Hirdetés

100-szor gyorsabb Internetet ígérnek



|

Hirdetés

A legutóbb regisztrált rekord egy olyan rendszerhez kapcsolódott, amely az USA-ban és Európában található fizikai laboratóriumokat kapcsol össze egymással. De vajon a magánfelhasználókhoz mikor fognak eljutni ezek a vívmányok?

A különféle technológiai eredmények sosem torpannak meg egy adott szinten, és ez alól bizony az Internet sem kivétel. Abilene néven már működik az a kutatóhálózat, melynek elsődleges feladata a jelenleginél 100-szor gyorsabb Internet-elérés kifejlesztése. Ma például egy teljes hosszúságú, minőségi DVD film letöltése átlagos felhasználói körülmények között kb. 25 órát vesz igénybe, miközben az Internet2 előnyeit élvező Abilene hálózatán ez mindössze 30 másodpercig tart. Több mint 200 amerikai egyetem munkatársai dolgoznak a fontosabb piaci szereplőkkel, és a kormánnyal karöltve egy olyan rendszer kifejlesztésén, amely az Internet2 égisze alatt a mainál jóval hatékonyabb lehetőségeket kínál mind a kutatás, mind pedig az oktatás területén.

Miként azt Rod Wilson, a program egyik fő koordinátorának tekinthető Nortel Advanced Technology Research Group Kutatási és Kísérleti Részlegének vezetője hangsúlyozta: "Ugyan az Internet gyorsasága a '90-es években igen jó ütemben növekedett, de ez a folyamat az Internet2-höz hasonló, elemi erejű fejlesztésekhez képest pusztán toporgásnak tűnhet. A következő generációs Internet-szolgáltatás már nem egyszerűen csak arról fog szólni, hogy PC-ket, és hordozható eszközöket kapcsolunk a világhálóra. A jövőben az Internet vezeték nélküli kapcsolat révén összeköti majd a legkülönfélébb rendszereket, legyen szó autók navigációs készülékeiről, otthoni kényelmünket szolgáló gépekről, pénzügyeink intézéséről, vásárlásról, vagy éppen orvosi szolgáltatásokról. A jövő Internete ma még elképesztő sebességgel fog működni, hatalmas adatállományokat mozgat majd az egyes hálózati elemek között, mégpedig egy szempillantás alatt. Példának okáért, egy orvos nagyfelbontású röntgenképeket, vagy egyéb fontos információkat azonnal meg tud osztani a világ bármely más részén lévő kollegáival, és mindezt természetesen valós időben teheti. A lehetőségek a gyógyászatban, oktatásban, kutatásban szinte korlátlanok, hiszen a rendszer teret ad bármely típusú kommunikációnak".

A legelső modemes, "dial up" típusú, rézalapú vezetékeket használó kapcsolatok nagyjából 56.000 bit/sec értéken működtek. Később olyan szélessávú megoldásokkal, mint például a DSL elérhetővé vált a 2 millió bit/sec átviteli ráta, miközben a Fiber-optikára épülő vonalak akár 10 milliárd bit/sec sebesség elérésére is képesek. Wilson azt is kiemelte, hogy a fő hangsúly nem egyszerűen a magas sávszélességen van. Ugyanis az új technológiához hatékony, illetőleg gazdaságos alkalmazási módszereket is kell társítani, és talán ez a kutatás egyik fő kulcsa. Létre kell tehát hozni azokat az alkalmazásokat, melyek a szupergyors Internet felhasználásának, valamint e tevékenységek biztonságos, és hatékony végzésének hátterét biztosítani tudják.

Az Internetet manapság egyszerűen számítógépek közötti világszintű kapcsolatként definiálják. Eredete 1969-re tehető, amikor a Los Angelesben található California Egyetem a Stanford Kutatóintézettel közösen kísérletet hajtott végre, melynek során telefonvonalon keresztül küldtek információkat egyik számítógépről a másikra. Ez vezetett aztán az Internet elődjének is nevezhető ARPANET rendszer megalkotásához, aminek kidolgozása már az USA Védelmi Minisztériuma Különleges Kutatási Részlegéhez köthető. Az elmúlt 20 évben az Internet többek között fontos egyetemi, és kormányszintű kutatási hálózatokat alapozott meg, valamint a '90-es évek elejétől robbanásszerűen megnőtt a web kereskedelmi célú felhasználása is. Az Internet2 statisztikái szerint napjainkban azonos időben hozzávetőlegesen 350 millió ember netezik a világon. Ez azért vet fel problémákat, hiszen az Internetet eredetileg nem több millió felhasználó kiszolgálására, vagy a ma egyre elterjedtebb multimédiás alkalmazásra, és valós idejű kommunikációra tervezték. Az Internet2-t 1996-ban éppen azért hozták létre, hogy olyan alternatívát dolgozzon ki, amely egyaránt alkalmas a jövő technológiai, kereskedelmi, továbbá magánfelhasználói igényeinek kielégítésére. A Nortel legújabb IP és LAN megoldásai segítséget nyújtanak a minden elemében megbízható netes kommunikáció eléréséhez, valamint támogatják a Michigan Információs és Technológiai központ tevékenységét, amely intézmény egyébként az Internet2 "főhadiszállásának" is tekinthető. A szakértők becslései szerint ugyanakkor az Internet új korszakának eljövetelére még néhány évet biztosan várnunk kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.