Hirdetés

10 tény a Twitter cenzúrájáról



|

Komoly felháborodást keltett a mikroblog-szolgáltatás azon bejelentése, mely szerint a jövőben országonként letilthatják a felhasználók csiripeléseit. Valóban gonosszá vált a Twitter?

Hirdetés

A Twitter a múlt héten bejelentette, hogy a jövőben országonként cenzúrázhatják a felhasználók nemkívánatos üzeneteit, így teret engedve a globális igényeknek. "Tweetek napról napra születnek és terjednek. Etikai szempontból nézve majdnem minden ország a világon hisz abban, hogy a szólásszabadság egy alapvető jog. Ám emellett az országok abban is azonosak, hogy tisztelik a szólásszabadság határait és azok felelősségét" - olvasható a Twitter blogjában a tartalmak szűrésére vonatkozó magyarázatként. Ettől függetlenül a világsajtó nem volt elégedett a Twitter lépésével, sokak egyenesen cenzúráról beszéltek, amelyekkel - egyes vélemények szerint - a szolgáltató titkon kiszolgálja a diktatúrák és a nagyvállalatok igényeit. Valóban erről van szó? Nézzük 10 tényt, hogy véleményt alkothassunk a témáról.


1. Már eddig is szűrték a hozzászólásokat: a Twitter már eddig is monitorozta a szolgáltatásán megjelenő tartalmakat, és kérésre eltávolította az illegális, vagy spam bejegyzéseket. Mint az egyik korábbi bejegyzésükben is olvasható.

2. A cenzúra eddig globális volt: Korábban ha a Twitterhez egy illegális, vagy jogvédett tartalommal kapcsolatos felszólítás érkezett, akkor az eltávolítás érvényessége globális volt. A múlt heti bejelentésnek megfelelően azonban a jövőben elképzelhető, hogy a kifogásolt bejegyzések csak bizonyos országokban válnak majd elérhetetlenné, míg a világ többi részén megtekinthetőek lesznek a továbbiakban is.

3. Többen cenzúrát kiáltanak: A mikroblog megoldás lépését többen a szólásszabadság korlátozásaként értékelték. "Így a Twitter és más szolgáltatók cenzúrázhatják a tartalmakat. Az információ terjedés és a sajtó szabadsága sérül" - vélte Heather Blake, a Riporterek Határok Nélkül szervezet szóvivője.

4. A Twitter visszautasítja a vádakat: a cég szóvivője a BBC kérdésére elmondta, hogy nincs szó erről, a bejelentésben csupán "tisztázni akartuk, hogy miként reagálunk a jogi megkeresésekre".

5. Európa megköveteli a felügyeletet: az öreg kontinensen több országban is elvárják a nemkívánatos tartalmak cenzúrázását. "Miként növekedünk a nemzetközi vizeken, olyan országokba is eljutunk, amelyek másként vélekednek a szabadságról és annak kifejezéséről" - olvasható a blogbejegyzésükben. "Néhányan másként gondolják azt, hogy mit szabad és mit nem az országhatárukon belül. Vannak hasonlóságok történelmi és kulturális okokból nem kívánatos tartalmakat illetően. Így például Franciaországban és Németországban tilos neonáci tartalmat közzétenni."

6. A Twitter már tiltott Kínában: Mit tegyen a mikroblog-szolgáltatók, hogy beindítsa a korábban már betiltott kínai oldalát? Az ország szintű cenzúra egy lépés lehet az újraindulás felé, ami természetesen akár tekinthető a kínai hatalommal való kooperálásnak is. Ha a Twitter nem így tenne, akkor szabad teret engedne a kínai riválisának, a Waibonak, amely már 140 millió aktív felhasználóval rendelkezik, s így az akár globálisan is veszélyeztetheti a kaliforniai céget.

7. Átlátható cenzúra: a Twitter ígérete alapján minden letiltott hozzászólásról értesíteni fogják a közösségüket (illetve egészen pontosan azon országukban, ahol azok elérhetőek lesznek). A szolgáltató szerint így "a felhasználók láthatják, hogy mely tartalom miért lett letiltva".

8. A jogvédett tartalmakat már eddig is szűrték: nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be a Twitter a Chilling Effects elindulását, amely tartalmaz minden megkeresést. A szolgáltatás azóta is béta állapotban van.

9. Kereshető adatbázis: a Chilling Effects adatbázisába immár könnyedén lehet keresni a tartalmak között.

10. Szerzői jogi összefogás: az említett oldal fő célja, hogy biztosítsa a szerzői jogok védelmét. A háttérben több komoly intézmény is megtalálható, mint a Harvard, a Stanford és Berkeley Egyetem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.