Hirdetés

Villámgyors és ingyenes a FreeOffice



|

Az otthoni felhasználók többsége számára tökéletesen megfelelhet a SoftMaker terméke.

Hirdetés

Az irodai programcsomagok beszerzésének kérdése régóta nem jelent problémát az otthoni felhasználók számára, hiszen a Microsoft Office de-facto szabvánnyá válásával párhuzamosan a háborút elvesztett rivális StarOffice nyílt forráskódúvá vált, majd megszületett belőle az OpenOffice. A jelenleg is fejlesztés alatt álló termékből később több kisebb-nagyobb sikerű irodai csomagot is forkoltak vállalatok és önkéntesek, bár ezek közül jelenleg csak a LibreOffice rendelkezik komoly közösséggel.


Összességében elmondható, hogy az OpenOffice/LibreOffice duó tudásra egyelőre csak megközelíteni voltak képesek a Microsoft Office-t, ám funkcionalitásra még így is jelentősen meghaladják az átlagos felhasználók igényeit, otthonra már régóta nincs értelme fizetős irodai programcsomagot vásárolni. Viszont azt jó tudni, hogy az említettek mellett is akad még alternatíva: egyrészt ott van a Kingsoft Office Suite Free, másrészt pedig a SoftMaker FreeOffice. Előbbi sajnos nem rendelkezik magyar nyelvi támogatással, ám utóbbi esetében nem áll fenn a probléma, így nem kérdéses, hogy melyiket érdemes választani.


A német SoftMaker ingyenes terméke lényegében a vállalat fizetős programcsomagjának reklámozására szolgál, amelynek köszönhetően egyrészt nem rendelkezik Outlook-klónnal és VBScripthez hasonló makrónyelvvel, másrészt különféle otthoni felhasználók számára nem kritikus funkciókat kiszedtek vagy lebutítottak a fejlesztők – például a szövegszerkesztőben nem lehet vetett árnyék effektust használni, 300 DPI felbontás felett nem engedélyezett a nyomtatás, a táblázatkezelő grafikonjai pedig határozottan retró hangulatúak.


A FreeOffice három alkalmazásból áll: a TextMaker a szövegszerkesztőből, a PlanMaker táblázatkezelőből, továbbá a Presentations bemutatókészítőből. A programok kezelőfelületei esztétikailag és elrendezésre egyaránt leginkább az Office 2003-as megfelelőikhez hasonlítanak, ám nem konkrét másolásról van szó, így a kérdéses programcsomagról váltóknak keresgélniük kellhet egyes opciókat. Szerencsére a szoftverek ablakai és menüpontjai teljesen logikus elrendezésűek.


A támogatott fájlformátumok kapcsán sajnos már vegyes a kép: a PlanMaker és Presentations egyáltalán nem képesek kezelni az OpenOffice és LibreOffice által is használt ODS/ODP állományokat, ám a Textmaker teljes mértékben támogatja az ODT-ket. A szövegszerkesztő ezen felül képes megnyitni a DOCX-et, de menteni már nem tud bele. Ezek súlyos problémák lehetnek azok számára, akik az említett csomagokról kívánnak átváltani, vagy éppen Microsoft Office felhasználóktól kapott állományokba kell(ene) időnként beleszerkeszteniük. Plusz apró probléma, hogy a magyarul is installálható FreeOffice a helyesírás-ellenőrzéshez ugyan a Hunspellt használja, ám magyar szótár nincs benne az alaptelepítésben, így azt külön kell levadászni.


A FreeOffice-ról mindezek ellenére elmondható, hogy összességében pozitív benyomást kelt: benne van minden fontos funkció, ráadásul jóval fürgébb a konkurens csomagoknál, így az ingyenes Office-ra vadászóknak mindenképp ajánljuk a kipróbálását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.