Hirdetés

IDF: 0-dik nap



|

Szokás szerint, az Intel a félig hivatalos 0-dik nappal nyitotta meg fejlesztői fórumát. Mi is tudósítunk, mégpedig egyenesen a helyszínről.

Hirdetés

A konferenciát Abel Weinrib nyitotta meg, aki az Intel Corporate Technology Group (CTG) elnökhelyettese - leginkább általános dolgokról beszélt: miként és hogyan fogja fel az Intel az emberiség technológiai fejlődését. Beszélt arról, hogy a jövő egyértelműen a párhuzamos adatfeldolgozás és feladat végrehajtás felé halad. Nem csak a szuperszámítógépeken, de a teljesen általános, mindennapi használásra szánt gépeknél is. Ebben élenjáró szerepet szán az Intel saját technológiáinak: az Intel vPro-nak, A Centrinonak, és a Viiv-nak.


Kevin Kahn a tera-szintű számításokról beszélt. A kicsit szakzsargonnak tűnő kifejezés csupán annyit jelent, hogy a számítógépeink terrabájtokat dolgoz fel nagyon gyorsan, teraflops (tera, 10 a 12-iken, flops = lebegőpontos számítás) sebességgel. Ez több problémát vet fel: hiába a processzorok rettenetes sebessége, ha a kapcsolat a számítógép többi részegységével a mai marad. Kahn csapata többek között azon dolgozik, hogy ezen hardveregységek protokoljait olyan módon írják át, hogy megfeleljenek az új sebességnek, és hatékony platformot létesíthessenek.

Ez felveti a vezetők-félvezetők problémáját. Konkrétan a réz-szilicium és az optika kérdését. Az optika jóval nagyobb sávszélességet tud biztosítani, de sokkalta drágább. Itt jön be a képbe a szilicium lézer technológiája, amit az Intel már tavaly kidolgozott, és a UCSB csapata tökéletesített - ennek eredménye a hibrid szilicium lézer. Ezt integrálva akár egy alaplapon is a lapkák között jelentősen megnövelhetjük a sebességet.


Részt vehettünk egy előzetes prototípus bemutatón is, ahol a legérdekesebb dolog kicsit science-fictionnek tűnt első hallásra és látásra. A technológiát Dynamic Physical Renderingnek hívják. A mérnökök szerint 5 év múlva képesek lesznek úgy anyagot előállítani, hogy annak konzisztenciáját és formáját dinamikusan változtassák - ez a programozható anyag. Mi szurkolunk nekik, hogy sikerüljön.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.