Hirdetés

Okos, 3D-s Blu-ray-lejátszók mustrája



|

A gyártók kitalálták, hogy miként tudják csábítóvá tenni termékeiket. A modern Blu-ray lejátszók már 3D-képesek, okosok és médialejátszóként is tökéletesen működnek. Ezen vonzó választékból mazsoláztunk, hogy megtaláljuk a legjobb vételt.

Hirdetés

Nagyon sok háztartásban vannak már HD felbontású televíziók, amelyek képességeit sok tulajdonos nem tudja kellően kihasználni. A digitális kánaánt néhányan már megénekelték, de bizony műsorszolgáltatási fronton ez még nem jött el. Habár vannak HD felbontásban közvetítő csatornák, azok csak nagyon kevés háztartásban érhetők el. Az 576i-s DVD-k teljes mértékben alkalmatlanok a feladatra, míg a Blu-ray lemezek általában hozzák az 1080p-t.

Persze van különbség film és film között, mivel nem mindegy, hogy alapból HD felbontásban rögzítették vagy később skálázták fel. A bemutatótermekben és az áruházakban általában az előbbiekkel szokták demonstrálni a Blu-ray képességeit, és ezek azok a mozifilmek, amelyek után könnyű rákapni a kék korongok látványára. Az eladási adatok alapján ez azonban még nem következett be, és a globális DVD forgalom még mindig kenterbe veri fejlettebb társát.

 



A széles sávú internet terjedésével ráadásul egy másik veszély is fenyegeti a technológiát: a weben keresztül sugárzott HD felbontású filmek elterjedése, amely hazánkban talán még nem holnap, de rövid időn belül minden bizonnyal úgyszintén aktuálissá válik. Mit tettek a Blu-ray-lejátszók gyártói, hogy felpörgessék az eladásokat? Logikusan fogták az elmúlt év két bűvös varázsszavát, a 3D-t, valamint az okostévét, és beépítették azokat lejátszóikba. Így immár körülbelül 40 ezer forintért új televízió vásárlása nélkül is használhatja bárki a platformokat a Blu-ray-lejátszóján keresztül, miközben már előre megágyazhat a térhatású, otthoni mozizáshoz. S természetesen az sem mellékes tényező, hogy még a 3D-sítés előtt élvezheti a Blu-ray lemezekre rögzített filmek látványát, illetve a médialejátszási képességeknek köszönhetően a külső merevlemezeken vagy éppen pendrive-okon tárolt mozgóképeit is megnézheti. Aki rendelkezik 7.1-es hangrendszerrel, annak pláne érdemes megnéznie az elérhető kínálatot, mivel a DVD technológia nem támogatja a Dolby TrueHD, a Dolby Digital Plus és a DTS-HS hangtechnológiákat, a 10,08 Mbps maximum átviteli sebesség ugyanis nem elegendő az adatfolyam kiszolgálásához.

Összeállításunkban a piacon elérhető középkategóriás Blu-ray-lejátszókat gyűjtöttük össze, amelyek mind képesek 3D filmek lejátszására, okostévé funkciókkal rendelkeznek, Wi-Fi-képesek, illetve a videokodekek és -konténerek széles körű támogatásán keresztül egy multimédia lejátszó kiváltására is képesek. Érdekességképpen utóbbiakkal bővebben egészen pontosan egy évvel ezelőtt foglalkoztunk, az akkori tesztgyőztesünk 55 ezer forintos ára meredeknek tűnik a 40 ezres Blu-ray-lejátszók mellett. A fejlődés tetten érhető.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik!

LG BD670

Remek ár/érték aránnyal rendelkezik az eszköz. 40 ezer forintért cserébe már beépített Wi-Fit is kínál, ami hatalmas előnynek számít a többi termékkel szemben. Persze főként akkor, ha valaki nem akar áthúzni a nappaliján egy Ethernet kábelt. Ha csak a technikai paramétereket vesszük, akkor a BD670 a PC World ajánlata díj nagy esélyese lehetne, ám tüzetes vizsgálat aközben kiderültek a hiányosságai. Elsőként nézzük azon tulajdonságait, amiket szerettünk. 3D Blu-ray-lejátszóként remekül használható.

 

 

Minden fontos kimenettel rendelkezik, az alapnak tekinthető audió formátumokat kezeli, az 1.4-es HDMI segítségével pedig szemet gyönyörködtető képminőséget produkál. Ha az okostévé funkciókat nézzük, akkor sincs miért panaszkodnia, mivel a beépített Wi-Fi adapterrel mindig online lehet a készülék, okostévé platformja pedig lassanként bővül. A fontos alkalmazásokat megkapjuk, míg a magyar lapok közül az Origo és a Port.hu képviselteti magát. A jó minőségű appok a Premium menüben helyezkednek el, azon kívül nem sok értékes tartalmat találtunk. Remélhetőleg idővel ez változik majd.

 



Ha a médialejátszást nézzük, akkor sajnos az LG eszköze nehezen érhető hiányosságokkal rendelkezik. Ez főként akkor jelentkezik, mikor családtagjainknak meg akarjuk mutatni a nyaraláson készült képeinket. Habár a JPEG formátumot kezeli a lejátszó, mégis jó eséllyel üres diákat fogunk majd látni, mivel a 3000×3000-es méretnél nagyobb fotókat már nem bírja megjeleníteni. A zenéknél tapasztalatunk szerint ilyen probléma nem állhat fenn, ám mégse makulátlan az eszköz, mivel MP3-on kívül sok esetben torzít. Az elterjedt videokodekek és -konténerek lejátszásával nincsen gond, sőt meglehetősen gördülékenyen működik az eszköz, ám egyes M-JPEG és WMV médiumoknál gond léphet fel a lejátszás során.

Forgalmazó: LG Electronics Magyar Kft.
Ár: 39 800 Forint
Web: lg.com/hu
Előny: kedvező árért cserébe beépített Wi-Fi, szép képminőség
Hátrány: médialejátszóként nehézségei vannak, főként a képeknél


Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 3,5
Ár/érték: 4,5

Samsung BD-D5500

Összeállításunk legolcsóbb tagja a Samsung Blu-ray-lejátszója, amelyből készítői kispórolták a Wi-Fi adaptert. Persze ez teljes mértékben hidegen hagyhatja azt, aki inkább Ethernet kábelt használna – már csak a jobb streaming élmény érdekében is -, de e tényezőtől nem tudtunk eltekintetni. Ha át akarjuk hidalni a problémát, akkor a Samsung IWS09ABGN külső adaptere lehet segítségünkre, amely 14 ezer forintért beszerezhető. S ha együtt nézzük a két komponens összegét, még akkor is csak 45 ezer forint környékén járunk.

 



A BD-D5500-at jó szívvel ajánljuk azoknak, akiknek fontosak az okostévé tartalmak. A Smart HUB ugyanis kétségtelenül a leggazdagabb kínálattal rendelkezik, ami a magyar alkalmazásokra is igaz. Míg a versenytársak általában 1-2 hazai tartalommal dicsekedhetnek, addig a Samsung platformján már a Port, az Origo, az Index, az FN, a Video, a Nők Lapja Café és például a Story Online is megtelepedett. Hogy ezek mennyire értékesek, arról megoszlanak a vélemények.

 



A lejátszó emellett remekül használható médialejátszókként is, mivel a legtöbb népszerű kodekkel és konténerrel könnyedén megbirkózik. Egyedüli kivétel az AVCHD, amelyet  adatlapja alapján ismer ugyan, tapasztalataink alapján azonban ez nemigen tudjuk neki elhinni. Akik videokamerával sokat mentenek e formátumba, azoknak azt javasoljuk, hogy inkább másfelé keresgéljenek. Végezetül a külcsín teljesen szubjektív dolog, de engedtessék meg, hogy megosszuk véleményünket. A Samsung Blu-ray lejátszója nem szép, a távirányítóján lévő gombok mennyisége pedig ijesztően nagy - könnyű kezeléséről ne is álmodjunk (főként sötétben). A megjelenés ugyan huszadrangú szempontnak tűnik, de mivel az eszköz hangsúlyos helyet foglal el a nappalinkban, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a tényezőt sem.

Forgalmazó: Samsung Electronics Magyar Zrt.
Ár: 34 200 Forint
Web: samsung.com/hu

Előny: rendkívül gazdag okostévé platform, olcsó
Hátrány: problémás AVCHD-kezelés, nem dizájn díjas


Teljesítmény: 3,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4,5

Sharp BD-HP35S

Ha egy képzeletbeli vitában a Sharp mellett kellene kardoskodni, akkor egészen biztosan két tényezőt hoznánk fel mellette. Egyrészt azt, hogy az alapfunkciókat tökéletesen ellátja. Másodsorban pedig, hogy lejátssza a Blu-ray filmeket, 3D-s képminősége is jónak mondható, és ismeri a legfontosabb hangrendszereket.

 

 

Azaz ha csak boltban megvásárolható filmek lejátszására akarjuk használni, akkor biztosan nem fogunk benne csalódni. A gond akkor van, ha médialejátszó, illetve okostévé képességét is használni akarjuk. Előbbinél még a vásárlás előtt nem ütközünk problémába, mivel a készülékhez alapból megkapjuk a hozzá járó USB-s Wi-Fi adaptert. Miután beüzemeltük azt – nekünk csak negyedszerre sikerült elkerülni a fagyást –, már tallózhatunk is az internetes tartalmak között. Utóbbi egyet jelent a YouTube-bal, amely kínálat több mint szegényes. Vélhetően firmware frissítésekkel idővel a Sharp javít majd ezen a helyzeten, csak győzzük kivárni!

 



A Sharp BD-HP35S menüjében így vélhetően nem sokat fogunk bolyongani, amelyen egyébként finoman fogalmazva is érezhető, hogy nem dizájnerek munkája van mögötte. A videó, zene, kép, e-tartalom, valamint a beállítások szerint tagozódik, ahol vélhetően az első három menüpontban fogunk hosszabban elidőzni. Sajnos a médialejátszás tekintetében is nehéz megvédeni a Sharp BD-HP35S-t. Zenéből csak MP3-at, képből pedig csak JPEG-et ismer. Ám szerencsére a videokodekek támogatásánál színesebb a kép. Egyedül az AVCHD, illetve egyes feliratok kezelésénél találtunk nehézségeket, amely még átlagos is lehetne, ám még egy tekintetben elmarad a többi Blu-ray-lejátszótól a készülék. Sajnos csak a FAT16 és FAT32 fájlrendszereket kezeli, így 4 gigabájtosnál nagyobb külső filmeket egyáltalán ne akarjuk megtekinteni rajta.

Forgalmazó: Sharp Magyarország
Ár: 60 000 Forint
Web: sharp.hu

Előny: a hozzá járó Wi-Fi adapterrel könnyen a netre csatlakozatható…
Hátrány: …de nem nagyon van miért; NTFS, exFAT kezelés hiánya


Teljesítmény: 3
Szolgáltatás: 3
Ár/érték: 3

Sony BDP-S480

Egy igazán ütős platformot tett le a képzeletbeli asztalra a Sony, a BDP-S480 kezelőfelülete ugyanis talán az egyik legélvezetesebbre sikerült. Akinek van otthon 3D-s tévéje, plusz ahhoz való szemüvege, annak igazi meglepetést is tartogatnak a netes tartalmak, a Sony ugyanis 3D-s bemutatókat is hozzáférhetővé tesz. Igaz ugyan, hogy előzetesekről van szó, de a harmadik dimenzió hívei már a lejátszó megvásárlása után beleugorhatnak az új élménybe.

 

 

A többi platformtól eltérően egyébként a japán gyártónál nem különülnek el a tartalmak, azok beolvadnak a beállítás-kép-zene-videó-böngésző ötösbe. A magyar tartalmak között egyedüliként - nem meglepő módon - az AXN-t találhatjuk meg, míg a külföldi felhozatalból az Eurosport, a YouTube, a Wired, vagy éppen a Dailymotion alkalmazása lehet érdekes. Habár az alkalmazás szót használtuk, az jelen esetben nehezen megfogható, mivel a tartalmak nem különülnek el éles módon, ahogy alkalmazásbolt sincs a Bravia platformban.

 



Az elegáns kialakítású házon minden fontos kimenetet megtalálhatunk. Sajnos beépített Wi-Fi adaptert nem kapunk, azt külön vehetjük meg körülbelül 22 ezer forintért. Talán ez lenne a kisebbik baj, hiszen ez alapján még bátran ajánlanánk a lejátszót azoknak, akik amúgy is Ethernet kábelt akarnak használni. A nagyobbik gond a termékkel, hogy a médialejátszás során futottunk bele a legtöbbször „a nem támogatott formátum” hibába. Az már a specifikációiból is kiolvasható, hogy DivX vagy DivX-HD kódolású mozgóképeket nem támogat, amely mellett a feliratok kezelésénél is finoman szólva szenved a Sony eszköze. Kár ezért a hiányosságért, mivel összességében egy jó kialakítású, szép képminőséggel rendelkező készülékről van szó.

Forgalmazó: Sony Europe Limited Magyarország
Ár: 38 500 Forint
Web: hopp.pcworld.hu/8527

Előny: remekül használható platform értékes tartalmakkal
Hátrány: médialejátszóként sok esetben nehézségekbe ütközik


Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4

Panasonic DMP-BDT320

A Panasonic Blu-ray-lejátszója innováció díjat hozott el az idei CES-ről. Egyrészt rendkívül alacsony energiafogyasztással rendelkezik, a gyártó adatai alapján készenlétben csak 0,1 wattot fogyaszt. A mozgásérzékelő szenzorjával figyeli, hogy mikor tartózkodnak előtte és ekkor készenléti üzemmódba vált, 3,2 wattos fogyasztással.

 

 

Ezen állapotból egy pillanat alatt képes felébredni, miközben ehhez a vetélytársaknak 1-3 másodperc kell. Nem nagy különbség, az azonban már igen, hogy még működés közben is csak 8,9 wattot fogyaszt, amely rendkívül jó eredmény. A készülék másik újdonsága a távirányítója, amely egy érintésérzékeny felületet kapott, így az okostelefonokhoz hasonló módon lehet vezérelni a lejátszót. Erre szabták a menüjét is, így a végeredmény egy nagyon jól kezelhető platform lett.

 



A félmagas kialakításnak köszönhetően az eszköz jó választás lehet azoknak, akik a tévéjük alatt akarják elhelyezni Blu-ray-lejátszójukat. A Panasonic eszköze ráadásul mutatós is, bármely nappaliban megállja a helyét. Kiemelkedik még a Skype támogatása, amely egy külön csatlakozót kapott, a VoIP élményhez már csak egy HD webkamerát kell beszereznünk. Távirányítóján ezen felül kiemelt helyett kapott még egy Netflix gomb, emlékeztetve minket arra, hogy Amerikában mennyivel előrébb tart a videoszolgáltatási kultúra. A készülék egyébként az extra igényeket is ki tudja szolgálni, mivel részletesen konfigurálható a működése, sőt az SD-kártyán lévő képeket és videókat is tudja olvasni. Okostévé platformján viszonylag gazdag a kínálat, igaz magyarként csak a Startlap.tv van jelen, míg médialejátszóként rendszerint csak a feliratok kezelése jelent neki nehézséget.

Forgalmazó: Panasonic Marketing Europe
Ár: 69 900 Ft
Web: panasonic.hu

Előny: félmagas kialakítás, alacsony energiafogyasztás, remek platform
Hátrány: a feliratok kezelése problémás


Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 3,5

Philips BDP7600

Akár a nappali dísze is lehet a Philips Blu-ray-lejátszója, amennyiben nem csupa fekete eszközzel akarjuk körülvenni magunkat. Ráadásul kedvező áron is kapható, körülbelül 45 ezer forintért már beszerezhető, amely tartalmaz egy könnyen konfigurálható, beépített Wi-Fi adaptert is.

 

 

Ha az alapképességeket nézzük, akkor a CinemaPerfect technológiának köszönhetően szép képet produkál a lejátszó, e tekintetben – ha a szemünk nem csal – akkor a Sony lejátszójával áll holtversenyben az élen. Ráadásul minden fontos médiumot kezel és a hangrendszerek közül is támogatja a legfontosabbakat. Hátulján még egy SD foglalat is helyet kapott, amelynek szerepe elsőre csalóka lehet, ugyanis a menüből nem tudjuk elérni, mivel kizárólag a letöltött tartalmakat tudjuk a behelyezett kártyán tárolni. A portot teljes egészében a rendszer kezeli.

Sajnos a dizájnerek lendülete a menü előtt elfogyott, meglehetősen puritánra sikerült. Nem úgy a kagylóformájú távirányító, amely gombjainak kezelése elsőként nehézkes lehet. A Philips okostévés platformján, a Net TV-n a gyakori alkalmazások – YouTube, DailyMotion, Picasa, Twitter, Vimeo – megtalálhatók, ám oda eddig még egyetlen magyar applikáció sem tudott beférkőzni.

 

 

Akinek fontos a hazai felhozatal, annak inkább más platformot ajánlunk. A Blu-ray-lejátszó ráadásul rendelkezik beépített böngészővel is, amelynek használatát megkönnyíti, hogy külső billentyűzetet is könnyedén tudunk csatolni hozzá. Flash tartalmak lejátszására ellenben ne számítsunk. A BDP7600 médialejátszóként jól teljesített: gazdag kodek- és konténertámogatással rendelkezik, egyedül csak egyetlen AVCHD mozgóképpel tudtunk kifogni rajta. Mindehhez egy kedvező, 15 wattos fogyasztás társul, amellyel összességében jelenleg a holland cég lejátszója az egyik legjobb vétel a piacon. Csak a távkapcsolóját cserélnék le.

Forgalmazó: Philips Magyarország Kft.
Ár: 43 800 forint
Web: p4c.philips.com

Előny: dizájnos kialakítás, szép képminőség
Hátrány: nincs magyar alkalmazása, a távirányító kezelése nehézkes
Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4,5

Az összeállításunkban szereplő Blu-ray-lejátszók között nincs nagy eltérés az alapképességeket illetően. Mindegyiket felkészítették 3D filmet tartalmazó korongok kezelésére, ahogyan az írható (BD-R) és az újraírható (BD-RE) lemezek lejátszása is közös pont. A 7.1 csatornás hangok (Dolby-Digital-Plus, Dolby-TruHD, DTS-HD Master Audio) lejátszása is természetesnek mondható, amely mellé 1.4-es HDMI kimenet dukál az optikai audió kimenet mellett, amely általában elegendő lehet, hacsak nincs otthon valakinek egy 7.1-es hangrendszere. E tekintetben tehát nem tudtunk dönteni a lejátszók között, ha valahol megemlítettük, hogy szép képminőséget produkál, az nüansznyi különbséget jelentett.

 



A PC-k távoli elérése és a DLNA is közös, mint ahogy mindegyik eszköz rendelkezik Ethernet csatlakozóval és felkészítették vezeték nélküli hálózatok kezelésére. Azt a tényezőt, hogy a Wi-Fi adaptert implementálták, külön adják a készülék mellé avagy utólag lehet vásárolni hozzá, nem tudtuk figyelmen kívül hagyni, mivel egyes esetekben ez egy komolyabb beruházást kíván.

Főként azonban azt néztük, hogy az adott eszközök milyen élményt kínálnak a tulajdonosuknak, mivel a Blu-ray-lejátszót azért vesszük, hogy szórakoztasson. Szeretnénk egy könnyen kezelhető menüt látni, sok olyan hasznos alkalmazással, amelyek miatt érdemes bekapcsolni az eszközt. Ezen felül nem akarjuk, hogy elrontsák a szórakozásunkat azzal, hogy egyes filmeket nem lejátszanak le vagy hogy USB-n átvitt családi képek megjelenítését megtagadják. Így, habár 3D-s Blu-ray-lejátszókról van szó, mi azon tényezőket néztük, amelyek tekintetében lényegi eltérés van A és B termék között: a csatlakozás lehetőségét, az okostévé platformot és a médialejátszó képességeket.

Tesztgyőztes: Philips BDP7600

Ha a felhasználói élményt nézzük, akkor a Sony termékét ajánlanának annak, akinek a pénz nem számít. Ám a BDP-S480 csúnyán alul marad akkor, ha médialejátszóként kell viselkednie. Az LG eszköze szintén csábítónak tűnik kedvező ár/érték arányával, ám a képkezelési hiányosságai felett nehéz szemet hunyni. A Philips BDP7600 esetén azonban nem nagyon tudunk találni olyan pontot, amelybe úgy isten igazából bele tudnánk kötni. Egy szép formájú, kecses lejátszóról van dolgunk, amely valóban tűéles képet produkál, beépített Wi-Fivel rendelkezik, s ráadásul majd minden kodeket és konténert probléma nélkül kezel.

 



A speciálisan, direkt multimédia lejátszók kínzására összeválogatott videó csomagunkból is csak egy AVCHD felvétel fogott ki rajta, ami meglehetősen szép eredmény. Habár puritán menüvel rendelkezik, a fontos alkalmazások elérhetők rajta, a magyar alkalmazások hiánya felett pedig könnyen szemet hunyhatunk, ráadásul e téren még biztosan fejlődés várható. Addig is ott van a beépített böngészője, amelyet csatlakoztatott külső billentyűzettel egyszerűen tudunk kezelni.

Technológiai díj: Panasonic DMP-BDT320

Las Vegasból már innováció díjjal távozott a termék, amelyet teljes mértékben meg tudunk érteni. A DMP-BDT320 ugyanis valóban kategóriájának üde színfoltja. S itt nem elsősorban az érintésmentes kezelésre, illetve a mozgásérzékelős energiatakarékosságra gondolunk (utóbbi miatt egyébként egy zöld díjat is megérdemelne), hanem az érintésre szabott távvezérlőjére és az aszerint kialakított rendszerére. Az okostévé platformokkal kapcsolatban ugyanis mindig felmerül az irányítás nehézsége. A gyártók egyelőre nem adtak választ arra, hogy a távirányítóval miként lehetne egyszerűen és felhasználóbarát módon megoldani a vezérlést.

 



Azt nem állítjuk, hogy a Panasonic megtalálta a végső megoldást, ám azt igen, hogy jó úton indultak el azzal, hogy változtatni akartak. Az okostelefonokhoz szokott ujjaknak ugyanis teljesen magától értetődő lesz kezelése, és az egy gombbal előcsalható képernyőbillentyűzettel egyszerűen vezérelhető a platform. Ennek köszönhetően a Samsung távkapcsolójához képest a Panasonic DMP-BDT-320 egy teljesen más dimenzióban jár, csak körülbelül egy tucat gomb található rajta, ami nagy előny lehet akkor, ha hirtelen a nappaliban teljes sötétségben kell egy utasítást kiadni.


A PC World ajánlata: Samsung BD-D5500

Ha teljes mértékben technokrata szemmel nézzük az eredményeket, akkor a Samsung Blu-ray-lejátszója tűnik a legjobb vételnek. Az LG kellemesebb élményt nyújtott, ám médialejátszóként nem működött zökkenőmentesen, míg a Philips eszközének körülbelül 15 ezer forintos távolsága végül a BD-D5500 felé billentette a méreg nyelvét. Ha ezt az eszközt választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk csalódni, főként mivel ára egy jobb médialejátszóéval vetekszik. S ha wifisíteni akarjuk, akkor is körülbelül ott tartunk árban, ahol a riválisai vannak.

 



A Smart HUB platformját ráadásul egyelőre nehéz lepipálni, s ha annak eddig tapasztalt bővülését nézzük, akkor elképzelhető, hogy a rendszer hazánkban még jó ideig tartani fogja erős pozícióit. Egyik negatívumként a külalakot tudjuk felhozni a Samsung Blu-ray-lejátszó ellen, amely nem egy komoly érv, mivel mindenkinek más a gusztusa. Annyit még mindenképpen hozzátennénk a végeredményhez, hogy az AVCHD szerelmeseinek inkább a Philips lejátszóját tudjuk ajánlani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.