Hirdetés

Így szerezz helyet a Windows.old mappa törlésével|

Értékes helyet lehet visszaszerezni, ha megszabadulunk a Windows.old mappától.

Hirdetés

A Windows újratelepítése után a szemfülesebbek felfedezhetnek egy Windows.old mappát a rendszer számára fenntartott meghajtón. Ez a könyvtár tartalmazza az előző telepítés másolatát. Ennek a segítségével visszaállíthatóak az adatok, a személyes fájlok vagy a programbeállítások, ha esetleg valamit elfelejtettünk volna menteni. 

Hirdetés

Mivel a Windows.old egy teljes mentés a rendszerről és a felhasználói adatokról, ezért általában legalább 10 gigabájtot jelent, plusz amit egy fiók alá másoltunk és telepítettünk. Ha kezdünk híján lenni a tárhelynek, akkor a mappa törlésével jelentős mennyiséget tudunk gyorsan felszabadítani. 

 

Hogyan állítsuk vissza fájlokat?

Amíg nem bizonyosodtunk meg a rendszer zökkenőmentes működéséről és a fájlok, beállítások hiánytalanságáról, addig nem ajánlott törölni a Windows.old mappát. Ha valami hiányzik, innen kis szerencsével még össze lehet szedni. 

Az adatok helyreállításához lehet kézzel dolgozni vagy a Microsoft célszoftverét futtatni. Az [Apply repairs automatically] funkció segítségével a program a személyes fájlok és a fiókok tartalmát is visszamásolja a megfelelő helyekre. 

 

Egy idő után szűkössé is válhat a hely

 

Hogyan töröljük?

A legegyszerűbb megoldás az, ha várunk. A Windows.old mappa létrehozása egyben egy ütemezett feladatot is megalkot. Ennek a célja az, hogy négy hét elteltével a könyvtárban megtalálható rendszerfájlokat magától törölje az operációs rendszer. 

Ennek értelmében a legtöbb fájl visszaállítására 28 napunk van a telepítéstől, frissítéstől számítva. Ezután a mappa legtöbb tartalma automatikusan törölve lesz. A felhasználók mappáiban tárolt fájlok és beállítások az időkeret után is elérhetőek maradhatnak, de a Windows telepítési anyagai és a hasonló tartalmak mindenképp törlődnek. 

 

A Rendszerfájlok törlését kell választani

 

Ha idő előtt szeretnénk megszabadulni a könyvtártól, akkor lépjünk be az Intézőbe, és nyomjunk jobb egérgombot a rendszer meghajtóján. Válasszuk a Tulajdonságokat, majd a Lemezkarbantartó gombját. 

Itt a bal alsó sarokban kell megkeresni a Rendszerfájlok törlése gombot, majd rákattintani. A szkennelés után a találatok között ott lesznek az előző Windows-telepítések is. A bepipálásuk után az OK gomb lenyomásával végleg megszabadulhatunk ezektől, értékes helyet felszabadítva. 

 

Jó dolog, hogy a Windows.old mappa automatikusan létrejön, hiszen lehetőséget ad a felhasználói tartalmak visszaállítására akkor is, ha a rendszer többé nem hajlandó elindulni. Ti vettétek már hasznát ennek a funkciónak? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.