Hirdetés

Beugró az okosotthonba



|

Ha szeretnénk, már ma lehet olyan lakásunk, házunk, ahol mindent appokkal, mobillal irányíthatunk. De biztos bölcs döntés itt is korán beleugrani az új technológiába?

Hirdetés

Az okosotthon csábító, főleg annak, aki amúgy is szeret babrálni kütyüivel. Több cég arra szakosodott, hogy ahelyett, hogy új lakások, házak építésénél felhasználható okosotthon technológiákat fejleszt és gyárt, inkább már meglévő lakások felokosításához ajánl különféle termékeket. Ez reális és létező piac, sőt, sokan vannak, akik így, kisebb lépésekben tervezik okossá tenni otthonukat. Megnéztünk néhány érdekes dolgot, de nem mindegyiket szerelnénk be magunk is.


Hirdetés


Okos termosztát

A lakás hőmérsékletét távolról, vagy akár csak a díványról irányítani vonzó kényelmi szolgáltatás, de beállítani, beszerelni már nem olyan egyszerű. Az egyedi fűtésű lakásokban van erre mód, de a kazánt kezelnie kell a kiszemelt termosztátnak, máskülönben csak nagyon nehézkesen vagy sehogy sem lehet összepárosítani a kettőt. A hazai piacon a Honeywell és a Nest a két legismertebb okostermosztát, és ha úgy találjuk, valamelyik kezeli meglévő kazánunkat, érdemes elgondolkodni rajta.



Az okostermosztát nem csupán kényelmet biztosít, de költséget is megtakaríthat. Az egyszerű, akár analóg termosztátokkal ellentétben például képesek érzékelni jelenlétünket, ilyenkor beállítástól függően prioritást élvezhet az adott helység, hogy hamarabb legyen ott melegebb, de azt is érzékelik, ha közeledünk otthonunkhoz, így előbb bekapcsolhatják a fűtést, hogy mire hazaérünk, már meleg lakás fogadjon. Ugyanakkor rengeteg dolognak teljesülnie kell, hogy tényleg jól működjön az okostermosztátunk. Kell például stabil Wi-Fi jel, állandó tápellátás, fix IP cím, illetve nem mindegy, milyen mozgásérzékelőt használ a termosztát (infra vagy hőérzékelő), lehet-e több termosztátot egybe kapcsolni, zónákat (radiátorszelepeket) kezelni stb.



Ha sikerül jól kiépíteni rendszerünket, valóban nagyobb lesz a kényelmünk és energiatakarékosabb a fűtésünk, de ennek a rendszernek a költsége meglehetősen magas és a rendszerek még távol állnak a kiforrottól.


Okos konnektorok

A konnektorok távoli szabályzásával meglévő, amúgy jól működő, de "buta" eszközeinket tudjuk akár távolról szabályozni bizonyos alapszinten. Egy okos konnektor méri a fogyasztást, rögzíti a ki/bekapcsolások számát és idejét, mutatja a hőmérsékletet a konnektornál és részletesen időzíthető. Ha megfelelő szolgáltatást is kínál a gyártó, vagy IFTTT-t tudunk beállítani, az okos konnektor valóban hasznos lehet és jól időzítve, bizonyos feltételek teljesülése esetén kapcsolhatja eszközeinket. Emellett a távoli, mobiltelefonos vezérlés sem rossz szolgáltatás, így otthoni eszközeinket előre beállítva akár távolról indíthatunk vagy leállíthatunk egy-egy háztartási gépet, tévét stb.



Okos zárak

Rizikós téma az okos zárak, mert kényelmi szempontból vonzó eszközök (nem kell kulcscsomó sem), de elég egy apró biztonsági rés, egy kijátszható rádiós rendszer és máris bejuthatnak illetéktelenek lakásunkba, ahol nem egy-egy dokumentumunkat lopják el, hanem értékeinket, pénzünket stb. Márpedig a szabványok, a rendszerek nem éppen túl régi, minden szempontból kipróbált és bizonyított megoldások.
Az okos zárak kiépítése ráadásul nem egyszerű feladat, meg kell oldani a szünetmentes áramellátást, a sokszor nagyobb zárak, szerkezetek, pajzsok miatt az ajtót és ajtófélfát is át kell alakítani és a kártyás, kódos beléptetés mellett nem árt, ha azért egy biztonsági, másodlagos, mechanikus lehetőségünk is marad (értsd: kulcs), ha az elektronika felmondaná a szolgálatot.



Ti milyen eszközzel okosítanátok otthonotokat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.