Hirdetés

Windows 8: gyorstalpaló az alapokhoz



|

Sokak számára a legalapvetőbb műveletek elvégzése is gondot jelent a redmondiak új operációs rendszerén, összeszedtük a legalapvetőbb tudnivalókat.

Hirdetés

A Windows 8 végleges változatát tesztelve meglehetősen nyilvánvaló, hogy a modern (leánykori nevén Metro) grafikus felület ezer sebből vérzik, a legalapvetőbb problémájának a nem kimondottan intuitív kezelése nevezhető. Nem feltétlenül logikátlan az elrendezése, ám a vezérlőelemek többsége el van rejtve a felhasználók szemei elől, kézikönyv híján lényegében csak aktív kísérletezéssel lehet fényt deríteni a működésére.


Ettől függetlenül a technikai beállítottságúak meglehetősen gyorsan kitapasztalhatják a rendszert, viszont a teljesen átlagos felhasználók számára meglepően súlyos gondot okozhat a kezelése, érdemes megtekinteni a fentebb beágyazott videót. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne végre átlátható módon összegezni az alapokat, hogy a Windows 8-at eddig csak távolról méregetők számára se legyen tortúra az operációs rendszerrel való első találkozás.


1) A számítógép bekapcsolása után bejött az üdvözlőképernyő, de hogy lehet bejelentkezni?

Az említett képernyő a bejelentkező űrlap felett helyezkedik el, két módszerrel lehet eltüntetni: egyrészt a bal egérgombot használva fel lehet „tolni”, másrészt pedig a billentyűzet bármely gombjának lenyomására is eltűnik.


2) Hogyan lehet automatikusan bejelentkezni a rendszerbe?

Sajnos a Vezérlőpultban nincs ilyen opció, ám ettől még megoldható a dolog: a WIN+R billentyűkombinációra megjelenő futtatás ablakban el kell indítani a „netplwiz” alkalmazást, majd ki szedni a pipát a „Users must enter a user name and password to use this computer” elől. Az oké gombra kattintva meg fog jelenni egy jelszót kérő ablak, ahol kétszer meg kell adni a bejelentkezéshez használt karaktersorozatot, és kész is.


3) Hogyan lehet kilépni a modern felületű alkalmazásokból?

Az egérmutatót a kijelző tetejére kell vinni, majd az alkalmazást a bal gombbal megragadva le kell azt húzni a képernyő aljára (frissítés: az ALT+F4 kombináció is használható). Emellett megjegyzendő, hogy a billentyűzet Windows gombját megnyomva, vagy a kijelző bal alsó sarkába kattintva mindig vissza lehet térni a Start képernyőre, ám ekkor bezárás helyett csak a háttérbe lesz küldve az éppen aktuális szoftver.


4) Hogyan válthatok a Metro felületű programok közt?

Az egérkurzort a kijelző bal felső sarkába mozgatva meg fog jelenni egy kis betekintőablak, ezután az egeret függőlegesen lefelé húzva egy komplett oldalsáv fogja mutatni a futó programokat.


5) Hogyan léphetek át a hagyományos felületre?

Ehhez egy hagyományos felületen futó alkalmazást kell elindítani a Start képernyőről, vagy az Asztal csempéjére kell kattintani.


6) Hogyan válthatok a hagyományos és modern felületek közt?

A billentyűzeten található Windows gomb lenyomásával, vagy a kijelző bal alsó sarkába kattintva.


7) Hogyan kereshetek programokat a Start képernyőn?

Egyszerűen csak neki kell állni gépelni a kívánt alkalmazás nevét, erre aktiválódik a kereső. Megemlítendő, hogy a kereső a jobboldali eszköztáron kategóriák szerint rendezi a találatokat (alkalmazások, beállítások, állományok), továbbá például a Windows Store kínálatában is itt lehet kutakodni.


8) Hogyan láthatom az összes ikont, amely alapvetően a Start menüben lenne?

Az egérkurzort a képernyő valamelyik jobb oldali sarkába kell vinni, a megjelenő oldalsávon pedig a Search ikon kell kiválasztani, amely hatására előtűnik az összes elem.


9) Hogyan érhetem el a leggyorsabban a Vezérlőpultot?

A modern felületű vezérlőpultot a Start képernyőről, alapértelmezetten le van rá tűzve. A régit legegyszerűbben úgy lehet, hogy a hagyományos felületen a kijelző bal alsó sarkába kell kattintani a jobb egérgombbal (frissítés: a WIN+X billentyűkombináció is használható). A megjelenő környezeti menüben mellesleg számos egyéb segédeszköz is helyet kapott.


10) Hogyan tűzhetek ikont a Start képernyőre, vagy a tálcára?

Hagyományos és modern felületen egyaránt „jobbklikkelni” kell a kívánt állományra, a környezeti menüben lesznek a kérdéses opciók (modern felületen az alul megjelenő sávról van szó).


11) Hogyan tüntethetek el ikon(oka)t a Start képernyőről?

Jobb egérgombbal a kívánt elem(ek)re kell kattintani, majd az alsó sávon az „Unpin from Start” vagy „Unpin from taskbar” lehetőséget kell választani. A menüben általában több opciói is található, például a fájl helyének megnyitása, vagy éppen az adminisztrátori jogosultságú indítás.


12) Hogyan kapcsolhatom ki számítógépet?

Ezen a kérdésen többek közt mi is percekig töprengtünk a Developer Preview kiadásának idején: a bal oldalsávot előcsalva a „Settings” ikont kell kiválasztani, majd ott a „Power” menüre kattintani lehet kikapcsolni, újraindítani, vagy éppen hibernálni a számítógépet.


Természetesen a fenti lista csak a legalapvetőbb ismereteket tartalmazza, a felmerülő kérdésekre szívesen válaszolunk a hozzászólásokban, illetve a PC World segélyvonal Facebook oldalán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.