Hirdetés

Így szerelj két adattárolót notebookodba|

Varázslat, hogy mit tesz egy SSD akár egy többéves notebookkal. Aki közben a nagy tárhelyet sem szeretné feláldozni, annak segítünk egy okos trükkel.

Hirdetés

Az SSD-k az elmúlt évek legfontosabb újításának számítanak a PC-k világában, mégpedig azért, mert képesek különösebb driver és célszoftver nélkül minden számítógépet, mindenféle felhasználási módban jelentősen felgyorsítani. Például egy olcsóbb és/vagy többéves notebooknál, amelyet 5400 rpm-es (vagy még 4200 rpm-es) HDD-vel szereltek, csak a rendszer elindulása 3-4 percig tart, a böngésző vánszorog, a fájlmásolás akár órákig tart. Mindezt egyetlen cserével orvosolhatjuk, csak a HDD-t kell leváltanunk SSD-re. Ma már ez nem is megfizethetetlenül drága mulatság, 15-16 ezer forintért kapunk 120 GB-os, megbízható SSD-t, de sajnos ezzel fel is merül egy másik probléma: a felhőtárhely és USB kulcs ide vagy oda, 120/240 GB nem túl sok. Az SSD-tulajdonosoknak újfent meg kellett tanulniuk, hogy a szabad tárhelyet árgus szemekkel kell figyelni és minden felesleges dolgot törölni.
 

Hirdetés


Megoldások asztalra

A szűkös tárhelyre számtalan megoldás létezik. Asztali gépnél igazán könnyű a dolgunk – egy házba akár 5-10 HDD-t is beszerelhetünk, így a tárhely tényleg csak attól függ, mennyit tudunk vásárolni. A másik, elegáns megoldás notebooknál is működik: ez nem más, mint a NAS, vagyis a hálózati fájltároló, amely gigabites hálózaton vagy 802.11ac Wi-Fi-n már kellően gyors, a tárhelyet pedig TB-ban mérjük. Mindezeken felül még USB 3.0-s külső tárolókat is használhatunk, akár külön tápegységes, 3,5 colosat, akár mobilis, 2,5 colos HDD-t is.


Notebookos megoldások

A mobilitást is megtartva már nehezebb a helyzetünk. a NAS igazán gyorsan csak otthoni hálózaton érhető el, a felhőtárhely szintén lassú és drága, az pedig csak ideiglenes megoldás, hogy egy 64/128 GB-os SD kártyát teszünk a kártyaolvasóba. Hordozhatunk még magunkkal külső, 2,5 colos USB 3.0 merevlemezt, de ennél van egy elegánsabb megoldás is.
 


Az optikai meghajtóra egyre kevésbé van szükségünk, és ezt már jó néhány cég fel is ismerte. Van, ahol ki is válthatjuk az ODD-t például plusz akkumulátorra, más gyártók pedig univerzális átalakítót kínálnak az optikai meghajtó kiváltására. Ez nem más, mint egy HDD-keret, amelybe például a kiszerelt HDD-nket pakolhatjuk, így a gyors, de kis tárhelyű SSD mellett egy másik meghajtó is lesz gépünkben, amely ugyan lassú, de nagy tárhelyet kínál. A szerelés nem túlságosan nehéz és egy ilyen keret ára sem fog földhöz vágni: van, amelyet már 2 ezer forint körül beszerezhetünk, de 4-5 ezerért már nagyon jó minőségű, univerzális példányt is kapunk.


Szerelés

Az optikai egységet minden gépnél egy csavar rögzíti, amelyet vagy a gép alján, vagy a billentyűzetet felemelve érünk el. Ezt csavarjuk ki és húzzuk ki az ODD egységet. A SATA csatolású HDD-t csavarokkal rögzítsük a beépítőkeretbe, majd az optikai meghajtónk előlapját óvatosan lepattintva szereljük át a keret elejére. A kész HDD tokot csúsztassuk a helyére, rögzítsük a csavarral és kapcsoljuk be a gépet. Ellenőrizzük a BIOS-ban a másodlagos tároló típusát, majd indíthatjuk is az operációs rendszert, amely azonnal felismeri a merevlemezt. A boot sorrendre figyeljünk oda, hogy mindenképpen az SSD legyen az elsődleges és az egyetlen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.