Hirdetés

Picturenaut 3



|

Ritkaság a nagy dinamikájú képeket (HDRI) készítő ingyenes szoftver. A Picturenaut a legjobb.

Hirdetés

CCD-érzékelők dinamikája jobb, mint amit a 24 bites JPEG képekkel ki lehet használni, különösen a világos részeknél. A kamera elektronikája is ezt használja ki, amikor digitális derítést, vagy dinamikanövelést végez. Ha a téma túl világos és túl sötét részeket is mutat, akkor egyetlen kép nem elég a kontrasztterjedelem lefedésére. Olyan fotót kell készíteni, amin a világos részek látszanak szépen, és olyat is, amin a sötét részletek. Aztán ezeket egyesíteni kell, hogy a dolgok egyetlen képen jelenjenek meg. Ez így leírva egyszerű, de gyakorlatban számos problémát vet fel. Általában 3 képből álló sorozat elegendő, de a képeket RAW módban kell elkészíteni.

 

 

picturenaut-02.jpg

Pár másodperc alatt kész a nyers 32 bites kép


 

Ahogy a HDRI divatba jött, egy sor különböző ingyenes és fizetős szoftver jelent meg. Német fotósok keze alól származik a Picturenaut, amely most a 3.07-es verziónál jár, és alighanem ez a legjobb ingyenes HDRI-szoftver. Telepítést nem igényel, csak le kell tölteni a ZIP fájlt, ki kell csomagolni, és el lehet indítani.

 

A szoftver korábbi verziói csak JPEG, vagy 8 és 16 bites TIFF képeket tudtak betölteni, de mostanra már RAW-támogatás is került bele, ami a jó öreg dcraw programon alapul, így DNG fájlokat is képes beolvasni. A program az EXIF adatokból kiolvassa a blende- és záridőértékeket, amiket megnyitáskor kézzel felülírhatunk, ha szükséges. Ilyenkor kell bekapcsolni az automatikus illesztést, szellemkép-csökkenést, ami a kézből készült sorozatoknál fontos, és az expozíciókorrekciót, színkiegyenlítést is. Négyféle tónusátviteli függvényből (Curve) lehet választani: lineáris, a program által számított, szabványos gamma vagy egyéni, amit egy MHHDRI.CRV fájlból tölthetünk be.

 

 

picturenaut-03.jpg

Tonemapping egyszerűen

 

 

Az összeillesztett 32 bites HDR-képek általában szokatlanul sötétnek tűnnek, de ez nem hiba, csak a monitor nem tudja megjeleníteni a 32 bites képet. A Picturenaut is képest az ilyen képek minimális szerkesztésére, és használni tudja a HDR Shop pluginjeit is. Francesco Banterle szép kis kollekciót állított össze ezekből. Hasznukat venni leginkább a 3DStudioMax szerelmesei tudják, de a fotósok is csemegézhetnek belőle, mert van itt ötféle tonemapping plugin (Drago, ExpLog, Greg Ward, Scan, EriKate) is. Banty pluginjei eredetileg a HDR Shop 1.0.3-hoz készültek, letöltés után a picturenaut\bin\plug-ins\hdrshop mappába kell őket kicsomagolni.

 

A kész 32 bites képeket a Picturenaut EXR, HDR, PFR vagy TIFF formátumban tudja menteni. Monitoron is élvezhető vagy kinyomtatható képet a tonemapping funkcióval tudunk csinálni belőlük, ami „normális” kontrasztterjedelműre redukálja a képet. Az Image/Tone-Mapping menüpont alatt választhatunk a Bilateral, az Exposure, az Adaptive Logarithmic és a Photoreceptor Physiology metódusból. Kép- és ízlésfüggő, hogy melyiket és milyen beállításokkal érdemes használni. A paraméterek csúszkákkal állíthatók, és a hatásuk a képen rögtön megfigyelhető. Beállításukra nem lehet általánosan érvényes dolgokat mondani, tessék kísérletezni!

 

 

picturenaut-01.png

Képsorozat megnyitása és beállításai



A kapott kis dinamikájú (LDR) képeket is lehet valamelyest szerkeszteni, átméretezhetjük őket, illetve hét szűrőből választhatunk, ha élesíteni, vagy lágyítani akarjuk. Ez utóbbi funkció az Image Resize menüből felbukkanó ablakban bújik meg, nincs külön menüpontja.

 

 

Adatok:

  • HDR-kép készítése több felvételből
  • RAW-konvertálás
  • Szellemkép-eltávolítás, automatikus illesztés
  • Négyféle tonemapping
  • Nyílt forráskódú plugin SDK
  • Vista alatti működés
  • Fejlesztő: Marc Mehl, Christian Bloch
  • Ár: ingyenes

 

Értékelés:

Előny: egyszerű használat, kitűnő képminőség

Hátrány: nyomtatáshoz külön szoftver szükséges

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték arány: 5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.