Hirdetés

Microsoft titkok kerülnek nyilvánosságra



|

Mintegy 14 ezer oldalnyi technikai dokumentációt tesz közzé a vállalat.

Hirdetés

msnyito1.jpg
A Microsoft kedden mintegy 14 ezer oldalnyi, technikai dokumentáció vázlatát tette közzé. A szoftveróriás most először enged hozzáférést az Office 2007, az Office SharePoint Server 2007 és Exchange Server 2007 alapjául szolgáló protokollokhoz.

 

Ez valószínűleg a Microsoft kísérlete arra, hogy lecsillapítsa az Európai Unió trösztellenes aggályait, amelyek nagyobb veszélyt jelenthetnek a cégre, mint a Google terjeszkedése.

A cég hasonló, meglepő bejelentést tett februárban, amikor beleegyezett, hogy programozási felületet (úgynevezett API-t) ad ki több, általa fejlesztett szoftverhez. Akkor azt is elmondta, hogy hamarosan az alap-protokollokat is hozzáférhetővé teszi - ez következett be most.

 

Júniusig gyűjtik a fejlesztői közösség visszajelzéseit, majd a hónap végén a cég kiadják a technikai dokumentációk végleges változatát - természetesen a felhasználási licencfeltételekkel egyetemben. Ez utóbbiak igen fontosak lesznek azok számára, akik szeretnék valamilyen módon felhasználni a Microsoft forráskódjait - reméljük a cég engedni is fogja ezt számukra.


Ez a döntés valószínűleg kicsit jobb színben tünteti fel a szoftveróriást az Európai Unió előtt, hiszen jelenleg két trösztellenes vizsgálat is folyik a cég ellen. Az első a European Committee for Interoperable Systems-től érkezett, mely olyan szoftverkészítőket tömörít, mint Sun Microsystems, RealNetworks, Oracle és a Nokia, élén pedig az IBM áll.

 

A vizsgálat tárgya, hogy az Office Open XML formátum zártsága miatt a konkurens termékek nem képesek az ilyen állományok kezelése. Ez a probléma múlt héten magától megoldódott, hiszen a formátum nemzetközi szabvánnyá vált - ez pedig magával hozza azt, hogy technikai leírásához más szoftvergyártók is hozzáférhetnek. A második vizsgálatot a norvég Opera cég kezdeményezte amiatt, hogy a Internet Explorer Windowsba való integrálása gátolja a szabad versenyt.

 

Hogy ennek milyen következménye lesz, azt majd meglátjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.