Hirdetés

Melyek a legnépszerűbb felhős tárhelyek?|

Általában a Dropbox és a SkyDrive neve ugrik be elsőre mindenkinek.

Hirdetés

Vannak akik már tapasztaltak a felhő-alapú adattárolás világában, és aktívan használják is az egyes megoldásokat azért, hogy bármelyik eszközükről, bárhol és bármikor elérhessék a fájljaikat. Természetesen akkor sincs nagy baj, ha ebben a témában még nem vagyunk annyira otthon, és esetleg csak a Dropbox vagy a SkyDrive nevét hallottuk mindeddig. De vajon melyek még a legnépszerűbb felhős tárhelyek? Legutóbb megnéztük, melyek tekinthetőek a legbiztonságosabbnak

Hirdetés

A felhő-alapú tárhelyek nem csak egy mentésre használható tárhelyet adnak, hanem többplatformos elérhetőséget, integrált appokat és mobilos alkalmazásokat is.  

 

 

Ha már elsőként a Dropboxot említettük, kezdjük is azzal a legnépszerűbbek listáját. Bár a Dropbox egyike a legismertebbeknek, alapesetben mindössze 2 gigabájtnyi helyet ad, ami ma már szinte viccesnek is tekinthető. Bizonyos trükkökkel, amiket a fiókunknál meg is mutat a szolgáltató (ajánlás a Facebookon, az ismerőseinknek, megosztott mappák létrehozása, stb.), szerencsére 16 gigabájtig is növelhetjük ezt a területet. A Dropbox persze nem csak az elsők között volt jelen, de asztali és mobilfronton is támogatnak szinte minden operációs rendszert, mivel az API-jukhoz pedig hozzáférhetnek a fejlesztők, ezért még használhatóbb lett. Plusz pénzért (havi 10, 20 és 50 dollárért) 100, 200 és 500 gigabájtot is kérhetünk. 

A Windows 8 és a Windows 8.1 hajrája óta nyugodtan mondhatjuk, hogy a SkyDrive neve megragadt az emberek fejében, és egyre többen használják a Microsoft megoldását, joggal. A SkyDrive nagyon sokat fejlődött, és még az Office 2013-ban is a segítségünkre lesz. Vannak mobilos appok, asztali kliensek és jó integrálhatóság. Aki már a béta idején használta a SkyDrive-ot, az 25 gigabájttal gazdálkodhat, aki most kezdte, az pedig 7-tel. A legnagyobb tárterület éves szinten 200 gigabájt, 23 000 forintért. 

 

 

Szintén a nagyok között van a Google Drive, amely gyakorlatilag a Docs utódja. A névváltás után hatékony riválisa lett a webóriás megoldása a Dropboxnak és a többi más szolgáltatónak is. A dokumentumkezelést a Gmaillel és a fájljainkkal együtt 15 gigabájton kombinálhatjuk, természetesen minden fontos mobil és asztali platformon (Windows, OS X, iOS, Android). A Google Drive legnagyobb előnye, hogy remekül illeszkedik a többi Google szolgáltatáshoz. Ha több kell 15 gigánál, 100 gigabájttól 16 terabájtig válogathatunk, havi 5 dollártól egészen 800-ig. 

 

 

Ugyancsak hosszú ideje van jelen, és talán ennek köszönhetően rendelkezik nagy ismeretséggel a SugarSync. A számos szolgáltatás között testre szabható szinkronizálást és bármilyen mentési funkciót is megtalálunk, köztük az automatikusat is. A fájljainknak számos korábbi változatát is elérhetjük, szintén tudunk megosztani és mobilra streamelni. Alapesetben 5 gigabájt jár ingyen, de havi 55 dollárért akár 1000 gigabájtot is kaphatunk a SugarSynctől.  

Az egyik, vagy talán a legígéretesebb versenyző a Bitcasa volt, egészen november közepéig. A Bitcasa addig megduplázott áron is mindössze évi 79 euróért kínált korlátlan tárhelyet a felhőben: ráadásul nem csak tárhely volt, tükrözni is lehetett a gépünk tartalmát, méghozzá titkosítva, tehát a biztonságra sem lehetett panasz. Sokáig tartott, amíg a bétából kilépve levetkőzték a hibákat, majd később azt mondták, a felhasználók 92 százaléka meg sem közelíti az 1 terabájtot az adataival. Ellentmondásosan végül évi 99 euróért már csak 1 terabájtot adnak (számos korlátozással), a korlátlan csomag pedig 999 euróba kerül. Rengeteg felhasználót vesztettek (és még többnek a bizalmát) az utóbbi egy hétben, de összességében még mindig versenyképesek maradtak. 

 

 

Gyakran emlegetjük még a Box nevét is: a Box alapból 10 gigabájtot ad, majd havi 4 euróért 100-at. Sajnos azonban a fájlok maximális méretében igen kedvezőtlen korlátozás van. Ellenben ha már megemlítettük fentebb a Bitcasát, akkor ejtsünk szót arról a szolgáltatóról is, ahová a felhasználói elkezdtek átvándorolni. Az OpenDrive az utóbbi hetekben nagyon felkapott lett, és nem véletlenül: bár titkosítás nincs, mobilos appok, korlátlan tárhely, szinkronizálás, mentés és megosztás is van, havi 13 dollárért. Az OpenDrive ingyenes formában viszont nem túl kedvező, még a sávszélességben is korlátozás van. 

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a felhős tárhelyek nem a legnagyobbak: elvégre a Mega 50 gigabájtot ad ingyen, az OziBox és a SurDoc pedig 100-at bocsát díjtalanul a rendelkezésünkre, hogy csak néhány példát említsünk. Szintén meg kell jegyezni, hogy nem is a legbiztonságosabbak (nincsenek titkosítva a fájljaink, a szolgáltató hozzáfér és át is nézheti vagy cenzúrázhatja), ellentétben ezzel a listával. Ami viszont biztos, hogy a legismertebb és a legnépszerűbb megoldások között vannak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.