Hirdetés

40 éve indították az első mobilhívást



|

A Motorola mérnöke a konkurenciával közölte, hogy vesztettek.

Hirdetés

Jeles évfordulóhoz érkeztünk a mai napon, ugyanis a Motorola mérnökeként dolgozó Martin Cooper pontosan negyven éve – 1973. április 3-án – kezdeményezte a világ első mobilhívását. Az úriember a rivális Bell Labs-nél (AT&T) dolgozó Joel Engelt tárcsázta, majd közölte vele, hogy ők vonulnak be a történelemkönyvekbe a mobiltelefon feltalálásért. Engel állítólag nem reagált semmit a nyilvánvaló trollkodásra.


A most 85 éves Marty Cooper a kérdéses hívást egy Motorola DynaTAC 8000x készülékkel bonyolította, az 1,14 kilogrammot nyomó, egysoros kijelzővel szerelt készülék akkus üzemideje 20 perc környékén volt.


A készülék fogyasztói piacra csak az első hívás után 10 évvel, azaz 1983-ban került, méghozzá 3995 dolláros áron. A kérdéses összeg inflációval együtt manapság nagyjából 9200 dollárnak (~2,16 millió forintnak) felel meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.