Hirdetés

Így bővítsd Wi-Fi vezérlővel az asztali számítógépet



|

Néhány ezer forintból, szerelés nélkül is megoldható a feladat.

Hirdetés

Ha az internet a modern korunk istene, akkor a Wi-Fi a temploma. Szinte lehetetlennek tűnik a hotspotok nélküli élet: az okostelefonok és táblagépek képességeit lehetetlen internet nélkül kihasználni, ráadásul a laptop esetében is örülünk annak, ha az ágyból vagy fotelből böngészhetünk, folytathatunk netkapcsolatot igénylő tevékenységeket. Érdekes módon az asztali számítógépek esetében az emberek többségének eszébe sem jut, hogy a szokásos kábeles affér helyett át lehetne térni a WLAN használatára.

Hirdetés


Pedig ez több szempontból is előnyös. Ha a routert és asztali számítógépet nem kell kábellel összekötni, akkor mindkettő eszközt szabadabban lehet mozgatni. Egyrészt a router esetében ez különösen fontos, hiszen szeretnénk, hogy az egész lakásban elérhető legyen a jele, az összes helyiségben jó legyen a vétel. A vezeték nélküli routereket tipikusan nem a legjobb helyre rakja a szerelő személy: kényelmi okból oda szokott kerülni, ahol korábban a klasszikus vezetékes router volt. Másrészt a Wi-Fi-vel felszerelt számítógépet is nyugodtan lehet majd pakolgatni, onnantól kezdve az áramellátás lesz az egyetlen „fizikai” megkötése, amely az olcsó hosszabbítók korában nem nevezhető hatalmas problémának.


A számítógép Wi-Fi-vel való felszerelése után érdekes extra lehetőségek is megnyílnak. Tegyük fel, hogy tönkremegy a vezeték nélküli routerünk, így átmenetileg újból kábellel kell megoldanunk az asztali PC internethez kapcsolását. Ha van a gépben Wi-Fi vezérlő, akkor képesek leszünk létrehozni egy hotspotot, amelyre felcsatlakozhatnak az okostelefonjaink és egyéb kütyüink.


Hogy válasszunk, mire figyeljünk?

Csak néhány paraméterre kell odafigyelni, kezdjük a csatolófelülettel, asztali PC esetében háromféle megoldás létezik. Vehetünk egy USB portba csatlakoztatható sticket. Ennek a legnagyobb előnye, hogy semmilyen szerelést sem igényel, ráadásul szükség esetén egy másik számítógéppel vagy laptoppal is használhatjuk. A hátránya, hogy nagyobb méretű antennák híján nem feltétlenül lesz zseniális a hatótávolsága, bár egy átlagos lakásban jó eséllyel teljesen megfelel majd a céljára.


Az USB sticken kívül vásárolhatunk hagyományos bővítőkártyát is, ezeket be kell szerelni a számítógépházba, amely minimális tudást és önbizalmat igényel. PCI és PCI Express felületes kártyákat egyaránt találni a piacon: ha nem olyan ősöreg a számítógépünk, hogy csak PCI-os darabot tudunk betenni, akkor időtállósági szempontból mindenképp egy PCI Express csatolósat válasszunk. A kártyák előnye, hogy külső antennát kell hozzájuk csatlakoztatni: használhatjuk a hozzájuk mellékelt (a számítógép hátából kiálló) antennákat, vagy vehetünk egy hosszabb kábellel rendelkező „asztali” antennát.


Akármilyen modell mellett is tesszük le a voksunkat, sebességbeli és időtállósági megfontolásból preferáljunk egy Wi-Fi 802.11ac szabványt támogató modellt. Ha várhatóan nem lesz 300 Mbps-nél gyorsabb netkapcsolatunk, akkor persze egy Wi-Fi 802.11n-es darab is megfelel a célra.


Ha az igényeink és lehetőségeink alapján leszűkítettük a megvásárolható hardverek körét, akkor a kosárba dobás előtt látogassunk el a gyártó weboldalára. Ugye van ilyen? Kapunk-e tájékoztatást rajta a termék által támogatott operációs rendszerek köréről? Ebbe beletartozik a Windows 8.1 is? Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor keressünk inkább egy másik modellt, mert könnyen befürödhetünk az eszközzel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.