Websuli: Így lesz saját webcímed|

Leendő honlapod címének kiválasztása nem a legegyszerűbb feladat, a domainregisztráció során számos szempontot figyelembe kell venned.

Weboldalad felépítésének kezdete előtt - mintegy nulladik lépésként - érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen címen érjék majd el a honlapot látogatóid. A legjobb megoldás egy figyelemfelkeltő, ugyanakkor könnyen megjegyezhető cím, amit a felhasználók azonnal felismernek majd, és az általa reprezentált branddel azonosítják. Nehéz választás lesz, ráadásul nem is biztos, hogy az első ötletedet azonnal sikeresen lefoglalhatod, elvégre számtalan formai követelménynek is meg kell felelnie a webcímnek, továbbá azzal is számolnod kell, hogy a frappáns és rövid opciók legtöbbje már foglalt.+

De mit is kell tudnod a webcímekről? Mi kell ahhoz, hogy saját domainnevedet regisztráld? Cikkünkben megosztjuk a legfontosabb információkat, majd a további részekben végigvezetünk egy weboldal komplett felépítésén és üzemeltetésén.

Mi is az a domainnév?

Az internethez csatlakozó szerverek egyedi IP-címekkel rendelkeznek, ezeken keresztül érhetik el egymást a globális hálózathoz tartozó eszközök. Az átlagos felhasználók számára azonban valószínűleg rendkívül kényelmetlen lenne, ha a pontokkal elválasztott számsorozatok segítségével kellene intézniük mindennapi webes túrájukat. Éppen ezért született meg a domainnév, amely könnyen megjegyezhető, szöveges alapú címeket rendel az adott IP-hívásokhoz, így pedig nem kell azzal bajlódnod, hogy a 66.220.144.0-s címen keresztül próbálsz eljutni az egyik naponta több alkalommal felkeresett oldalra, helyette elég annyit a címsorba gépelned, hogy facebook.com.

Így épül fel a domain

A legtöbb webcím két részből áll: egy legfelső szintű domainből, valamint egy tartományból. Előbbi a webcímek végződése, ennek kiválasztásakor már nem muszáj a klasszikus megoldásokra hagyatkoznod, helyettük egészen különleges opciók közül csemegézhetsz (ha például .tech vagy a .photography utótaggal szeretnél oldalad tartalmára hivatkozni, senki sem áll az utadba).

Persze az is igaz, hogy a felhasználók a legnagyobb bizalmat továbbra is azoknak a címeknek szavazzák, amelyek végén a jól megszokott .com, .org vagy .hu található.

Tehát ebben is kapsz ugyan némi szabadságot, de annak mértéke korántsem akkora, mint ami a tartománynév kiszemelése közben vár rád. Ugyanis legalább két, legfeljebb negyven karakter felhasználásával alkothatod meg weboldalad "hívószavát", a betűket és a számokat tetszőlegesen kombinálhatod. Az sem jelent már feltétlenül problémát, ha esetleg ékezetes karaktereket szeretnél használni a címedben, sőt még a kötőjelet is bátran bevetheted. A névnek a formai követelmények mellett jogszabályban rögzített kritériumnak is meg kell felelnie, ezeket a bejegyzéskor ellenőrzik. Természetesen a legfontosabb építőköveken további aldomainekkel is találkozhatsz böngészés során, ezeket egy pont választja el webcímedtől.

Ellenőrizd a választásodat!

Attól, hogy úgy véled, kitaláltad a legjobb nevet oldalad számára, még korántsem biztos, hogy minden szempontból tökéletes a választásod. Elsőként érdemes arra törekedned, hogy a felmerülő ötletek közül a lehető legkevesebb karaktert tartalmazót válaszd. Valószínűleg ez lesz majd a legnagyobb kihívás, hiszen a könnyen megjegyezhető, néhány karakteres, rövid címek valószínűleg már nem szerepelnek a szabadon foglalhatók listáján. Ügyelj továbbá arra is, hogy weboldalad neve semmiképp se tartalmazzon olyan kifejezéseket, amelyek bármilyen cég bejegyzett márkanevéhez tartoznak, ezzel elkerülheted a számodra garantáltan hátrányos jogi következményeket. Ha már sikerült leszűkítened a jelöltek körét néhány opcióra, ellenőrizd mihamarabb a foglaltságukat. Ehhez szükséged lesz egy keresőmotorra, amely az adatbázisokon végigszaladva felkutatja az egyezéseket a beírt címmel, és találat esetén jelzi, hogy foglalt az adott domainnév, valamint még javaslatot is kínál a módosításra.

A forpsi.hu remek domainellenőrző szolgáltatást kínál, mindössze annyi a teendőd, hogy begépeled a kiszemelt nevet, és kiválasztod, hogy milyen végződéseket vizsgáljon meg a honlap, ha pedig szabad címet talál, már léphetsz is tovább a regisztrációra.

Regisztráld a címet!

Miután kiválasztottad honlapod nevét és végződését, továbbá meggyőződtél róla, hogy az adott kombináció szabadon bejegyezhető, maga a regisztrációs folyamat már gyerekjáték lesz (feltéve, hogy a megfelelő szolgáltató mellett teszed le a voksodat). Az adataid megadását, valamint a szolgáltatótól függő regisztrációs és adminisztrációs díj befizetését követően a legtöbb ilyesmivel foglalkozó vállalat elvégzi helyetted a papírmunkát, a megszerzett cím pedig néhány napon belül már a rendelkezésedre is áll.

Természetesen a regisztráció még nem elég ahhoz, hogy azonnal meg lehessen látogatni weboldaladat, további szolgáltatásokra (például webtárhelyre) is szükséged lesz ahhoz, hogy bárki hozzáférhessen erről a címről, de tény, hogy a webcím lefoglalása kihagyhatatlan állomása annak a folyamatnak, amelynek a végén befejezettnek nyilváníthatjuk a kulcsrakész weboldal fejlesztését.

Nem tart örökké

Előfordult már a múltban, hogy valaki átmenetileg egy-egy ismert cég domainjének tulajdonosa lett, ami csakis annak köszönhető, hogy a szolgáltatók csupán előre meghatározott - legfeljebb egyéves - időtartamra kínálják fel a domain használati jogát. A legfelső szintű domaintől függ, de jellemzően nincs akadálya annak, hogy akár huzamosabb ideig lefoglald a címet. Ilyenkor a "szavatosság" lejártát követően a szolgáltató automatikusan intézi a hosszabbítást.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.