Hirdetés

Melyek a legelterjedtebb kodekek?|

Megmutatjuk, hogy mit jelentenek az XviD, MPEG-4 és H.264 kifejezések.

Hirdetés

Cikksorozatunk első részében arra tértünk ki, hogy mit is jelent egészen pontosan a kodek kifejezés. Ezen felül megvizsgáltuk azt a kérdést is, hogy milyen különbségek vannak a veszteséges és a veszteségmentes tömörítések között, és rávilágítottunk ezek mindennapi használatára is. 

Hirdetés

Ebben a részben a legelterjedtebb kodekeket szedtük össze, amelyekkel nap mint nap találkozhatnak az átlagfelhasználók. Gyakran halljuk és olvassuk az XviD, az MPEG-4 és a H.264 kifejezéseket, de gyakorlat és utánajárás nélkül nehéz köztük különbséget tenni. Melyik miről szól? Mutatjuk. 

 

Xvid/DivX

A DivX és az XviD közötti legfőbb különbség az, hogy a DivX egy kereskedelmi formában értékesített kodek, míg az XviD ugyanennek egy nyílt forráskódú alternatívája. Mindkettő képes dekódolni a másikat, mivel mindkettő az MPEG-4 alapján lett felépítve. Bár a mai napig széles körben használják őket, manapság már gyakori, hogy csak a videó kódolására, és összevonva valamelyik még népszerűbb csomaggal. 

 

Innen biztos ismerős lesz a DivX felirat

 

MPEG-4

Az MPEG-4 a leggyakoribb streamelős formátum, és több részből tevődik össze. A videó kódolásáért például az MPEG-4 Part II felel, és a feladatához olyan enkódereket hív segítségül, mint mondjuk a DivX vagy az XviD - az audiót pedig általában MP3 formátumban szállítja le. A modernebb frissítések már a H.264-et is használják. 

 

H.264 vs MPEG-4

 

H.264

Ha HD-s tartalomról van szó, akkor ez a legnépszerűbb választás. Gyakorlatilag univerzális csodának is tekinthető a H.264, mivel veszteséges és veszteségmentes tömörítést is képes alkalmazni. Sok befolyásoló tényező lehet a kódoláskor, mint például a frissítési ráta, a minőség vagy éppen a fájl kívánt mérete. 

A H.264 a videó kódolásánál az x264-re hagyatkozik, a hanghoz pedig legtöbbször az AAC vagy az MP3 formátumokat használja, szintén a kívánt mérettől és minőségtől függően. A H.264 általánosságban másfélszer vagy kétszer hatékonyabb a sima MPEG-4-es tömörítéstől, ami kisebb fájlméretet és simább lejátszást is eredményez. A kodekek egyébként egyre inkább csomagként töltik be a funkciójukat - tehát több kódolási eljárást sűrítenek egy csomagba -, emiatt pedig nem meglepő, hogy a H.264 az MPEG-4-ben is feltűnt, AVC jelzéssel. 

 

Ti szoktatok rá figyelni, hogy az otthon használt videóknak milyen a kódolása? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.