Hirdetés

Az Esc gomb, ahogy talán még soha nem használtad|

A bal felső sarokban diszkréten megbúvó Esc gomb többnyire ki- és visszalépésre használható, mégis valahogy hasztalannak tűnhet. De nem az.

Hirdetés

1. Kilépés az Application Switcherből

A Command-Tab billentyűkombináció megnyomására hívhatjuk elő az alkalmazás-választót, ahol az épp megnyitott alkalmazások között váltogathatunk, ha nyomva tartjuk a Command billentyűt, majd a nyilakkal, vagy a Tabbal (visszafelé Shift-Tabbal) navigálunk. Igen ám, de hogyha az eredeti programból (értsd: ami akkor volt nyitva, mikor előhívtuk az App Switchert) elfelejtettünk valamit kimásolni, nem kell visszalépegetnünk annak ikonjára, elég, ha megnyomjuk az Esc gombot, és az App Switcher eltűnik. Ha elengedjük a Command gombot, az App Switcher arra a programra vált, amelyik ikonja körül épp a keret van, így értelemszerű, hogy ezt is nyomva kell tartani.

2. A Spotlight bezárása és a beírt szöveg törlése

A Spotlightból egy teljes beírt karakterláncot kétféleképpen törölhetünk: egyrészt megnyomhatjuk a Command-balra nyíl kombót, másrészt egyszerűbb, ha rányomunk az Esc-re, és máris volt-nincs beírt keresőszó. Ha mégegyszer megnyomjuk az Escet, akkor bezárul maga a Spotlight is, és folytathatjuk munkamenetünket egy másik programban anélkül, hogy csak az egér vagy touchpad közelébe is kellett volna mennünk (feltételezve, hogy ezeket jó messzire raktuk).

3. Kurzor elrejtése

Bár nem foglal túl sok helyet a képernyőn, a kurzor is zavaró lehet. Ez általában ahogy elkezdünk gépelni eltűnik, azonban böngészőkben görgetésnél ott marad. Ha ezt nem szeretnénk elég megnyomni az Esc-et, és a kurzor máris láthatlanná válik mindaddig, amíg meg nem mozdítjuk az egeret, vagy nem húzzuk máshova a trackpaddel. Safariban, Firefoxban és Chrome-ban egyaránt gond nélkül működik.

4. Oldal megnyitása külön ablakban funkció visszavonása

Safariban ha a lapfülek közül bármelyiket lehúzzuk az azokat tartalmazó sávról, a lapfülön lévő oldal új ablakban nyílik meg. Ha viszont ezt csak véletlenül idéztük elő nem kell visszahúzni a sávra, csak nyomjuk meg új barátunkat, az Esc-et, és a lap visszaugrik eredeti helyére. Ez a trükk egyébként nem csak Safariban, de Firefoxban és például Photoshopban is működik, de a Chrome sajnos nem támogatja.

5. Szövegdobozról kiválasztó eszközre váltás InDesignban

Az Adobe programjaiban megszokott, hogy billentyűkombinációk használata nélkül válthatunk az eszközök között, elegendő csak bizonyos gombokat lenyomni, minek hála akár kétszeresére nőhet a munkamenet sebessége. A kiadványszerkesztő InDesignban ha egy szövegdobozba írás közben meggondoljuk magunkat és megnyomjuk az Esc-et, a szövegdoboz kiválasztás után beírt tartalma törlődik és a Selection Tool, avagy a kijelölő eszköz kerül kiválasztásra. Ez Photoshopban is használható annyi különbséggel, hogy az Esc megnyomására csak a szövegdobozból lépünk ki, nem változik az eszköz.

6. Kilépés teljes képernyős módból

A Lion egyik legélvezetesebb újdonsága a teljes képernyős mód támogatása, melyet egyre több programba építenek bele. Ezt ugye vagy az általában a jobb felső sarokban helyet foglaló két nyíllal, vagy a Control-Command-F billentyűkombinációval aktiválhatjuk. Bezárni többféleképpen lehet, egyrészt ha felhúzzuk az egeret a képernyő tetejére, előjön a menübar, majd itt szintén a jobb felső sarokba kell kattintani, hogy visszalépjünk az asztalra. Másrészt megnyomhatjuk a Ctrl-Cmd-F-et, de ha még ennél is egyszerűbben szeretnénk megszüntetni a teljes képernyős megjelenítést, elég megnyomni az Esc-et, és ugyanazt a hatást érhetjük el.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.