Hirdetés

Programok az Excelen túl – mit kínál még a Microsoft 365? (1. rész)



|

Sokan használják az Office alkalmazásokat, de a legtöbb felhasználó leragad a klasszikus programoknál. Pedig az újak izgalmas funkciókkal rendelkeznek.

Hirdetés

Sokan ismerik és használják az Office programcsomagot, de a legtöbb felhasználó nem tudja kiaknázni annak képességeit. Nem elég csak a hatalmas függvény és adatvizualizáló eszköztárral rendelkező Excelre gondolni, hiszen a legtöbben leragadnak a Word, a PowerPoint esetleg az Outlook és az imént említett táblázatkezelő négyesénél. Pedig az Office ökoszisztéma ennél jóval többet kínál, pláne ha a Microsoft 365 szolgáltatásáról van szó, ráadásul még utóbbinál is nagyobb eszköztár áll az üzleti felhasználók rendelkezésére.

A vállalati megoldásoknál ugyanis például a Delve, a Planner, vagy éppen a Yammer is elérhetővé válik. Alapvetően van közel fél tucatnyi olyan extra szolgáltatás, amelyet a lakossági Microsoft 365 felhasználók is bátran kipróbálhatnak; sőt javasoljuk is azok tesztelését, hiszen a kevesek által ismert megoldásokkal könnyedén kiválthatók más fizetős termékek (például űrlapkészítők). A következőkben bemutatjuk majd azt a három szolgáltatást, amelyeket érdemes kipróbálni, míg sorozatunk második részében a Publisher, OneNote és To-Do hármasát vesszük majd sorra.

Flow

Sokan használják az IFTTT szolgáltatását, viszont kevésbé ismert tény, hogy a Microsoft is rendelkezik immár egy saját, automatizálásra képes megoldással, amely sokkal inkább adat és üzleti megközelítést alkalmaz, ráadásul remekül együttműködik az Office, Azure és Sharepoint alapú rendszerekkel.

Segítségével egyedi, "ha ez történik, akkor ez legyen" típusú, üzemezett, azonnali feltételrendszereket alkothatunk, sőt akár egy felhasználói felületbe beépíthető gombot is generáltathatunk. Csoportmunka esetén ez nagy segítség lehet, például egy megosztott OneDrive mappánál e-mail- vagy Teams- alapú értesítéseket állíthatunk be, vagy egy Excel fájlba vezethetjük a változtatásokat.

Forms

Gondoltad volna, hogy a piac egyik legjobb űrlap- és online tesztkészítő oldalát a Microsoft készíti? Ráadásul a Forms szolgáltatását minden Microsoft 365 előfizető ingyen használhatja, közte olyan prémium funkciókat is, mint a válaszok alapú elágazások kezelése, amelyért más helyeken több tízezer forintot kell kifizetniük a felhasználóknak naponta.

Az űrlapokba eldöntendő, szöveges, értékelés, rangsorolás és likert-skála alapú objektumok is elhelyezhetők, a kitöltésekről pedig pontos analitikát ad át a készítőknek a Forms, amely adatok alakulása akár egy publikus linken keresztül is követhetővé tehető. Habár a termék még csak előzetes stádiumban jár, mégis jól használható.

Sway

Hamarosan immár ötödik születésnapját ünnepelheti a Sway, a Microsoft azon új, prezentációkészítő eszköze, amely elsősorban úgynevezett one pager - azaz egyoldalas - weboldalak létrehozására alkalmas, azaz azoknak lehet jó választás, akik egy történetet, vagy projektet szeretnének egy látványos weboldalon keresztül átadni. A Sway ehhez minden segítséget megad, ráadásul a tartalmát képes automatikusan áttördelni kisebb kijelzőkre is, azaz mobilon is reszponzív élményt kínál.

A tartalmát tudja függőlegesen és vízszintesen tördelni, és akár diavetítés alapú elrendezés is beállítható. Az egyes tartalmakba a vágóasztalon a szövegek (címsor, szövegblokk) mellett képek, videók, hangok is beágyazhatók közvetlenül a Youtube, a Bing, a Filcke vagy éppen a Wikipedia tartalmaiból, amelyek mellett természetesen a saját OneDrive tárhelyről is érkezhetnek a multimédiás tartalmak. Sőt, lehetőség van beágyazásra is, amellyel bármilyen HTML embed kód elhelyezhető a Sway oldalakon, illetve az egyes tartalmak csoportosítására, halmozására is lehetőség van.

Hamarosan újabb programokat mutatunk be, érdemes figyelni Microsoft 365 rovatunkat!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.