Hirdetés

NVIDIA GeForce GTS 450 - Fermi a középkategóriának



|

A mai naptól újabb taggal bővült ki az NVIDIA Fermi architektúrájú kártyáinak családja. A GeForce GTS 450 az elődnek számító GTS 250 által kitaposott ösvényen halad tovább, ám egyelőre még nem tudni, mekkora sikerre számíthat a DX11-es Radeonok ellenében.

Hirdetés

Míg az AMD egyes partnereitől sorra szivárognak ki a HD 6000-es szériába tartozó vezérlők mérnöki példányairól készült fotók, addig az NVIDIA hivatalos bejelentésekkel próbálja meg magához édesgetni a felhasználókat. A GeForce GT 420-ról még a múlt héten rántották le a leplet, ám a start meglehetősen csendesre sikerült. Ennek oka, hogy a 48 darab stream processzort tartalmazó GF108-as magra épülő termék csak a rendszerépítők számára lesz elérhető, kiskereskedelmi forgalomban tehát nem találkozhatunk vele; legalábbis ebben a formában semmiképp.

 

 

A GTS 450 viszont a mai nappal óriási készletekkel ostromolja meg a piacokat, az NVIDIA grafikus kártyákat forgalmazó gyártók közül mindenki több alap és túlhajtott modellel is elkészült a startra. Még nem tudni, hogy a DX11-es Radeonok tavalyi előretörése ellenére sikeres GTS 250 sikerét meg tudja-e ismételni ez a fejlesztés, mindenesetre a fő célt teljesített az NVIDIA: itt az első, megfizethető áron kínált Fermi, aminek teljesítményére sem lehet panasz.

 

 

A tesztek jelenleg is zajlanak szerkesztőségünkben, de talán még konkrét értékek nélkül is elmondhatjuk, hogy aki netán csak azért gyűjtött GTX 460-ra vagy erősebb modellre, mert nem lesz olcsóbb, de még mindig elegendő erővel rendelkezi variáns, az most abbahagyhatja a spórolást. A 192 darab stream processzorral - más néven CUDA maggal - felszerelt GF106 lapka továbbra is a TSMC 40 nanométeres gyártósorain készül, illetve felépítését tekintve a GF104 leszármazottjának tekinthető. A kevesebb végrehajtóegységnek köszönhetően a lapka mérete jóval kisebb lett, a már publikált tesztek szerint azonban az AMD "Juniper" magja még kisebb területre szorul.

 

 

A hivatalos, a gyártó által közölt adatok és a blokkdiagram szerint a GF106-ra épülő GTS 450-eseken 128 bites memóriabusz található, ami megfelel a kategória kívánalmainak, a HD 5700-as Radeonok is hasonló szélességű - ellenben más elven működő - memória kapcsolattal rendelkeznek. Valójában azonban nagyobb lehet a tényleges, a magban található memória csatornák száma, ugyanis a kártyák nyomtatott áramköreinek hátlapján két üres RAM-helyet látni, ami egy újabb 64 bites csatornát feltételez, amely nyilvánvalóan letiltásra került. Hogy a későbbiekben ezt a "rejtett tudást" kihasználhatják-e a partnergyártók, nagy mértékben függ a széria sikerétől és a konkurencia válaszától is, ám nem szabad elfeledni, hogy a napokban történt egy árcsökkentés is, amely a 192 bites memóriabusszal szerelt, 768 MB-os fedélzeti memóriával érkező GTX 460-akra vonatkozott. Egy erősebb GTS 450-es modell talán még befér árban a 336 darab CUDA maggal szerelt alapverziós 460-asok alá.

 

 

A VRAM mérete egyébként 1 GB lehet kezdetben, később azonban minden bizonnyal várhatók duplázott memóriával tervezett változatok is. A gyártóktól egyelőre csak GDDR5-ös modulokkal készülő típusokat láttunk, de mivel az NVIDIA a GDDR3-as lapkákat is ajánlja a GTS 450-hez, ezért például az ún. low-profile kártyákon valószínűleg ez utóbbiakat fogják használni a mérnökök. A kártya egyébként hivatalosan 106 W-os TDP-vel kerül forgalomba, aminek köszönhetően elég egy 6 tűs PCIe-tápcsatlakozó is az üzemeltetéséhez. A referencia hátlap a nagyobb Fermi-kártyákon látottakkal egyezik meg, de már most feltűntek azok az egyedi NYÁK-kal gyártott kiadások, amelyeken DisplayPort vagy D-Sub kimenet is található.

 

Részletes adatok:


Lapka: NVIDIA GF104

Gyártástechnológia: 40 nanométer

Stream processzorok: 192 darab

Magórajel: 738 MHz

SP-k órajele: 1566 MHz

Memóriabusz: 128 bit

Memória méret, típus: 1 GB GDDR5/GDDR3

Memória órajel: 3600 MHz GDDR5 (effektív)

TDP: 106 W

Tápellátás, csatolófelület: 6 tűs PCIe, PCI Express 2.0

 

Az NVIDIA nem titkoltan a HD 5750-es Radeonokat támadja meg az újdonsággal, amely nemcsak a teljesítményt, hanem az árazást tekintve is igaz. A tesztlaborunkban vendégeskedő tesztkártyák közül az ASUS TOP verziója a legerősebb, azonban még nem kapható hazánkban. A Gigabyte GV-N450OC-1G viszont igen, végfelhasználói ára körülbelül 39-40 ezer Ft környékén tetőzik. Aki viszont igazi olcsóságokra vágyik, annak ismét a Gainward kínálatából érdemes választani, az alapmodell 34000 Ft-ba, míg a Golden Sample kiadás 36000 Ft-ba kerül.

 

Hamarosan konkrét teszteredményekkel is szolgálhatunk, illetve az egyes vezérlők közti különbségekre is ki fogunk térni. Addig is kíváncsiak vagyunk véleményére, a főoldali szavazásunkban arra keressük a választ, vásárolna-e GTS 450-es GeForce-t Radeon helyett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.