Hirdetés

Megújul az MSN Hotmail



|

Hirdetés

A Hotmail nem igazán bővelkedik fejlesztésekben. Évi 20 dollárért cserébe ugyan itt is elérhető a Gmail levelezővel megegyező mennyiségű tárterület, amit akár Outlookkal is kezelhetünk POP3 protokollon keresztül. Nem is olyan régen megérkezett az MSN Messenger 7-es változata olyan újdonságokkal, mint az MSN Spaces blogközpont, vagy az átalakított MSN Search keresőrendszer. Maga a Hotmail azonban szinte semmit sem változott.

Az elmúlt hónapokban elkezdődött a tényleges fejlesztés, a cégnek nagy tervei vannak. Egyelőre Kahuna kódnévvel illetik a Hotmail új változatát, mely állítólag valamikor jövő év közepén készül el és arra lesz hivatott, hogy egyszerűen leváltsa a korábbi levelezőrendszert.

Egy kis történelem

A Hotmailt 1995-ben két teljesen átlagos "emberfia" hozta létre és egy évre rá indították be HoTMaiL névvel (a nagybetűket összeolvasva a HTML rövidítését kaphattuk) azzal a céllal, hogy leveleinket bárhol elolvashassuk, ahol Internet-eléréssel rendelkező számítógép van. 1997 végére már 8 millió aktív felhasználója volt a szolgáltatásnak, ekkor döntött úgy a Microsoft, hogy megvásárolja és hozzácsatolja azt az MSN szolgáltatáshoz. Ezt követően rohamos mértékben megnövekedett a felhasználók száma, köszönhetően a különböző lokalizációs tevékenységeknek. Az ekkortájt 17 nyelven elérhető MSN Hotmail 200 millió előfizetővel büszkélkedhetett, mostanra azonban megmutatkoztak a hiányosságai is.

Kahuna - a Hotmail új generációja

Teljesen újraírták az egész rendszert, és olyan feltörekvőben lévő technológiákat építettek bele, mint az AJAX, ami egy olyan webes alkalmazás architektúrát takar, mely a DHTML (dinamikus HTML) nyelvet kombinálja a CSS (Cascading Style Sheets) és XML technológiákkal. Ennek segítségével szinte teljesen olyanná tehetik a webes kezelőfelületet, mint amilyet a tradicionális Windows levelező alkalmazások - Outlook, Outlook Express - nyújtanak. Sőt, ezek legtöbb szolgáltatását be is ültették a Kahunába. Mivel a felmérések szerint a felhasználók túlnyomó többsége Internet Explorer 5.5, vagy újabb verziójú böngészővel internetezik, így az újításokat annak veszélye nélkül eszközölhetik, hogy inkompatibilitás lépne fel. Az évek során összegyűjtött tapasztalatok és vásárlói panaszok, tanácsok sokaságából kiválasztották azt a tizet, amit a legtöbben említettek. Ezek megvalósításával a szolgáltatás főként gyorsabb, egyszerűbb, biztonságosabb és megbízhatóbb lesz.

A kinézet egyelőre nagyjából a Microsoft Outlook 2003-as verziójára emlékeztet, vagyis a bejövő üzenetek képernyőjén három függőleges oszlopra osztódnak az információk. Az első a levelező fiókokat, a második az üzenetek listáját, a harmadik pedig az éppen kijelölt üzenet tartalmát mutatja. Természetesen mindent át lehet alakítani a nekünk tetsző elrendezésre is. Jobb egérgombos műveletek is helyet kaptak, amelyek lényegesen megkönnyítik a feladatokat a korábbi kattintás-sorozatok után. A biztonság leginkább ott mutatkozik meg, hogy automatikusan blokkolásra kerülnek az üzenetekben található képek és gyanús kiterjesztésű csatolmányok. A szövegszerkesztés is sok funkcióval bővül, a fájlcsatolás is lényegesen leegyszerűsödik. A Naptár és a Kontaktlista is az Outlook mintájára újul meg és bővül ki. Használatuk főleg amiatt válik egyszerűbbé, hogy azokat megpróbálták minél inkább integrálni a többi szolgáltatás közé, könnyebbé téve az alkalmazásukat.

Jelenleg a fejlesztés második fázisa zajlik. Ötezer tesztelő vetette rá magát az aktuális verzióra, akik főként a korábbi MSN 7 bétateszerei közül kerültek ki. A következő hetekben a cég ki szeretné bővíteni a béta elérhetőségét mintegy 200 ezer felhasználóra, akiket több országból választanak majd ki. Kíváncsian várjuk az eredményeket...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.