Hirdetés

A Facebook az adataidat kéri a mesterséges intelligencia betanításához, így tilthatod meg neki



|

Nagy változás előtt áll a közösségi oldal.

Hirdetés

A ChatGPT 2022 őszi rajtját követően a nagy technológiai vállalatok egymás után repültek rá a generatív mesterséges intelligenciára, így már nemcsak az OpenAI-ba 10 milliárd fektető Microsoft, hanem például a Google, az Adobe és az X is rendelkezik ilyen szolgáltatásokkal, a buliból pedig természetesen a közösségi médiás piac óriása, a Meta sem akar kimaradni.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa ezért hamarosan új AI-funkciókkal gazdagítja a repertoárját, ehhez kapcsolódóan pedig most egy fontos kérdést tesz fel nekünk a legnagyobb platformján.

A magyar Facebook-felhasználók ugyanis az elmúlt napokban egy felugró ablakkal találkozhatnak, amely arról tájékoztat, hogy erre a régióra is kiterjesztik a Meta mesterséges intelligencián alapuló élményeit, ennek érdekében pedig a cég június 26-tól fel fogja használni az adatainkat a funkciók fejlesztésére. Ebbe olyan tevékenységek monitorozása tartozik bele, mint a mesterséges intelligenciával folytatott csevegés, a bejegyzések vagy a kommentárok.

Hirdetés

A cég ígérete szerint a privát beszélgetések nem kerülnek feldolgozásra, aki pedig nem szeretne részt venni az algoritmusok betanításában, az erre a linkre kattintva kitölthet egy űrlapot, amellyel kérvényezhető a felhasználói adatok AI-célú feldolgozásának letiltása. A kérvény benyújtásához az e-mail címünket, az országunkat és egy rövid leírást is meg kell adni arról, hogy milyen hatással van ránk az adatkezelés.

A rossz hír, hogy egyrészt semmi sem garantálja a kérelem elfogadását, másrészt pedig az űrlap azt is megjegyzi, hogy bizonyos esetekben még pozitív elbírálással is felhasználásra kerülhetnek az adataink a mesterséges intelligencia trenírozására:

"Továbbra is kezelhetünk veled kapcsolatos adatokat az "MI a Metánál" fejlesztése és javítása céljából, még akkor is, ha tiltakozol ez ellen, vagy nem használod a termékeinket és a szolgáltatásainkat. Ez például akkor lehetséges, ha te vagy a veled kapcsolatos információ megjelenik a termékeinkben vagy a szolgáltatásainkban, az azokat használók által megosztott képek bármely részén, vagy megemlítésre kerül valaki másnak a termékeinkben és szolgáltatásainkban megosztott bejegyzéseiben vagy felirataiban."

- áll a Meta leírásában. Magyarán nincs teljes menekvés Zuckerbergék mesterséges intelligenciája elől. A vállalat új AI-élményeit egyébként a tavaly őszi Meta Connect eseményen leplezték le, köztük olyan funkciókkal, mint az algoritmusokkal generált matricák, egy társalgó asszisztens és különböző sztárok hangján megszólaló "digitális személyiségek".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.