Hirdetés

Weboldalak millióit tette elérhetetlenné egy hacker (frissítve!)



|

Az úriember túlterhelte a GoDaddy DNS kiszolgálóit.

Hirdetés

Óriási problémát okozott magyar idő szerint ma éjszaka egy brazil hacker az Egyesült Államok legnagyobb domain regisztrátorának, hiszen a magát szerényen „AnonymousOwn3r”-nek nevező úriember sikeres túlterheléses támadást intézett a GoDaddy DNS szerverei ellen.


A DNS szerver feladata, hogy a felhasználó által a böngésző címsorába írt domainnévhez kikeresse a kívánt portált hostoló szerver IP-címét, így megindulhasson a kliens és a szerver közti kommunikáció. A hacker nem hatolt be a szolgáltató egyetlen rendszerébe sem, csupán lehetetlenné tette a névfeloldást; a webhelyek az IP-jeik ismeretében a DDoS ideje alatt is látogathatóak voltak.


AnonymousOwn3r sejthető módon az Anonymus csoporthoz tartozónak vallja magát, ám állítása szerint az ~52 millió weboldal elérhetetlenné tétele egy teljesen egyéni partizánakció volt a részéről, a célja többek közt biztonsági tesztelés volt.


A GoDaddy tájékoztatása szerint mostanra nagyrészt sikerült helyreállítani a rendet, a helyzet tisztázása érdekében pedig hamarosan részletes tájékoztatást nyújtanak majd az ügyfeleik számára az ügy részleteiről.


Frissítés: a GoDaddy tájékoztatása szerint semmiféle támadás sem érte az DNS szervereket, „csupán” egy belső hiba láncreakciót váltott ki a rendszerében.


A fentebb említett hacker ezek után ködösítéssel vádolta meg a szolgáltatót, ráadásul nyilvánosságra hozott némi forráskódot, amelyet állítólag a GoDaddy-től lovasított meg, ám valójában egy nyílt forráskódú projektből származtak.


Innentől meglehetősen egyértelműnek tűnik, hogy melyik fél magyarázatát érdemes hitelesnek tekinteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.