Hirdetés

Megérkezett a Tapipad 2.0!



|

A tegnapi gamer bejelentések után a Computexen középkategóriás laptopok és ultrabookok következtek az ASUS-nál, ráadásul egy kifejezetten érdekes újdonságot is kaptak a legnagyobb gépek. Már videónk is van két versenyzőről!

Hirdetés

Az ASUS idén már nyitás előtt letarolta a Computex 2018 kiállítást a nulladik napon bejelentett gaming ternmékeivel: a ROG Phone-nal, a játékosoknak szánt laptopokkal és a kiegészítőkkel már külön-külön cikkekben foglalkoztunk is. De a mai napra is maradt puskapora a tajpeji cégnek, hiszen jöttek a "játékon kívüli" feladatokra szánt eszközök, ezek bemutatását pedig ismét a helyszínen követtük. Először jöjjön minden szövegesen, aztán mutatunk videót is!

Hirdetés

Tapipad szteroidokon

Jonney Shih és kollégái a ZenBook Pro termékcsaláddal kezdték, ahol egy 15 Pro és egy 14 Pro modell jelent meg. A 15-ös egy Ultrabook-erőmű, amely ahhoz képest, hogy nem kifejezetten játékra szánják, egész szépen telepakolható "vassal". Akár 8. generációs Core i9 processzorral, GeForce GTX 1050Ti grafikus vezérlővel, 1 terabájtos PCIe x4 SSD-vel, Intel Thunderbolt portokkal és gigabites Wireless-AC adapterrel is rendelhető, ami valóban nem gyenge összeállítás. A 15,6 hüvelykes, 4K UHD NanoEdge kijelző PANTONE által hitelesített, 100 százalékos Adobe színskálát és Delta-E < 2.0 színpontosságot használ, ez pedig nagyjából be is lövi, hogy ez a laptop leginkább a grafikusok, videószerkesztők, dizájnerek kegyeire hajt.

A ZenBook Pro 14-ben 8. generációs Intel Core processzorok és akár GeForce GTX 1050 Max-Q gamer grafikus vezérlő is rendelhető (még hogy nem gamer, nahát), szintén belefér egy 1 terás PCIe x4 SSD, valamint Intel Optane memória. Itt 14 hüvelykes 1080p kijelzőt kapunk, arcfelismeréshez is használható infravörös kamerát, valamint beépített támogatást az Amazon Alexa hangvezérelt szolgáltatásaihoz.

A két új ZenBook Pro közös jellemzője a ScreenPad, amelynek ötlete valahol az Apple kissé félresikerült TouchBar-jában kereshető, de az ASUS keményen felturbózta az alapokat. Itt ugyanis nem csak egy funkcióbillentyűk sávjába helyezett csíkon lehet változtatható érintős ikonokat elhelyezni: a ZenBookoknál a billentyűzet alatti tapipad változik sokféleképpen konfigurálható érintőkijelzővé, ahol gyors alkalmazás-indító ikonoktól kezdve az egyes szoftverek speciális kezelőfelületeit is megjeleníthetjük, tehát irányíthatjuk innen gyorsgombokkal a Spotify lejátszását vagy a Word formázási és egyéb funkcióit.

Akár azt is megtehetjük, hogy a teljes értékű megjelenítőként, kifejezetten szép színekkel és kontraszttal büszkélkedő tapipadra egyszerűen áthúzunk valamilyen tartalmat a fő képernyőről, például itt folytatjuk a filmnézést, míg a fő ablakban válaszolunk egy sürgős e-mailre. Ugyanide tükrözhetjük a mobilunkon látható képet is, vagy akár a telefon vezérlésének különféle részeit, tehát indíthatunk hívást a notebook érintőpadjáról, vagy keresgélhetünk a mobil kontaktlistájában.

Az ötlet érdekes, a gyakorlati hasznát pedig remélhetőleg egy hosszabb teszten fogjuk kivesézni. Kétesélyes a dolog, mert az Apple-féle tapicsíkot is a közönség fele imádta, a másik fele meg nagyon nem volt oda érte, szóval a sikerrátára térjünk vissza pár hónap múlva.

A légieS dizájndíjaS és a többiek

A ZenBook S nem véletlenül kapott több díjat is már a kiállítást megelőző napokon, valóban csodaszép eszköz, amely nem annyira a nyers erőre, mint inkább az ultrahordozhatóságra gyúrt rá. A 12,9 milliméteres profil és az 1 kilós kivitel valóban nem nyomja majd a vállat semmilyen táskában, és nem ez lesz az a tétel, amit a súlyhatár miatt ki kell vennünk a repülőre felvitt csomagból. De attól, hogy vékony és könnyű, még strapabíró is: a szálcsiszolt fém unibody házba bújtatott laptop megfelel a MIL-STD-810G katonai tartóssági szabványnak is.

A ZenBook S zsanérja is újszerű, a billentyűzetet 5,5 fokkal megdöntő ErgoLift egyrészt könnyebb gépelést tesz lehetővé, másrészt a megemelt váz alatt jobban jár a levegő (tehát hatékonyabb a hűtés), de a hangszórók hangképét is javítja. A 8. generációs Intel Core processzorokkal, PCIe x4 SSD-vel szerelt eszköz akár 4K UHD érintőkijelzővel is elérhető, és akár 13,5 órás akkuidőt is ígérnek hozzá (ez persze azért valós használat és körülmények mellett gyaníthatóan kevesebb, majd jól kimérjük teszten). Három USB-C portjából kettő Thunderbolt 3-at is tud, és ez a laptop is Amazon Alexa támogatással érkezik. Ja, és van most már burgundivörösben is.

Kaptunk új VivoBookokat is, és igazából meg se számoltuk, hányféle variációt. Itt ugyanis az egyéniség és az önkifejezés vezérmotívumaira felfűzve a fiatalokat megcélzó középkategóriás családot nagyjából egy tucat különféle színben lehet elérni a szokásos laptop-színeken kívül például rikító zöldben, de talán még rózsaszín is akadt minden Programozó Barbie számára.

A VivoBookok egyébként szintén nagyon vékony keretes kijelzőkkel érkeznek, és megkapták az újfajta zsanért (ezzel pedig a megemelkedett billentyűzetet és az alsó szellőzést) is.

Álljunk meg egy órára!

Bár az okosórás megjelenések terén (többek között a mégsem a várt intenzitású érdeklődés miatt) kissé megcsappant a gyártók kezdeti lelkesedése, azért elő-előbukkannak még új modellek, ilyen a most bemutatott VivoWatch BP is. Alapesetben nem rosszak a specifikációk, például a 28 napos akkus üzemidő végre nem kárhoztatja az óratulajdonosokat arra, hogy naponta töltögessék fel a megfáradt csuklódíszt. Az ASUS egyébként eléggé az egészségügyi vonalra céloz a VivoWatch BP-vel, mivel az orvosiműszer-minőségű anyagokból készült kis eszköz például 15 másodperc alatt képes valós idejű vérnyomásmérést elvégezni, és a HealthAI technológia révén akár követni is tudja a felhasználók több egészségi mutatóját. És tény, hogy a jelenlegi csuklón használatos vérnyomásmérőknél 70 százalékkal kisebb és feleolyan nehéz, de ettől még óraként nézve sajnos kissé bumfordi.

Íme az első pár laptop, amire le tudtunk csapni videós formában is:

Igyekszünk a többit is lefilmezni, addig pedig nézzétek meg a többi helyszíni beszámolónkat a COMPUTEX 2018 gyűjtőoldalunkon!

A PC World csapatának tajpeji, helyszíni tudósításait az ASUS támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.