Hirdetés

Lézerrel gyógyítanák az Alzheimer- és a Parkinson-kórt



|

Tudósok szerint a lézeres terápia nagyban hozzájárulhat az eddig gyógyíthatatlannak tartott betegségek kezeléséhez.

Hirdetés

A svéd Chalmers University of Technogy és a lengyel Wroclaw Műszaki Egyetem kutatóinak közös tanulmánya szerint lézeres kezeléssel gyógyítható lehet két, eddig legyőzhetetlennek tűnő betegség: az Alzheimer- és a Parkinson-kór. A lézertechnológia orvosi felhasználása számos előnnyel jár – amellett, hogy szükségtelenné teszi a koponya felnyitását és a környező szövetek feltárását, a széles körben elterjedt, de változó sikerrel alkalmazott gyógyszeres kezelést is kiválthatja.

Az orvosok szerint ezeket a rendkívül komoly, gyors leépüléssel járó agybetegségeket bizonyos proteinek aggregációja okozza. A kutatások azt mutatják, hogy multi-foton lézerek segítségével lehetséges ezeknek a fehérjeblokkoknak az elkülönítése.

Hirdetés

„Sikerült felfedeznünk egy teljesen új módszert ezeknek a struktúráknak az azonosítására – hangsúlyozta a The Verge-nek nyilatkozva Piotr Hanczyc, a Chalmers University of Technology kutatója. – Korábban senki sem feltételezte, hogy puszta [lézer]fény segítségével gyógyíthatók lehetnek ezek a betegségek.”

A proteinblokkok azonosítása fontos, de nem elégséges lépést jelent a betegségek gyógyítása szempontjából: arra is megoldást kell találni, hogyan távolíthatók el az agyból ezek az ártalmas fehérjék. A kutatók bizakodók: azt remélik, hogy fotoakusztikus terápia segítségével hamarosan ez is megoldható lesz. Véleményük szerint a most leírt módszerekkel a Creutzfeldt-Jakob betegség (ismertebb nevén a kergemarhakór) is gyógyítható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.