Hirdetés

Mától kötelező a webes tartalmak szűrése az iskolákban|

A rendelkezés több ezer iskolát érint. Egyelőre nem tudni, pontosan milyen tartalmaktól kellene megóvni a tanulókat.

Hirdetés

Szeptember 1-jével hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, amely a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. A jogszabály értelmében valamennyi hazai köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozhassanak olyan internetes tartalmakkal, amelyek károsak lehetnek lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A rendelkezés több mint hatezer intézményt érint, de „bizonytalanságban hagyja az érintetteket abban a tekintetben, hogy milyen informatikai módszerrel milyen tartalmakat kell kiszűrniük” – emelte ki közleményében Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője.

Hirdetés

A jogszabály alapvetően az erőszakot és a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, de az iskolák feltehetően annak sem örülnének, ha tanulóik drogokkal, dohányzással, rasszizmussal kapcsolatos tartalmakhoz, vagy online szerencsejátékkal foglalkozó oldalakhoz férnének hozzá. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.

Kérdéses az is, hogy a szűrést milyen módszerrel kell megvalósítaniuk az iskoláknak, hiszen a kulcsszó-alapú listák egyedi készítése és rendszeres frissítése kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára. A megoldást a vállalatok által már most is széles körben használt kategória alapú tartalomszűrés jelentheti. A módszer lényege, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat előzetesen besorolja különböző kategóriákba, így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalakat felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára. Az egyik legismertebb kategória alapú webszűrést biztosító szolgáltató a CYREN: ennek technológiáját használja a G Data és több más vírusirtócég mellett a Google és a Microsoft is.

A tartalomszűrés bevezetése ugyanakkor jelentős anyagi terhet is jelenthet az érintett több ezer köznevelési intézmény és nyilvános könyvtár számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek akciókkal előállni. A G Data például a http://virusirto.hu/szuroprogram oldalon keresztül jelentkezőknek ingyenesen biztosítja a szűrőprogramot a vírusirtó megoldásai mellé, aminek köszönhetően a tartalomszűrés bevezetése nem jelent megnövekedett terhet az intézmények számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.