Hirdetés

Így indíts el egyszerre több programot a Windowsban|

A Splat segítségével egyszerre több alkalmazás bezárása is megoldható.

Hirdetés

Amikor bekapcsoljuk a PC-t, az első dolgunk az, hogy elindítjuk a Chrome-ot és/vagy a Firefoxot, az asztali levelezőt (ha van), illetve biztos, hogy lesz még ezek mellé vagy két-három másik program, például egy zenelejátszó. Természetesen hozzá lehetne adni mindet az indítópulthoz vagy az automatikusan induló programok listájához, de egyik sem lenne igazán jó megoldás. Elvégre ez nem csak megnövelné a rendszer teljes betöltésének az idejét, hanem mindig ugyanazokat a programokat nyitná meg, akkor is, ha valamelyik helyett egy másikra van szükségünk. 

Hirdetés

 

Külső segítség

Szerencsére van megoldás erre a problémára is. A Splat (Simple Program Launching and Termination) nevű alkalmazás egy ingyenes, hordozható program Windows operációs rendszerek alá. A segítségével külön profilokat lehet létrehozni, amelyek használatával egyszerre több program indítható el vagy állítható le. 

Mindegyik profilhoz tetszőleges mennyiségű programot adhatunk hozzá, és részletesen testre szabhatjuk, hogy mit szeretnénk kezdeni velük. 

 

Kell egy profil

 

Teendők

Az első futtatáskor a legelső teendőnk az lesz, hogy létrehozzunk egy új profilt. Ehhez mindössze egy gombra kell rákattintani az eszköztár bal oldalán, majd adni a profilnak egy nevet. Gyorsgombot is állíthatunk be hozzá, a lehetőségek pedig szinte határtalanok - még az egér műveleteit is be lehet vonni. 

Az insert gomb segítségével új elemeket tudunk felvenni a profilhoz. Elsőként meg kell adnunk a végrehajtani kívánt akciót, majd a célt (mappa, alkalmazás, stb.), az argumentumokat és a munkakönyvtárat. A programok indításra kényszeríthetőek, ha még nem futnak, de ha futnak, akkor is van külön opció az indításukhoz. Ugyanitt lehetőség van beállítani a bezárást, a megszakítást, a szolgáltatás elindítását vagy leállítását és a várakozást, késleltetést. A paraméterek a kiválasztott funkciótól függően változnak, így a késleltetésnél értelemszerűen a várakozási időt kell megadni. 

 

Sok funkció van

 

A beállítható és kombinálható műveletek száma végtelen, semmi nincs korlátozva. A profilokat gyorsgombokkal lehet azonnal végrehajtani, feltéve, hogy a Splat is fut. Természetesen a programon belülről, kézzel is elindíthatóak. 

 

Legyen szó alkalmazások és szolgáltatások leállításáról az erőforrások felszabadítása érdekében, ugyanezek újbóli elindításáról vagy éppen szkriptek futtatásáról, a Splat hasznos segédprogram lehet bármelyik windowsos gépen. Nem csak egyszerű a beállítása és a használata, széles funkcionalitást kínál, és sok időt tud spórolni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.