Blog - Acer H6520BD, projektor 3D játékra és filmezésre|

Játékra és házimozira egyaránt befogható a jó ár/érték arányra koncentráló Acer H6520BD.

Pár éve a projektorozás még megfizethetetlen szórakozásnak számított, mára viszont elérhető közelségbe kerültek az extra igényeket kielégítő modellek is. Sőt, ott tartunk, hogy manapság már 210-220 ezer forint környékén Full HD-s változatot is kaphatunk, ami konzol és PC mellé is jó választás lehet. Pláne, ha rendelkezünk egy megfelelő házimozi szettel és egy hatalmas üres falfelülettel, ami általában minden háztartásban előfordul. Ennyi pénzért egyébként egy jó minőségű 129 centis képátlójú okostévét lehet kapni, - ami bár tényleg nem mondható kicsinek - de egy 3 méteres képátlóhoz viszonyítva még ez a méret is nevetséges.

Acer H6520BD - nem nagy, hordozni is lehet

 

Külső kialakítás, változások

Az Acer újdonsága több dologban is más, mint a H6510BD elődmodell. Külsőt tekintve történt pár kellemes és kellemetlen változás. A projektor háza alaposan megváltozott, ezzel együtt megvariálták és átrendezték a szellőzőt és a csatlakozók helyét is. Hogy ez miért olyan érdekes? Azért, mert bővült az otthoni felhasználás lehetősége, pontosabban az elhelyezésé. Már nem csak plafonra, vagy dohányzóasztalra érdemes kitenni a vetítőt, de akár polcra is rakhatjuk. A mindössze 31 centis szélességhez 22 centis mélység társul, így egy szélesebb polcon könnyebben elhelyezhető. Másrészt a levegőt nem hátul kell kifújnia, hanem oldalt. Harmadrészt a csatlakozók is oldalra kerültek, ami egy plafonra szerelt konzolon mindegy is lenne, de polcon ez is fontos szempont.

A csatlakozók oldalra kerültek
 

A H6520BD esetében jobbról kell a tápot és a megfelelő jelforrásokat rácsatlakoztatni. Itt kapunk két 1.4-es HDMI-t, egy hagyományos S-video és RGB csatlakozót, valamint egy audio bemenetet a 2W-os beépített hangszóró számára. A vetítő USB (miniB) kaput is kapott, valamint MHL szabványnak megfelelő Wi-Fi adapter fogadására is felkészítették. Egyetlen negatív változás a gép tetején következett be, ott ugyanis nem kapunk hagyományos kezelőszervet, csak egy bekapcsológombot. Ez rossz pont az Acernek, mert így folyamatosan a távirányítóhoz leszünk kötve – ami otthon kevésbé probléma – ellenben annak, aki sokat van úton, ez fájó pont lehet.

A projektort csak bekapcsolni lehet, vezérléshez a távirányító is kell
 

De mi van belül?

A H6520BD egy DLP technológiát használó projektor, ami annyit tesz, hogy a képet egy hat szegmenses színkerékkel állítja elő, valamint a folyamatban részt vesz egy elég népszerű, 16,5 mm-es DarkChip 3 DMD képmodulátor is. A natív felbontás magas, esetünkben 1920 x 1080 pixelt jelent, így játékra és HD filmekhez is garantáltan jó lesz. A gép egész jól felskálázza a kisebb felbontású anyagokat pl. DVD-ket is. Érdemes azonban inkább natív forrásról hajtani, ami a HD filmek korában, valamint az erősebb VGA-kat figyelemebe véve nem egy nagy kihívás manapság. A projektor igazi érdekessége viszont a 3D-s vetítés, ami „144Hz Triple Flash” technológiával frissíti a képet. Ez 3D-s filmeknél azt jelenti, hogy a jobb és bal szemünkre jutó 24 képkockát háromszor megjelenítve jön össze a 144 Hz. A projektor, mivel ismeri a Blu-ray 3D-t és az NVIDIA 3DTV Play-t is, maximálisan jól kihasználható otthoni környezetben is. Egyedül a DLP 3D aktív 3D szemüveget kell beszereznünk mellé, mert azt nem tartalmazza a csomag. Egy Acer szemüveg durván tízezer forintba kerül, így nem vészes beruházásról van szó.

Kicsi, de jól használható a távirányítója


Játékra és mozira is ajánlható

A 16:9-es Acer H6520BD nagy előnye a 250 wattos Osram fényforrás, ami a brutális fényerőt szolgáltatja. Hogy miért van szükségünk 3500 ANSI lumenre egy projektornál? A válasz egyszerű. Nem mindenhol lehet megoldani a teljes sötétítést, vagy sokan nem bajlódnak a megfelelő fényerősítésű vászon beszerzésével, egyszerűen a falra vetítenek. Normál módban 3500 ANSI áll a rendelkezésünkre, míg takarékos módban „csak” 2800 lumen. Házimozira ennek a fele is bőven elég lehet, egy megfelelően kiválasztott vászonnal és sötétítővel a kontraszt is sokat fog javulni. A 10 000:1-hez érték jól hangzik, de ezt itt is csak a fényerő automatikus állításával éri el a H6520BD. A BrilliantColor és Color Boost II+ technológia a képminőséget hivatott javítani, ez élethűbb színeket, lágyabb bőrtónust eredményez, de összevetés nélkül az otthoni felhasználó mindebből nem sokat fog látni. Higgyük el és élvezzük a képet, aminek a minősége kis kalibrálás után nyeri el a megfelelő minőséget.

A teljes lámpamódot csak játékhoz, prezentációhoz ajánljuk. Egy nappaliban elhelyezett PC vagy konzol esetén ugyanis nem mindig lehet sötétíteni, és nem is várható el, hogy a család többi tagja teljes sötétben kuksoljon, míg mi játszunk. Ilyenkor jön jól az extra nagy fényerő. A lámpamód választás az üzemzajt is nagyban befolyásolja. A H6520BD esetében 33 dBA a ventilátorzaj, ez sajnos közelről egész jól hallható. Mivel csak játék során érdemes maxon pörgetni az izzót, ezért ilyenkor szerencsére a zenék, effektek, robbanások elnyomják a ventilátor hangját. Az ECO üzemmód viszont jelentősen mérsékli a hűtés által keltett zajt, a 27 dBA mozizáskor is csöndesnek bizonyult. Amennyiben a vetítőt nem közvetlenül a fejünk közelébe helyezzük, akkor azt 2 méterről már nem nagyon lehet észrevenni.

1,1-szeres zoom és fókuszgyűrű
 

A projektor elhelyezését az 1,1-szeres zoom segíti, bár ez sajnos nem a legjobb érték, de ahhoz talán elég, hogy minimálisan módosíthassunk a képméreten. A képminőség beállítása mellett ez is nagyon fontos, sőt talán a legfontosabb. A nem megfelelő távolság miatt a projektor túl kicsi, vagy túl nagy képet vetíthet, ami zavaró is lehet, vagy egész egyszerűen a 3D-s hatások nem úgy jönnek elő, mint kéne. 3D-hez egyébként is érdemes közel ülni a képhez, így vásárlás előtt érdemes kalkulálni és méricskélni, nehogy meglepetések érjenek minket. Egy 5 x 5 méteres nappaliban például 355 – 389 cm széles képet is  kaphatunk, ami nem rossz, de ha nincs ekkora vászon vagy falfelület, akkor a projektor távolságával kell játszani.

Az utolsó lépés - finomhangolás a falon
 

A vetítő konfigurálása egyszerű, a menüben megtaláljuk a legfontosabb vetítési módokat és beállításokat. Lehet a képet tükrözni, megfordítani, alulról és felülről vetíteni, sőt még automatikus trapézkorrekciót is kapunk. Ez a képminőségen ront egy kicsit, de legalább magától belövi a képet. Amennyiben nem fehér vászonra, vagy falra vetítünk, választhatunk falszínt is, ilyenkor ehhez igazodik a kép színtónusa is. A menüben egyébként számtalan finomhangolási lehetőség van, tudjuk a fényerőt, a kontrasztot, a színtelítettséget, gammát és a színhőmérsékletet is állítgatni, illetve az extra funkciókat ki- és bekapcsolni. Játékhoz érdemes mindent kikapcsolni, mert a lag érezhetővé válhat, ezek nélkül viszont az FPS-ek is jól játszhatóak maradnak. A távirányító egyszerű, mint egy faék, nincs háttérvilágítás, de a gombok átláthatók és könnyen kezelhetők. A legtöbb funkciót azonnal elérhetjük, a főbb beállítások felülre kerültek. Ilyen a digitális zoom kezelése, a képarány beállítása, vagy a 3D bekapcsolása, esetleg a forrásválasztás stb.

Bizonyos helyzetekben az automatikus trapézkorrekció is hasznos
 

Számoljunk csak!

Az Acer H6520BD nem egy rossz vetítő, sőt a 220 ezer forint körüli árával az egyik legjobb ár/érték arányú gép, amit nem csak prezentációkra, de játékra és még mozira is ajánlhatunk. A projektorokról sokan azért tartanak, mert félnek az izzó kiégésétől. Ez valahol jogos, ugyanakkor érdemes egy kicsit számolni. A gyártó által meghatározott 3500 üzemóra nagyon sok. Napi 2 óra használat mellett is évekig elég, és ennyit biztosan nem fogjuk használni, leszámítva a vásárlást követő egy hónapot. Napi egy film elfogyasztása mellett sem kell 5 évig izzót cserélni. Eco módban pedig 7000 óráról van szó, ami 10 évet jelent! Persze az izzók hamarabb kiéghetnek, de 1 év garancia akkor is jár rá a fényforrásra, ami szintén nem rossz.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.