vagy Richard Stallman. Az ItsBlockchain csapata reagált a kritikákra és egy Medium posztban bejelentették, hogy letörlik a kollekciót, valamint hozzátették, hogy nem áll szándékukban elkerülni a felelősséget a hibáért:

"Nem ismerjük a valós személyekkel való hasonlóságra vonatkozó törvényeket, ugyanis az NFT piac ilyen szempontból nem rendelkezik szabályozással. Ez a mi hibánk. Fel kell vállalnunk."

Az OpenSea piactér üzemeltetői egyébként gyorsan reagáltak is, ugyanis központilag eltávolították a kollekciót, amit most már nem lehet megtekinteni az oldalon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.