Hirdetés

Vista 28 ezerrel olcsóbban



|

Valóban spórolhatunk, de vajon megéri? Jogunk van "büntetni" a Microsoftot azért, mert megváltozatta upgrade politikáját? Szavazzon ön is!

Hirdetés

Egy ideje kering a hír, hogy mégis lehetséges olyan számítógépre telepíteni a Windows Vista Upgrade változatát, mely nem tartalmaz telepített Windows 2000-et vagy XP-t.

 

A leírás szerint:

  • Indítsuk el a rendszert a Vista telepítő DVD-jéről és kezdjük meg a TELJES telepítést.
  • Mikor kellene, ne adjuk meg a termékkulcsot, csak lépjünk tovább.
  • Menjünk végig a telepítésen, lemezformázással, mindennel.
  • Miután végeztünk, indítsuk el a feltelepített, de még mindig aktiválatlan Vistát.
  • Most a futó Vistából indítsuk el a telepítőt.
  • Válasszuk az Upgrade telepítést, adjuk meg az upgrade kulcsot és vigyük végig a installációt.


Lényegében becsapjuk a telepítőt és így nem kell, hogy fusson a célgépen valamelyik megfelelő változatú régebbi Windows. Az eljárás a dupla installáció miatt időigényes, de tisztább rendszert hoz létre, mintha egy ősöreg, sokat nyektetett Windows 2000-re vagy XP-re telepítenénk.
Némelyek azt állítják, hogy emellett pénzt is takaríthatunk meg, attól függően, hogy melyik változatot preferáljuk, hiszen nem a teljes verziót, hanem az olcsóbb upgrade-t is elég megvásárolni. Hiszen ha nem rendelkezünk upgrade alapul szolgáló licenccel, akkor is simán el tudjuk végezni a telepítést. Az összeg verziótól függően 100, vagy 140 dollár lehet (USA-beli termékárakkal számolva).


Jogszerű? Megéri?


A Microsoft tud erről a technikai kiskapuról, azonban úgy véli, hogy nem sokan fognak élni vele, de akik kihasználják, azok vétenek a licencszerződésben foglaltak ellen. Utóbbi bizonyosan igaz, a szerződés leszögezi, hogy csak Windows 2000 vagy XP liszensz örökébe léphet a Vista upgrade, tehát se üres, se Linuxos se semmilyen más gépre nem telepíthetjük jogszerűen. A megállapodás értelmében az sem jogszerű, ha ugyan rendelkezünk megfelelő verziójú Windows-zal, de azt a Vista telepítése után is használjuk egy másik gépen. De amúgy, kinek lenne erre a kiskapura valóban szüksége?

 

Kicsit szerencsésebb gazdasági környezetben nem sokakat érdekelne, hogy így spóroljon némi pénzt. A nagyvállalatok mindenképpen nagy licenc csomagokat vásárolnak, a teljes verziót is lényegesen olcsóbban, mint ahogy ezzel a trükkel kijönnének. Azonkívül egy nagyvállalat rendszergazdája nem engedheti meg magának a kétszeri telepítés időveszteségét.

 

A vásárlók nagy többsége géppel együtt (OEM változatban) jut operációs rendszerhez, ami lényegesen kedvezőbb ár.

 

Néhányan persze megteszik majd, azzal érvelve, hogy hadd használják már előző Windows példányt tovább a régi gépen, lám jó vásárlók és most is megvették az új változatot. A Microsoft azonban bazaltkemény állásponton áll és szerződést sértőnek tekinti ezt az álláspontot, rámutatva arra, hogy maga a kedvezőbb upgrade ár hivatott ezt a vásárlói hűséget honorálni.

 

 

Papp Gábor és Egri Imre

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.