Hirdetés

Valami bűzlik a Silverlight körül



|

Elképzelhető, hogy a Silverlight 5 megjelenésével véget ér a multimédiás platform rövid élete.

Hirdetés

Múlt héten az Adobe bejelentette, hogy nem fejleszti tovább a Flash Player mobil verzióját, csupán csak biztonsági frissítéseket ad ki szoftveréhez, mivel a jövőben inkább a HTML5-re koncentrálnak mobil fronton. S ha ez még nem lenne elég, ezzel párhuzamosan olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint hamarosan a Silverlight - a Microsoft Flash riválisa - fejlesztése is leállhat.

 



A híresztelésekre még nem reagált a redmondi szoftvercég, így egyelőre csak annyi biztos, hogy még valamikor novemberben megjelenik majd a Silverlight ötödik kiadása. A további fejlesztések azonban ködbe vésznek. A zavartságot az is erősíti, hogy Mary Jo Foley, a ZDNet bloggerének az információi szerint a következő Silverlight kiadás csak az Internet Explorer böngészőt fogja támogatni. "Az egyik informátorom úgy vélte, hogy az utolsó, ötödik kiadás Windows alatt csak és kizárólag az Internet Explorerrel fog együttműködni, Mac OS X platformon, illetve más böngésző alatt ellenben nem lesz hadra fogható" - írja az újságírónő. Ezen lépéssel így megszűnne a Silverlight egyik fontos pozitív tulajdonsága: a platformfüggetlenség.

A hangsúly így a Flash-hez hasonlóan szintén a HTML5-re terelődhet át, amely megjelenésekor már szintén felmerült azon kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e Silverlightra. Akkor a hazai Microsoft képviselői megvédték a multimédiás platformot, kiemelve, hogy az sokkal gazdagabb webalkalmazások készítését teszi lehetővé. Egyszerűen fogalmazva, a HTML5 egy középkategóriás autónak, míg a Silverlight egy versenykocsinak felel meg szerintük. Ezzel együtt a Windows 8 HTML5 alapú alkalmazásainak a megjelenésével kérdésessé vált a Silverlight sorsa, egyedül csak az a fontos, hogy a XAML továbbra is hangsúlyos lesz, mivel a platform fejlesztésénél fontos szerep hárul a leírónyelvre. Legalábbis a XAML fejlesztőinek egy csoportja a Windows csapatba került korábban.

 



"A Silverlight 5 kiadásra jelölt változatának a menetrendje nem változott. A további terveinkkel kapcsolatban egyelőre nem tudunk nyilatkozni" - reagált a pletykákra a Microsoft szóvivője, aki így egyértelműen nem védte meg a multimédiás platformot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.