Hirdetés

A szabad forrású BIOS-é a jövő az FSF szerint



|

Hirdetés

A BIOS (Basic Input-Output System) a számítógép hardvere és operációs rendszere közötti szoftverréteg, amelyet vagy a számítógépek gyártói, vagy kifejezetten BIOS-írásra szakosodott cégek (Award, AMI, Phoenix) készítenek.

A jelenleg elterjedt gyakorlat szerint a gyártók döntenek arról, mikor adnak ki BIOS-frissítést és hogyan frissítik azt. A Free Software Foundation által szorgalmazott szabad BIOS azonban a felhasználók kezébe adná az ellenőrzést. Ma már léteznek szabad BIOS-ok - például a Linux kerneljén alapuló LinuxBIOS -, azonban Richard Stallman, a szabad szoftverek egyik legnagyobb pártolója, az FSF vezetője szerint többre, jobbra van szükség.


A szabad forrású LinuxBIOS fejlesztése 1999-ben kezdődött, a szoftver egyelőre csupán korlátozott számú alaplapban használható. Stallman arra biztat mindenkit, hogy csak olyan alaplapot vegyen meg, amely képes szabad forrású BIOS-ok futtatására, illetve tegyenek meg minden azért, hogy a hardvergyártókat meggyőzzék a szabad BIOS-ok támogatásának szükségességéről.

"A legtöbb gyártó megtagadta a szükséges együttműködést" - mondta a belgiumi Brüsszelben tartott beszédében Stallman, aki hozzátette, hogy egyes asztali gépek képesek szabad BIOS-t futtatni, de egyelőre még nem tudni olyan noteszgépekről, amelyről ugyanez elmondható lenne. A Linux operációs rendszer például azért marad el a Windowstól a noteszgépek energiatakarékos funkcióinak támogatása területén, mert a vállalatok nem adják ki a BIOS-kódokat, azok hiányában pedig szinte lehetetlen jól működő támogatást készíteni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.