Hirdetés

Multitasking - jól hangzik, de elhülyíti az embert



|

Megy a tévé, dolgozunk a gép előtt, chatelünk, leveleket nézünk a telefonon, közben akár fel is hívunk valakit. A felgyorsult világ életképe azt mutatja, hogy urai vagyunk a helyzetnek, de ez egyáltalán nem igaz, szépen butulunk el közben.

Hirdetés

Az OnlineCollege.org több kutatás alapján egy igen mutatós infografikát állított össze arról, hogy mennyire káros hatású is lehet a multitasking, vagyis a többszörös feladatvégzés. Eszerint az embereknek mindössze 2 száléka képes arra, hogy valóban eredményes és hatékony legyen akkor, amikor egyszerre több dologra is figyel egyszerre, a többinél hasznosabb lenne csupán egyfelé fókuszálni a figyelmet.

Pedig a helyzet az, hogy manapság szinte mindig több dolgot csinálunk. Egyszerre sok ablak van nyitva a böngészőben, netezés közben folyamatosan lógunk közösségi oldalon is, a diákok laptopot visznek az előadásra, ahol persze digitálisan elkalandozik a figyelmük, séta közben SMS-t vagy e-mailt írunk - és még lehetne sorolni a végtelenségig.

A kutatások szerint a megosztott figyelem akár 40 százalékkal is csökkentheti a hatékonyságot, és 10 ponttal az IQ-t, a vezetés, illetve gyalogos közlekedés közben végzett feladatok veszélyeiről pedig már korábban is beszéltünk

Dr. Pléh Csaba nyelvész-pszichológus, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének egyetemi tanára nemrég éppen azt nyilatkozta nekünk a jelenség kapcsán, hogy ellentmondó kettősség jellemzi a web és a felgyorsult kommunikáció mindennapjainkra gyakorolt hatását, okosít és butít is a webvilág. Ugyanakkor a többszörös feladatvégzés több szempontból is veszélyes lehet: "A KRESZ például tiltja, hogy autóvezetés közben kézben tartott mobiltelefont használjunk, a kihangosítóval viszont ennek nincsen jogi akadálya. Ugyanakkor külföldi vizsgálatok arra utalnak, hogy a kihangosítás csak 20-30 százalékkal csökkenti a balesetveszélyt, mert igazából az odafigyelés a balesetveszély egyik forrása, tehát nem pusztán az, hogy kézben tartom a telefont. Mentálisan, fejben hol arra figyelek, ami az úton van, hol pedig arra, amit a barátnőm vagy az üzleti partnerem mond a telefonbeszélgetés során. Hogy ezzel hogyan fogunk tudni megküzdeni, azt egyelőre pontosan nem tudni, mert a pszichológia egyelőre diagnosztikus szerepet játszik, vagyis rámutat arra, hogy illúzió az, hogy hatékonyan tudunk többszörösen feldolgozni, és ennek állandó minőségveszélyei vannak. A minőségveszély autóvezetés esetében a baleset, de ha egyszerre nézünk tévéhíradót és közben olvasunk egy újságot, ez a veszély akkor is fennáll, csak más módon" - magyarázza a szakértő.

Vajon amíg ezt a cikket olvastad, hányszor akadtál meg, hány SMS érkezett, mikor kalandozott el a figyelmed? És mire emlékszel most az egészből?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.