Hirdetés

Gyors és stabil Wi-Fi-t szeretnél? Mutatjuk, mit csinálj!|

Lassú, netán szakadozik az internetelérés a lakásban? Megmutatjuk, mitévő legyél, ha szeretnéd a legtöbbet kihozni az otthoni hálózatodból.

Hirdetés

Ma már szinte egyetlen olyan otthon sincsen, amelyben ne üzemelne valamilyen Wi-Fi-hálózat. A vezeték nélküli összeköttetés valóban kényelmes, hiszen így a net "mindenütt" ott van - adódhatnak viszont kisebb-nagyobb hibák, amelyek a megbízhatóságot vagy az adatátviteli sebességet, rosszabb esetben mind a kettőt hátrányosan befolyásolják. Ebben a cikkben a Wi-Fi hálózattal kapcsolatos leggyakoribb problémákat gyűjtöttük össze, és persze azt is megmutatjuk, miként tudod orvosolni őket.

1. Kezd néhány alapméréssel

A Wi-Fi-vel két alapvető probléma lehet: az egyik, hogy szakadozik, a másik pedig a lassúság. Mind a két dolgot viszonylag egyszerűen lehet tesztelni, azonban fontos, hogy mindig tudd, mit tesztelsz, és az is, hogy optimális esetben milyen értékekre számíthatsz. A sebességgel kapcsolatos probléma jellemzően nem a hálózatra csatlakozó eszközök közötti kommunikációt érinti, hanem a lassú letöltési sebességen, videostreaming/videochat szolgáltatás használatakor pedig a gyenge képminőségen fogod észrevenni.

Hirdetés

Az internetkapcsolat sebességének teszteléséhez csatlakoztass egy PC-t vagy notebookot közvetlenül az internetre kapcsolt modemhez. Lehetőleg vezetékes összeköttetést használj, ha pedig erre nincs lehetőség (például azért, mert a notebookon nincs Ethernet port), akkor tedd a notebookot a modem közvetlen közelébe. A teszteléshez - például - a www.speedtest.net weboldalt használhatod. Egy mérés nem mérés, a tesztet többször futtasd le, az eredményeket pedig átlagolhatod. A le- és feltöltési sebességnek el kell érnie a szerződésben foglalt sebességet, ha az eltérés néhány százaléknál nagyobb, indítsd újra a modemet, majd ha a lassú kapcsolat továbbra is fennáll, keresd meg a szolgáltatót, és jelezd számára a hibát! Akár egy filléres jelcsillapító hibája is okozhat lassulást, szakadozást!

A sebesség mellett nagyon fontos a ping, vagyis a válaszidő is; Windowsban a tracert parancs segítségével tudod megnézni, milyen gyorsan érkezik válasz az egyes weboldalaktól. A "tracert pcwplus.hu" parancs például azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan érkezik válasz a PCW szerverétől. Az eredményen látszik, hogy a kapcsolat nem közvetlen, hanem több állomáson keresztül épül fel; ha az egyes állomások elérési ideje 20 ms-nál több, akkor az már utalhat problémára. Megoldás lehet a DNS-kiszolgáló cseréje, amelyről később még lesz szó.

Második körben nézd meg, hogy az eszközök között milyen gyors a kommunikáció. Ehhez szükséged lesz két notebookra vagy PC-re. A helyi hálózat sebességét - többek között - a Lan Speed Test segítségével tudod megnézni. Vezetékes összeköttetés esetén az 1 Gb/s-os hálózat elméleti maximális sebessége 125 MB/s, a gyakorlatban a 100 MB/s feletti tempó már jónak számít. 100 Mb/s-os hálózatnál értelemszerűen 12,5 MB/s az elméleti csúcs, míg a 2,5 Gb/s-os LAN elméletben 312,5 MB/s adat megmozgatására képes. A ping itt is fontos, azt kell ellenőrizni, hogy a router milyen gyorsan érhető el; ezt a "tracert [router IP-címe]" paranccsal tudod ellenőrizni. Az eredménynek 10 ms alatt kell lennie.

Megoldási javaslat: ha vezetékes kapcsolatot használó eszközökkel elérhető sebesség jelentősen kisebb, mint 100 MB/s (Gigabites hálózatot feltételezve), vagy a ping túl magas, akkor jó eséllyel a kábel hibás, ki kell cserélni.

A Wi-Fi sebesség tesztelése már trükkösebb, hiszen a sebesség nemcsak a Wi-Fi szabványtól függ, hanem rengeteg más tényezőtől is; az eszközök távolságától vagy társasház esetén akár a szomszéd Wi-Fi-jétől is. A Wi-Fi hálózat minőségét legkönnyebben egy okostelefonnal tudod ellenőrizni; például a Wi-Fi Analyzer vagy Wi-Fi Scanner nevű alkalmazás telepítése után, hiszen ezzel a lakáson belül mozogva a lakás bármely pontján meg tudod mérni a jelerősséget vagy a Wi-Fi kapcsolat sebességét. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy router adatátviteli sebessége megfelelő, ha a névleges sebesség legalább felét tudja gyakorlatban is hozni. Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy a 2,4 GHz-es hálózatok ma már elavultnak számítanak - ha ilyen van otthon, akkor érdemes elgondolkodni a router cseréjén, hiszen akár 10-15 ezer forintból is lehet olyan Wi-Fi routert vásárolni, amely képes 5 GHz-en is kommunikálni. Ha ezekkel együtt úgy érzed, hogy a Wi-Fi nem működik megfelelően, akkor az alábbiakat ellenőrizd.

2. Használj "igazi" routert

Az internetszolgáltatók által üzembe helyezett modemek többsége Wi-Fi routerként is működik, azonban szinte minden szempontból jobban jársz, ha a modemet csak modemként használod, és az extra funkcióit kikapcsolva egy márkás router WAN portjához csatlakoztatod. Ezt megteheted a modem webes kezelőfelületén keresztül is, de működhet az is, ha felhívod a szolgáltatót, és megkéred, hogy állítsák át az eszközödet modem üzemmódba. A márkás router általában nagyobb teljesítményt nyújt, biztonságosabb, és rugalmasabban is konfigurálható.

3. Itt a router, hol a router?

Wi-Fi lefedettség és jelerősség szempontjából a router elhelyezkedése a legfontosabb tényező. Egyrészt érdemes figyelni arra, hogy a router relatív magasan (legalább 1,75 méter) helyezkedjen el, másrészt pedig arra, hogy ne tedd olyan háztartási gép közelébe, amely erős mágneses mezőt hoz létre működés közben (mosógép, mosogatógép, sütő, elektromos főzőlap). Ne tedd a routert fém szekrénybe vagy fémtárgyak közvetlen közelébe sem, mert ezek árnyékolnak, és így a lakásban holtterek jöhetnek létre.

Nyilván a lakás alaprajza is befolyásolja, hogy az optimális hely pontosan hol található; a nagy méretű vagy emeletes házaknál esélyes, hogy egyetlen router nem lesz képes kiszolgálni az igényeket. Ha két vagy több eszköz képezi a hálózat gerincét, akkor törekedni kell arra, hogy közöttük vezetékes kapcsolatot építs ki - ez főleg emeletes házak esetén fontos.

A router jelerőssége - feltéve, hogy van rá lehetőség - nagyobb nyereségű antenna segítségével növelhető; ezt egyszerűen a gyári antenna helyére kell csavarozni. Ha a cserével próbálkozol, akkor olyan antennát válassz, amelynek nyeresége legalább 10 dBi. Sajnos nem minden eszköznél van erre lehetőség. A dizájnos routerek fix, vagy beépített antennákkal dolgoznak, ezek pedig házilag nem cserélhetők.

A cikknek még nincs vége, lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.