Hirdetés

Új HDMI szabvány a láthatáron



|

Jön az átdolgozott HDMI csatoló szabvány, de vajon mi lesz a régebbiek sorsa?

Hirdetés

A több nagy céget is magában foglaló HDMI csoport közleménye szerint hamarosan elkészül az 1.3-as HDMI szabvány, amely támogatni fogja a "Deep Color" elnevezésű funkciót, melynek segítségével elérhető a 48-bites színmélység.
Az újítások közé tartozik, hogy az eddigi 125 megahertzes sávszélességet 225 megahertzre emelik, tehát az eddiginél több videóinformációt lehet rajta továbbítani. A megnövekedett sávszélesség következtében lehetőség adódik az 1080i (váltottsoros) képinformáció megjelenítésére 60 hertzes frissítés mellett 36-bites színmélységgel, valamint az 1080 soros progresszív képmegjelenítés 36 biten, 90 hertzes frissítéssel. Amennyiben ennél többre van szükség, a sávszélességet 450 megahertzig is fel lehet tornászni.
Az 1.3-as HDMI nem csak a kép, de a hang szerelmeseinek is kedvezni fog a Dolby-HD és DTS-HD szabványok támogatása révén, melyek a jelenlegi Dolby Digital 5.1 és DTS továbbfejlesztett változatai.

A HDMI csoport elnöke Leslie Chard szerint az ATI és NVidia különösebb nehézségek nélkül képes integrálni a HDMI szabványt az új grafikus lapkákba, valamint az erre épülő kártyákra, továbbá a Sony új játékkonzolja, a PlayStation 3 is a legújabb szabványt fogja támogatni.
Valójában a Blu-Ray és HD-DVD szabványok is tartalmazzák a Deep Color hoz szükséges specifikációkat, de ennek támogatását hivatalosan még nem jelentették be.

A régebbi HDMI csatolószabványok nem kompatibilisek az 1.3-as szabvány által kínált Deep Colorral és a nagyobb sávszélességgel --és ezt sajnos nem lehet egy egyszerű meghajtóprogram vagy firmware frissítéssel kiküszöbölni. Mindez azt jelenti, hogy aki ki szeretné kihasználni az új HDMI szabvány által kínált lehetőségeket, azoknak új eszközökbe kell beruházniuk, amelyek már kompatibilisek az 1.3-as verzióval is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.