Hirdetés

zCODEC – vírus, nem videotömörítő!



|

Pár napja új, veszedelmes vírus – egész pontosan trójai program – kering a neten. Terjedési módja igen egyszerű: a gyanútlan felhasználó maga tölti le a hatékony videotömörítőnek tűnő programot. Amit kap, abban nem lesz öröme.

Hirdetés

A leírás szerint a zCODEC minden korábbi tömörítési eljárás által elérhetőnél 40%-kal kisebb videofájlokat képes létrehozni. Ebben részben igaza is van; a felrakása utáni esetleges adatvesztések következtében videóink akár nulla bájtosra is „összemehetnek.”


A zCODEC honlapja – akár valódi videotömörítő is lehetne, de nem az!

A zCODEC sötét üzelmeire először a Panda Software szakemberei hívták fel a figyelmet. Tapasztalataik szerint a zCODEC videotömörítés helyett pornóoldalakra irányítja felhasználója webböngészőjét, letölt neki egy online Casino programot, „mellesleg” egy Ruins.MB nevű rootkit védelemmel ellátott férget is a gépére telepít. Utóbbi a céges DNS szerverek ellen intéz támadást (l. A 10 legnagyobb biztonsági veszély; Átirányítás szerver szinten – PC World, 2006 szeptember, 26–32. oldal), ezzel képes a böngészőkbe beírt jó címeket is veszedelmes oldalakra átirányítani.

Ne töltsük le a zCODEC-et! Igaz, ebben a rendszeresen frissített víruskeresők is segítségünkre vannak, például a NOD32 már a zCODEC saját weboldalát sem engedi megnyitni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.