Hirdetés

Így tiltsd le a hibernálást egy SSD-n|

Egy SSD-nél érdemes a hibernálást elővigyázatosságból letiltani.

Hirdetés

Az SSD-k strapabíróak, gyorsak és keveset fogyasztanak egy klasszikus merevlemezhez képest, de ha rosszul vannak konfigurálva, nem biztos, hogy túl hosszú életűek lesznek. Az effajta meghajtók írási szempontból érzékenyebbek a HDD-knél, és korlátozottabb adatmennyiséget fogadnak írási oldalról. 

Bár a gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a várható használati idő alatt nem valószínű, hogy valós problémába futna bárki is, a hibernálást azért elővigyázatosságból érdemes letiltani (és persze firmware-t is frissíteni a meghajtón, ha van újabb elérhető verzió). 

Hirdetés

 

Ezért számít

Amikor egy Windows operációs rendszer hiberálási módba kapcsol, akkor az OS a RAM-ban lévő tartalmakat kiírja egy nagy fájlba (hiberfil.sys) a meghajtónkra. Ezután energiatakarékosságból a RAM-ot lekapcsolja a rendszer - hibernálás nélkül viszont elveszítené az adatokat. 8 gigabájt vagy több memória esetén viszont a hibernálás már veszélyes lehet a flash-alapú adattároló számára, elvégre a fájl mérete még Windows 7 és 8 alatt is a RAM mennyiségének a 75 százaléka. 

Amikor a gép hibernálja magát, ezt az adatmennyiséget minden egyes alkalommal újra és újra kiírja az SSD-re. Nagy mennyiségű RAM mellett ez akár halálos ítélet is lehet egy mozgó alkatrész nélküli meghajtónak. 32 GB RAM-mal és napi 4 hibernálással számolva például évi 46,7 terabájttal lehet kalkulálni, ami írási mennyiségben csak a hibernálásokból származik. Éppen emiatt fontos, hogy egy SSD-nél ne használjuk a hibernálást. Megmutatjuk, hogyan lehet kikapcsolni. 

 

A hibernálás kiiktatásához Windows operációs rendszerekben elsőként be kell lépni a Vezérlőpultba. Itt meg kell keresni az [Energiagazdálkodási lehetőségek] menüpontját, és erre rákattintani. Az aktuális sémán a [Séma beállításainak módosítása] gombra kell nyomni. 

 

A megjelenő ablakban a középen látható [Speciális energiagazdálkodási beállítások módosítása] sorra kell kattintani. A megnyíló ablakban egészen az [Alvó állapot] sorig kell görgetni, majd azt lenyitni, és a [Hibernálást] letiltani. Ugyanitt a [Hibrid alvást] is le kell tiltani. 

 

A Windows ugyan többé nem ír a hibernálási fájlba, de azt a kikapcsolással még nem törölte. Helytakarékossági okokból (főleg egy SSD-n) nem árt attól is megszabadulni. Ehhez meg kell nyomni a [Win + X] billentyűkombinációt, és a [Parancssor (rendszergazdai)] lehetőségre kattintani. 

 

A Parancssorban be kell gépelni, hogy [powercfg –h off], majd Entert nyomni. A rendszer ezzel törli a termetes hibernálási fájlt. Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy a hibernálás későbbi esetleges visszakapcsolásához elsőként a [powercfg -h on] parancsot kell végrehajtani a Parancssorban. 

 

Nektek milyen adattárolók vannak a gépetekben?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.