Hirdetés

Ezek a mobilok érkezhetnek előtelepített kártevővel (Frissítve!)



|

Nem csak noname kínai eszközök találhatóak a G-DATA listáján.

Hirdetés

Frissítés! A Huawei Magyarország eljuttatta hozzánk hivatalos álláspontját az üggyel kapcsolatban:

"A német sajtóban megjelent, majd itthon is több helyen átvett és közölt hírre a Huawei Technologies Hungary a következőket reagálja: A G Data vonatkozó tesztjében egyetlen egy Huawei készülék érintett. Ez egy Huawei G510-es típusú mobiltelefon, amelyre egy harmadik fél - a Huawei tudta nélkül - telepített úgynevezett malware-t, kémprogramot. A Huawei eredeti szoftvere ezt a programot nem tartalmazza. A hivatalos márkakereskedőknél vásárolt eredeti szoftverrel rendelkező készülékek biztonságosak, szintén nem tartalmazzák ezt a programot, miként azt a G Data is említette. A G510-es típusú mobiltelefon egyébként nincs a Huawei magyarországi termékportfóliójában.

A Huawei számára elsődleges a kiberbiztonság és így a felhasználók védelme, ezért mindent megtesz a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében. A vállalat forró drótot üzemeltet arra az esetre, ha valaki egyébként bármilyen Huawei termékben biztonsági sebezhetőséget észlel: psirt@huawei.com, s a Huawei minden - akár az elektronikusan, akár a személyesen érkező - bejelentést kivizsgál és segít."

--------------------------------------------------------------------------------------------

Az okostelefonok iránt érdeklődők valószínűleg hallottak már róla, hogy egyes noname kínai mobilok kártevőkkel előtelepítve kerülnek forgalomba. A telefonok nehezen lenyomozható gyártói adatlopó alkalmazásokkal tuningolják fel a készülékeket, reményeik szerint az így megszerzett adatokat direkt vagy indirekt módon haszonszerzésre tudják majd használni.

Hirdetés


A vírusvédelmi megoldásokkal foglalkozó német G-DATA néhány nappal ezelőtt közzétette a mobilos vírusokkal foglalkozó második negyedéves jelentését, amely keveseket meglepő következtetése alapján az Androidra készült kártevők mennyisége továbbra sem mutat csökkenő tendenciát.


Ami ennél érdekesebb és informatívabb, hogy a cég leközölt egy 21 elemet tartalmazó listát az olyan készülékekről, amelyek kártevőkkel előtelepítve kerültek a gyanútlan fogyasztók kezeibe. Ezek többsége esetében szinte biztosan a gyárban történt meg a szándékos vírusfertőzés.


A listából három készülék lóg ki: a Xiaomi MI3, a Huawei G510, továbbá a Lenovo S860 esetében a németek szerint nem maga a gyártó installálta a kártevőt, hanem az ellátói lánc egyes opportunista elemei ragadták meg a lehetőséget egy kis fű alatti adathalászatra. A boltokba került termékek valószínűleg csak elhanyagolható hányada fertőzött.


A G-DATA listája:

- Xiaomi MI3
- Huawei G510
- Lenovo S860
- Alps A24
- Alps 809T
- Alps H9001
- Alps 2206
- Alps PrimuxZeta
- Alps N3
- Alps ZP100
- Alps 709
- Alps GQ2002
- Alps N9389
- Andorid P8
- ConCorde SmartPhone6500
- DJC touchtalk
- ITOUCH
- NoName S806i
- SESONN N9500
- SESONN P8
- Xido X1111


(Forrás: VS.hu | Nyitókép: Trophygeek)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.