Hirdetés

Csendben robban az új mobilos bomba|

LG G5, Samsung Galaxy S7, Sony, Huawei, HP - a mobilokról beszél mindenki, pedig egy sokkal fontosabb forradalom is készülődik a háttérben. Vigyázat, hamarosan robban!

Hirdetés

A nemrég lezajlott Mobile World Congressen a rivaldafényt az új mobilok lopták el, de mindeközben egy másik forradalom is jól kirajzolódott, amiről azonban kevesebben beszéltek. A kiállításon is látható volt azok számára, akik nyitott szemmel jártak, hogy az óriási hírveréssel bemutatott új mobiltelefonok mellett a gyártókat már nem az okostelefonok és tabletek foglalkoztatják, csakis egyetlen szegmens: az IoT.

Hirdetés


Minden összekapcsolódik

Az Internet of Things (IoT), vagy égetni valóan gyönyörűséges magyarsággal fordítva Dolgok Internete nagyon izgalmas terület, de még mindenkinek új. IoT bármi lehet, ami összekapcsolódik egyéb eszközökkel, felhőszolgáltatással és egyetlen célja van: az, hogy nekünk, végfelhasználóknak még könnyebb, kényelmesebb, boldogabb életünk legyen. Hát nem csodálatos?


Persze mindehhez óriási tudást kell nagyon-nagyon kis méretű eszközökbe belezsúfolni, ráadásul sok esetben hatalmas kreativitásra is szükség van a gyártók részéről, hogy olyan terméket is el tudjanak nekünk adni, amiről eddig nem is tudtuk, hogy szükségünk van rá.


Kiváló példa erre az Amazon Dash, ami nem más, mint egy apró, "okosbot". A kulcstartó méretű eszközzel bescannelhetünk egy vonalkódot vagy a mikrofonba belebeszélve lediktálhatunk egy terméket - az azonnal megjelenik Amazon rendeléseink között. Például csak leolvassuk az utolsó tejesdobozon lévő kódot és máris ott a bevásárlólistánkon a tej. Az ötlet végtelenül egyszerű, mégis hatalmas az érdeklődés és a siker.


És ez kiválóan mutatja azt is, hogy az IoT nem egyetlen, specifikus részterületére koncentrálódik az IT-nak - mindent kihasznál, amit ma ismerünk és használunk. Szükséges a miniatűr klienseszköz sok-sok szenzorral, a fejlett, zsinórnélküli kommunikáció (akár 5G) és a felhőalapú szerveren futó adatbányász szoftver, amely a begyűjtött adatok alapján a tényleges szolgáltatást elvégzi.


Szabvány, szabvány, szabvány

A háborúhoz pénz, pénz, pénz kell, ahhoz pedig, hogy az IoT sikeres lehessen, szabvány. Méghozzá olyan, amit válogatás nélkül mindenki támogat. Így biztosítható, hogy az okoseszközök mind képesek lesznek kommunikálni egymással, hogy a rendszer működni fog. Hogy nem kell a kabátunktól a mosógépig mindent egyetlen cégtől beszereznünk, hogy azok egymással kapcsolatban lehessenek. Ez sajnos eddig hiányzott. Éppen az MWC előtt jött a hír, hogy sikerült megállapodni és az Intel vezette OIC csoport egyesült az AllJoyn csoport tagjaival és a Qualcommal, hogy közösen életre hívják az Open Connectivity Foundationt (OCF).


Szép és veszélyes

Az IoT az IT minden területére kihatással van, és ez már önmagában véve is gyönyörű. Rengeteg új lehetőséget, szolgáltatást és igazi előrelépést tartogat az emberiség számára, de. A "de" itt nagyon fontos, ugyanis ez az óriási előrelépés és minden területre kiterjedő technológia sok veszélyt is magában rejt. Az IoT hamar túlságosan nagyra nőhet, ha nem vigyázunk, minden eddiginél komolyabb biztonsági problémák merülhetnek fel és akár vállalatoknak, akár végfelhasználóknak okozhatnak rosszakarók komoly anyagi hátrányt a rosszul kialakított IoT-t kihasználva.


Mint minden új iránynál, az IoT-nél is lesznek zsákutcák, ígéretesen induló, majd besült próbálkozások. Abban is biztosak vagyunk azonban, hogy lesz néhány, ma még teljesen ismeretlen cég által életre hívott, átütő sikerű újdonság, amely alapjaiban változtathatja meg mindennapjainkat, méghozzá oly módon, amire ma még gondolni sem tudunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.