Hirdetés

Itt a láthatatlanná tevő technológia|

A megoldást kivételesen nem az MIT, hanem a Rochester egyetem kutatói dolgozták ki.

Hirdetés

A láthatatlanság kérdése hosszú idő óta foglalkoztatja az emberiséget, a tudományos-fantasztikus filmekben már régóta jelen van. Mindenki szívesen viselné Harry Potter láthatatlanná tevő köpenyét, de a megfelelő technológiát ezidáig nem sikerült kidolgozni. Az elmúlt években különböző megoldások bukkantak fel attól függően, hogy pontosan mit is akarnak láthatatlanná tenni, így a kamerás-projektoros megoldásoktól egészen az optikai szálakkal elrejtett alakokig.

Hirdetés

A New York-i Rochester egyetem kutató most kifejlesztettek egy új technológiát, és bár egyelőre nagyon gyerekcipőben jár, néhány éven belül nagy áttörést érhetnek el. A rendszer nagyon egyszerűen működik, mindössze néhány egyszerű lencsére van szükség hozzá. Ha megfelelően pozicionálják a két pár lencsét, a kutatók képesek meghajlítani a fényt, ezzel elrejteni szinte mindent, ami a középpontban van. Bár egyelőre csak kis méretekben gondolkoznak, a lencsék felnagyításával bármekkorára növelhetik az elrejtett tárgyat.

Persze ez a módszer sem hibátlan, hiszen nem lehet vele mindent tökéletesen elrejteni, a lencsék középpontjában ugyanis egyenesen halad a fény, így csak a peremen lévő tárgyak esnek ki a látóterünkből. A tudósok persze nem is feltétlen dolgok láthatatlanná tételére akarják használni a technológiát, a megoldás jól jöhet különböző járművek vakfoltjainak megszüntetésekor és az orvostudományban is. Bár ezektől a felhasználási módoktól még messze járunk, a technológia egyszerűsége miatt egyáltalán nem elképzelhetetlen a dolog.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.